Egyszerűbb, mint gondolnád! Így csinálj székülőkét rongydarabokból, 16 lépésben

Egyszerűbb, mint gondolnád! Így csinálj székülőkét rongydarabokból, 16 lépésben
Forrás: Éva magazin / Molly makes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Élvezd a hosszú vasárnapi kávézgatásokat a szuper, újrahasznosított székeden ücsörögve! April Rhodes bemutatja, hogyan kell rongyból széket csinálni.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Hozzávalók:
fakeretes szék
olló
tű és cérna
szögbelövő vagy kalapács és aprószög
4-5 centi szélesre tépett anyagcsíkok

Kép

Fogj bármilyen kimustrált széket vagy padot és alakítsd át erre a bohém bútordarabra.
Mi világos és mintás anyagokat kombináltunk, de te ízlésed szerint változtathatod a színeket. Kimondottan elegáns, kifinomult lehet például a végeredmény, ha fekete vagy fehér lenvásznat használsz hozzá.

Ez a módszer máshol is jól jöhet: négy léc és némi rongydarab segítségével például bármilyen doboznak készíthetsz fedelet ezzel a praktikus és könnyű szövési technikával. Kezdhetsz is gyakorolni!

Mielőtt nekifognál a munkának, fesd le a székkeretet a textillel harmonizáló vagy éppen kontrasztos színnel. De az is jó megoldás, ha hagyod a fa szépségét érvényesülni. Ne állj meg egy darabnál: keverj és párosíts használt székeket, és állítsd össze a saját garnitúrádat.

1. Első lépésben távolítsd el az eredeti ülőpárnát, húzz ki minden szeget és kapcsot. Ha le szeretnéd festeni a fát, előbb csiszold le.

2. Készíts egy folytonos csíkot a tépett anyagokból. Hosszába hajtsd félbe a csíkokat és a végüket dugd egymásba, majd néhány öltéssel rögzítsd. Nem az öltések szépségén van a hangsúly, hanem a tartásukon és erősségükön.

3. Fogj egy csíkot és a végét szeggel vagy szegbelövővel rögzítsd a keret hátsó pántjának aljához.

4. Az anyagot feszítsd a keret hátsó és első darabja közé. Az ülőrész első fele általában kicsit szélesebb, mint a hátsó, de az anyag ne legyen párhuzamos a keret oldalsó részével. Kezdd felrakni az alapot.

5. Folytonosan tekerd az anyagot a hátsó és az első rész közé feszítve, amíg a csík végére érsz. Akkor fogd be a következő csíkot az előzőhöz hasonlóan, és varrd össze. Ezt addig folytasd, amíg teljesen befeded az ülőrészt.

6. Ha elkészültél, az anyag végét rögzítsd a keret hátsó pántjának alján, ahogy a kezdésnél is tetted. Most valószínűleg van két háromszögű rés az oldalsó pántok mentén, ahol a keret szélesebb, de ezeket is be fogod fedni, amikor folytatod a munkát. Fogj egy újabb csíkot, és rögzítsd a keret bal oldali pántjának aljához hátul.

Kép

7. És most kezdhetsz szőni. Fűzd le a csíkot az alap harmadik csíkja után (mindkét rétegen fűzd át), majd a következő három csík után ismét húzd fel, vigyázva, hogy mindkét réteget átsződd.

9. Folytasd így tovább a mintát, három csík alatt, majd három csík fölött szőve át a csíkokat, míg elérsz a szék jobb széléig. Fűzd át az anyagot a jobb oldali pánt fölött és húzd feszesre a csíkokat, majd húzd át a csíkot az ülőrész alatt, hogy balról kezdd a következő sor szövését is.

10. Így folytasd a szövést tovább: a jobb oldali pánt fölött átviszed a csíkot, átviszed a szék alatt és lentről hajtod rá a bal pántra, jó feszesen. Minden sor kezdetén eggyel kevesebb pánt fölött vezeted át a csíkot.

11. Tehát a második sornál a második csík után fűzöd le az anyagot, majd a harmadik után jössz fel.

12.Tovább, végig a jobb széléig hármasával sződd át a már fent lévő csíkokat.

Kép

13. A következő sor kezdetén az első csík után fűzd le, majd megint három fent, három lent.

14. A negyedik sornál ismét a harmadik után fűzd le, majd három fent, három lent.

15. A munka folyamán végig figyelj, hogy jó feszesre húzd a csíkokat. A 8–13. sorokat ismételd, míg teljesen beszövöd a széket.

16. Ha megvagy az utolsó sorral, rögzítsd a csíkot a jobb oldali pánt alsó részéhez. Hagyj egy kicsit hosszabb véget, amit befűzöl a rétegek közé, és vágd el az anyagot.

És most helyezd el az új székedet egy meghitt sarokba a radiátor mellé, főzz egy finom kávét vagy teát magadnak, és merülj el az Éva olvasgatásában.

Szerzőnk: April Rhodes / Az ohiói családanya eddig főként szuper szabásmintáiról volt ismert a kézimunkázók körében, ám most felcsapott textiltervezőnek. Kollekcióit két barátjával közösen alkotja és online árusítja. april-rhodes.com

Szerzőnk: April Rhodes / Az ohiói családanya eddig főként szuper szabásmintáiról volt ismert a kézimunkázók körében, ám most felcsapott textiltervezőnek. Kollekcióit két barátjával közösen alkotja és online árusítja. april-rhodes.com

Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem