Életem legjobb döntése volt a sörfőzés! – Késmárki Nagy Kata

sörfőző,anya,sör,karrierváltás,kézműves üzem,sörfőzde,Késmárki Nagy Kata Forrás: Facebook
Igen, nő is lehet sörfőző mester, még csak nem is akármilyen! A kalandos történet egy jó adag elhatározással, óriási karrierváltással kezdődött, és egy szuper kisüzemi sör lett belőle.

Tanárként diplomáztál, évek óta sikeres sörfőző mester vagy. Hogyan kezdődött a szerelem közted és a sör között?

Anyukám élettársának volt egy sörfőző üzeme Magyarhertelenden, de ő már nem akart foglalkozni vele, és úgy döntött, hogy eladja. Mi, a család úgy gondoltuk, hogy előtte érdemes egy kicsit gatyába rázni, akkor jobban elkel. Minden szakértelem nélkül a férjem és én elvittük az akkori világos és barna sört - ez a két íz volt csak – mindenféle sörös rendezvényekre. Álltam a pult mögött, az embereknek ízlett a sör, és ráébredtem arra, hogy ez milyen klassz dolog. Pont akkoriban ért ide a sörforradalom, az emberek egyre inkább nyitottá váltak a sörökre, örültek az új ízeknek. Egyre többet olvastam, tanultam autodidakta módon és elképesztően élveztem. A férjem látta ezt, és azon kezdtünk gondolkodni, hogy miért nem vágunk bele mi magunk… Így megvásároltuk az üzemet.

A sörfőzde Magyarhertelenden, Pécs mellett van. Már a távolság sem kicsi Budapest és Pécs között...

Igen, 220 km oda, 220 km vissza, ma már meg sem kottyan, de akkor valóban nagyon távolinak tűnt. Megvettük a sörfőzdét, mert úgy éreztem, hogy egy igazi kincs hullott az ölembe. Ezzel párhuzamosan beiratkoztam az akkori Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi karánaka sörtanszékére, sörfőző mesteri képzésére, amit sikeresen el is végeztem, és nagyon lelkesen vágtam bele a munkába a szakmérnöki diplomámmal a kezemben. Azt hiszem ez volt az egyik legjobb döntés az életemben!

3 gyerekkel nem kis vállalkozás egy anyának. Mennyit vagy távol?

Ősztől tavaszig van a „pihenés”, olyankor hetente kétszer megyek Magyarhertelendre, tavasztól őszig többet. Nyáron az egész család leköltözik, akkor legalább nem kell autókáznom, gyönyörű hely, szeretünk ott lenni, egyébként a hétvégéket is általában lent töltjük év közben is. Az alkalmazottakat telefonon keresztül is nagyon jól lehet irányítani, de vannak olyan főzési folyamatok, amelyeket nem engedek ki a kezem közül. Itthon a gyerekekkel nagyon sokat segít a húgom és az anyukám, és amikor hirtelen felborul valakinek a programja, akkor mesterien újratervezünk. Szerintem a logisztikát lassan taníthatnám… Hogy egy kicsit még emeljük a tétet, mindhárom gyerekem különböző suliba jár, Dorka a Magyar Táncművészeti Egyetem előkészítőjére jár, 14 éves és balerinának készül. Neki minden hajnalban külön ebédet főzök, mert nagyon szigorú az étrendje, grammra ki kell számolni mindent. Peti 12 éves, ő a Fasori Gimnáziumban tanul, és Palkó az ikertestvére, igazi művészlélek, aki klasszikus balettszakra jár a Madách Táncművészeti iskolájába, és elég gyakran fellép, szerepelt többek között a József és színes, szélesvásznú álomkabátban is. Szóval nem egyszerű a hét közbeni logisztika a srácokkal, de nem baj, megoldjuk.

Említetted, hogy eleinte két fajta sörötök volt. Most?

Kisüzemi, családi sörfőzde akarunk maradni, nem tudok, de nem is akarok versenyezni a nagy gyárakkal. Jelenleg 15 féle sörünk van, ebben vannak szezonális ízek is, például az erős, bock sörünket csak télen főzzük, nyáron viszont van hideg komlós vörös lágerünk, és levendulás búzasörünk is. A magyar piacon jó helyen állunk, szeretnek, keresnek minket, a Kapucinus mára egy ismert és elismert brand lett. Nyáron bárki betérhet hozzánk előzetes egyeztetés után, kóstolhat, megtekintheti az üzemet. Gyönyörű a környék, egy köpésre van Orfű, az utcánkban van egy pici termálfürdő, nagyon klassz hely. A vendégeink is így látják, szerencsére keresnek minket. Nekem az különösen fontos, hogy személyes kapcsolatom legyen a fogyasztókkal, érdekel a véleményük, talán ezért sem akarom növelni az üzemet, mert pont ez veszne el, ráadásul tudom magamról, hogy tipikus mikromenedzser vagyok.

sör,sörfőző,söfőzde,anya,nő,karrierváltás
Forrás: facebook
A sikeres sörfőző mester:)

Ha mindez nem lenne elég, januárban ismét nagy fába vágtad a fejszédet, és sörversenyt rendeztél.

Hulla fáradt vagyok, jól le is betegedtem utána, de megérte, mert nagyon jól sikerült. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke megkeresett, hogy átvenném-e az évenkénti sörversenyek lebonyolítását, mert jó lenne, ha ezt már egy új generáció csinálná. Egyetlen feltételt támasztottam, hogy a rengeteg papírmunkát, ami a bírák véleményezése után valami elképesztő meló, ne kelljen csinálnom, találjunk ki erre valamilyen más megoldást. Ezt úgy kell elképzelni, hogy tavaly 45 bíró volt, 280 sört neveztek, minden bíró 8 fajtát kóstolt végig és nagyon komoly szakmai szempontok alapján értékeli. Ez több ezer papírt jelentett volna idén is, és én nem akartam ezeket begyűjteni, összeadni. Nem volt ellenvetés, csak azt kellett kitalálni, hogyan csináljuk másként. Erre elvileg létezik már egy program, ami digitálisan azonnal kitölthető és automatikusan összesít, de hiába kerestük fel a fejlesztőket, nem sikerült megállapodnunk, így hát februárban eldőlt: saját programot kell fejlesztenünk.

Mennyi időd volt erre?

Április 11-én volt a verseny, tehát szűk két hónap… Szerencsére van egy nagyon kedves barátom, Pataki Norbi, aki sörmester is, de főfoglalkozású tanár az ELTE Informatikai Tanszékén, ő ajánlott nekem egy nagyon tehetséges programozót, Kiss Dávidot és nekiláttunk. Márciusban pedig két alkalommal tartottunk a bíróknak képzést, ezek íz és illathiba tréningek voltak. Végül szuper verseny lett, azonnal összesítette a rendszer az eredményeket, flottul ment. Nem állítom, hogy előtte nem rettegtem, hogy ne legyen hiba, minden működjön, de szerencsére a technika ördöge nem tréfált meg minket!

Hogyan tovább?

Jön a szezon, egyre több sör fogy, így én is egyre többet leszek a sörfőzdében. Nagyon klassz kollégáim vannak, akik remekül végzik a munkájukat, de vannak dolgok, amelyek az én feladataim, és ez jól van így. Szerencsére nemsokára itt a nyár, és akkor már nem kell ingáznom, a gyerekek is ott lesznek, és nyugodtan állhatok akár 14 órán keresztül is a sörfőzdében, kóstolhatok, kísérletezhetek, és jönnek a vendégek is. Imádom minden percét, bármilyen fárasztó is néha. A gyerekek pedig ebbe nőttek bele, megszokták, hogy anya sörfőző.