Alternatív, lebomló, komposztálható műanyag zacskó? Álljunk meg egy pillanatra...

nejlonzacskó,műanyag zacskó,környezetbarát,szelektív hulladékgyűjtés Forrás: Getty Images
Egy-két éven belül Magyarországon is betiltják a nejlonzacskók és az eldobható tányérok, poharak, műanyag szívószálak gyártását és forgalmazását. Na de mi lesz helyette? Most azt néztük meg, hogy valóban működőképes alternatíva-e a lebomló, esetleg komposztálható, például kukoricakeményítőből készült műanyag zacskó.

Egyre többen átlátjuk, milyen önző dolog az egyszer használatos tárgy, mint olyan. Évente kábé tízmillió tonna műanyag kerül a tengerekbe, és ezeknek tekintélyes része nejlonzacskó. Magyarországon fejenként évente 80 darab műanyag zacskót használunk el, nagy részüket csak egyetlenegyszer. Ez utóbbi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) adata, amely a napokban az MTI-nek eljuttatott közleményében kifejti, hogy most már tényleg nagyon megszigorítják a műanyag zacskók és az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazásának feltételeit. Már korábban „jelentős mértékű termékdíj” megfizetését írták elő az egyszer használatos műanyag zacskókra, valamint műanyag tányérokra, poharakra, evőeszközökre. Ezt a törvényt 2019-től módosítják, kivezetve oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók forgalmazását, 2021-től pedig egyáltalán nem lesznek műanyag zacskók forgalomban Magyarországon.

A törvénytervezet a minisztériumi közlemény szerint szeptember végén kerül nyilvánosságra; jelen pillanatban nem sokat tudunk a részletekről. Például az is kérdéses, hogy hogy mit fogunk használni a nejlonzacskók helyett, mibe pakoljuk és mérjük majd le a paradicsomot, mibe gyűjtjük a kommunális szemetet és így tovább.

Jó néhány hete terjed a közösségi oldalakon a „biológiai úton lebomló, komposztálható bevásárló táska”, amely kőolajszármazékok helyett kukoricakeményítőből készült, és alternatív megoldást ígér az egyszer használatos nejlonzacskók helyett. A hulladékmentes.hu bloggere, Kump Edina ki is kelt a híresztelésekkel szemben, mondván, hogy

...ezek a szatyrok leginkább ipari komposztálóban bomlanak le, tehát nem igazán ajánlott ezeket a háztartási komposztba dobni (már akinek egyáltalán van ilyen). Akkor már az a legjobb a blogger szerint,...

ha rendes műanyag szatyorba csomagolják a terméket, az legalább szelektálható.

Megkérdeztük az egyik „ál-műanyagból” készült termék gyártóját, aki megerősítette a fenti információkat. A PLA táskák, amelyek kizárólag kukoricakeményítőből készülnek, kábé hat hónap alatt nagyjából lebomlanak a kerti komposztban, de erre nincs garancia, magyarázta kérésünkre Tóth Gyula. A soproni Pik Pack tulajdonosa pontosan látja, hogy a műanyag zacskók és egyéb eldobható tárgyak forgalmazása nem fenntartható (és hamarosan törvény is tiltja majd), ezért kezdett bele az alternatív műanyagból készült termékek előállításába. Mint elmondta, a kukoricakeményítőből készült zacskók ipari körülmények között 5 napon belül, teljes mértékben komposztálhatók. „A catering célokra előállított PLA termékek, például tányérok, poharak, evőeszközök hatékonyan kiválthatják a hagyományos műanyagot, és ipari komposztálóban le is bonthatók” – hozott fel egy példát Tóth Gyula arra, hogy milyen körülmények között van környezetvédelmi szempontból valódi értelme alternatív anyagból készített eldobható tárgyakat gyártani. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindez csak akkor megvalósítható, ha a PLA-ból készült edényeket és más eldobható termékeket használat után vissza is gyűjtik, hiszen a kommunális hulladékból köztudottan senki sem válogatja ki a komposztálható darabokat, még akkor sem, ha kukoricakeményítőből készültek.

Cseréld le az eldobhatót– íme 6 működőképes alternatíva a műanyag zacskó helyett: