Egyszerűbb, mint gondolnád! Így csinálj székülőkét rongydarabokból, 16 lépésben

Borítókép: Egyszerűbb, mint gondolnád! Így csinálj székülőkét rongydarabokból, 16 lépésben Forrás: Éva magazin / Molly makes
Élvezd a hosszú vasárnapi kávézgatásokat a szuper, újrahasznosított székeden ücsörögve! April Rhodes bemutatja, hogyan kell rongyból széket csinálni.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Hozzávalók:
fakeretes szék
olló
tű és cérna
szögbelövő vagy kalapács és aprószög
4-5 centi szélesre tépett anyagcsíkok

Fogj bármilyen kimustrált széket vagy padot és alakítsd át erre a bohém bútordarabra.
Mi világos és mintás anyagokat kombináltunk, de te ízlésed szerint változtathatod a színeket. Kimondottan elegáns, kifinomult lehet például a végeredmény, ha fekete vagy fehér lenvásznat használsz hozzá.

Ez a módszer máshol is jól jöhet: négy léc és némi rongydarab segítségével például bármilyen doboznak készíthetsz fedelet ezzel a praktikus és könnyű szövési technikával. Kezdhetsz is gyakorolni!

Mielőtt nekifognál a munkának, fesd le a székkeretet a textillel harmonizáló vagy éppen kontrasztos színnel. De az is jó megoldás, ha hagyod a fa szépségét érvényesülni. Ne állj meg egy darabnál: keverj és párosíts használt székeket, és állítsd össze a saját garnitúrádat.

1. Első lépésben távolítsd el az eredeti ülőpárnát, húzz ki minden szeget és kapcsot. Ha le szeretnéd festeni a fát, előbb csiszold le.

2. Készíts egy folytonos csíkot a tépett anyagokból. Hosszába hajtsd félbe a csíkokat és a végüket dugd egymásba, majd néhány öltéssel rögzítsd. Nem az öltések szépségén van a hangsúly, hanem a tartásukon és erősségükön.

3. Fogj egy csíkot és a végét szeggel vagy szegbelövővel rögzítsd a keret hátsó pántjának aljához.

4. Az anyagot feszítsd a keret hátsó és első darabja közé. Az ülőrész első fele általában kicsit szélesebb, mint a hátsó, de az anyag ne legyen párhuzamos a keret oldalsó részével. Kezdd felrakni az alapot.

5. Folytonosan tekerd az anyagot a hátsó és az első rész közé feszítve, amíg a csík végére érsz. Akkor fogd be a következő csíkot az előzőhöz hasonlóan, és varrd össze. Ezt addig folytasd, amíg teljesen befeded az ülőrészt.

6. Ha elkészültél, az anyag végét rögzítsd a keret hátsó pántjának alján, ahogy a kezdésnél is tetted. Most valószínűleg van két háromszögű rés az oldalsó pántok mentén, ahol a keret szélesebb, de ezeket is be fogod fedni, amikor folytatod a munkát. Fogj egy újabb csíkot, és rögzítsd a keret bal oldali pántjának aljához hátul.

7. És most kezdhetsz szőni. Fűzd le a csíkot az alap harmadik csíkja után (mindkét rétegen fűzd át), majd a következő három csík után ismét húzd fel, vigyázva, hogy mindkét réteget átsződd.

9. Folytasd így tovább a mintát, három csík alatt, majd három csík fölött szőve át a csíkokat, míg elérsz a szék jobb széléig. Fűzd át az anyagot a jobb oldali pánt fölött és húzd feszesre a csíkokat, majd húzd át a csíkot az ülőrész alatt, hogy balról kezdd a következő sor szövését is.

10. Így folytasd a szövést tovább: a jobb oldali pánt fölött átviszed a csíkot, átviszed a szék alatt és lentről hajtod rá a bal pántra, jó feszesen. Minden sor kezdetén eggyel kevesebb pánt fölött vezeted át a csíkot.

11. Tehát a második sornál a második csík után fűzöd le az anyagot, majd a harmadik után jössz fel.

12.Tovább, végig a jobb széléig hármasával sződd át a már fent lévő csíkokat.

13. A következő sor kezdetén az első csík után fűzd le, majd megint három fent, három lent.

14. A negyedik sornál ismét a harmadik után fűzd le, majd három fent, három lent.

15. A munka folyamán végig figyelj, hogy jó feszesre húzd a csíkokat. A 8–13. sorokat ismételd, míg teljesen beszövöd a széket.

16. Ha megvagy az utolsó sorral, rögzítsd a csíkot a jobb oldali pánt alsó részéhez. Hagyj egy kicsit hosszabb véget, amit befűzöl a rétegek közé, és vágd el az anyagot.

És most helyezd el az új székedet egy meghitt sarokba a radiátor mellé, főzz egy finom kávét vagy teát magadnak, és merülj el az Éva olvasgatásában.

Szerzőnk: April Rhodes / Az ohiói családanya eddig főként szuper szabásmintáiról volt ismert a kézimunkázók körében, ám most felcsapott textiltervezőnek. Kollekcióit két barátjával közösen alkotja és online árusítja. april-rhodes.com