Összehajtható játékszőnyeg: praktikus DIY projekt 12 lépésben

játékszőnyeg,diy
Forrás: Éva magazin / Mollie Makes / Anna Alicia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Többé nem jelent gondot a játék utáni rendrakás! Ez a zseniális, zsákká alakítható játékszőnyeg megoldja a problémát.

Ez a cikk az Éva magazinban jelent meg először.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Így készíts fűszersót

Játékokkal teleszórva minden, ameddig a szem ellát és még azon is túl – ismerős a kép? Ez maga a mennyország az apróságoknak, te azonban boldog lennél, ha ritkábban kéne legókockákra lépned.

Varrd meg ezt a puha játékszőnyeget, amelyen a gyerek jól eljátszik, utána pedig egyetlen mozdulattal bepattintod a patentot, meghúzod a zsinórt, és a szőnyegből pillanatok alatt zsák lesz. És azt még nem is mondtuk, hogy mindkét oldala használható.
Keress játékos mintájú anyagokat, hogy szőnyeged dizájnja egyedi legyen, de ha úgy jobban tetszik, dolgozz egyszínű anyagokkal.

Recept
Készíts összehajtható játékszőnyeget!
Hozzávalók
  • 1-1 m mintás, egymással harmonizáló színű anyag
  • 0,5 m kontrasztos színű anyag
  • 1 m könnyű bélésanyag
  • 3,5 m zsinór (0,5 cm vastag)
  • 2 szett patent
  • 1 patentnyomó
  • 1 db 42x42 cm-es papír
  • 50 cm kötél
  • biztosítótű
  • szabókréta
1. lépés

Terítsd a papírt lapos felületre. Kösd a kötéldarab egyik végét egy ceruzára, közel a hegyéhez. Mérj ki belőle 42 centit és vágd el. A kötél végét fogd a papír egyik sarkához, és feszesen tartva, mintha körző volna, rajzolj vele egy ívet a papírra, hogy negyedkört kapj. Vágd ki a körcikket a papírból.

2. lépés

Használd a negyedkört sablonnak, ezzel fogsz kört rajzolni az egyik mintás anyagra. Jelöld be a sarkak helyét az anyagon, hogy a cikkek pontosan illeszkedjenek egymáshoz, amikor körbemozdítod a sablont. Vágd ki a megrajzolt kört, majd a szélétől 1,5 centivel beljebb rajzolj még egy kört: az a 1,5 centi lesz a ráhagyás.

3. lépés

Terítsd ki a bélésanyagot, majd a másik mintás anyagot terítsd rá a színével felfelé. Terítsd rá az előzőleg kivágott darabot a színével lefelé, és pontosan vágd körbe a kört.

4. lépés

A szélét így készítsd: hajtsd félbe a kontrasztos színű anyagot a hossza mentén a színével összefordítva. Jelölj és vágj le belőle 3 csíkot, 9 cm szélesen. Végy két darabot, a rövidebb felüknél fogd össze a színükkel összefordítva és varrd végig a szélektől 1 centire. Ismételd meg ezt a harmadik darabbal is, hogy egy hosszú csík legyen a 3 darabból. Vasald le a varrásnál. Hajtsd félbe a fonákjával a kapott csíkot a hossza mentén, és simítsd le.

5. lépés

Helyezd az összehajtott csíkot a két szövet közé, a nyitott szélével a körök széle felé fordítva. Igazítsd össze végig a széleket és tűzd is össze 1,5 centire a széltől, hozzátűzve a bélést is. Amikor a kezdőponthoz érsz, a csík végeit igazítsd egymásra 2 centi hosszan, és vágd le a fölösleget.

6. lépés

Nyisd szét a csík végeit és kétszer 1 centi hosszúságban hajtsd őket a visszájukra. Nyomd le és tűzd vissza, 2 centi távolságot hagyva a végek között.

7. lépés

Vágj egy 9x18 centis darabot a csíkhoz is használt anyagból. Hajtsd félbe a hossza mentén a színével összefordítva, majd tűzd össze és varrd végig a szélei mentén, felül nyitva hagyva. Fordítsd ki a színére, és simítsd le. Helyezd a két réteg anyag között a csík két vége között hagyott részbe. Ellenőrizd, hogy a nyitott fele van-e kívül, és igazítsd a kör széléhez. Tűzd a helyére.

8. lépés

Varrd körbe a kört a szélétől 1,5 centire, követve a krétavonalat, és hagyd nyitva 5 centi hosszan. Vágd le a ráhagyást 1 centire. Fordítsd ki a színére a kört, hogy a bélés belül legyen.

9. lépés

Simítsd le és a kör belső szélétől 1 centire varrd végig. Ez megtartja a rétegeket, ugyanakkor lezárja a nyitva hagyott részt.

10. lépés

Hogy be tudd fűzni a zsinórt az így kapott hüvelybe, egyik végében rögzítsd a biztosítótűt, ami segít végigvezetni a zsinórt a hüvelyben. Ha már befűzted a zsinórt, terítsd ki a szőnyeget, és ellenőrizd a széleket, hogy minden egyben van-e és nem túl rövid-e a zsinór. Tedd egymásra a végeket 1,5 centi hosszan, és vágd le a felesleget. Tűzd össze a végeket, ahol egymásra tetted, majd cikcakkban varrd végig, hogy biztosítsd.

11. lépés

Vágj egy 4x4 centis négyzetet a szél anyagából. Hajtsd be 1 centire körben a széleket és helyezd a zsinórra a végek találkozásánál, a színével kifelé. Varrd végig a széleket.

12. lépés

Rögzítsd a patentok pozitív oldalait a fül két sarkára, majd hajtsd be és jelöld meg a szőnyegen is, hogy hová kerül a másik felük. Szereld helyükre azokat is, majd pattintsd össze, hogy takarják a zsinórt, amikor kiteríted a szőnyeget.


Tovább olvasok
Jogosítvány hatéveseknek – ide mindenképp vidd el a gyereked!

Kipróbáltuk a Kresztergom Parkot – mutatjuk, miért tennénk kötelezővé minden gyereknek!

Ezek a táskák viszik a prímet 2019 tavaszán

Az instyle.hu összegyűjtötte a 2019-es év legszuperebb tavaszi-nyári táskatrendjeit.

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem