Mi mindenre képesek a nők egy kósza numeráért? Egy bartender igaz történetei

bartender,numera Forrás: Getty Images
Történetünk főszereplője, egy huszonnégy éves bartender elmesélte, milyen atrocitások érik a munkája során, elsősorban illuminált állapotban lévő nőktől. Telefonszám-csúsztatás, mellmutogatás, hangos ajánlattétel... és ez csak a tréfás kezdet. Mire története végére ért, én szégyelltem magam, mégpedig azért, mert nő vagyok.

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg.

Bartenderünk, nevezzük Olivérnek, fiatal, kedves és természetesen nagyon jóképű férfi. Legyinthetnénk is a történeteire, azzal a felkiáltással, hogy „örüljön, ha tetszik a nőknek, nehogy már sajnálnunk kelljen, amiért bomlanak utána”, de ha ezt tennénk, az igazságtalan lenne. Hiszen ki mondta, hogy csak a nők lehetnek zaklatások áldozatai? Miért lenne rendben, hogy nők, felbátorodva az elfogyasztott alkoholmennyiségtől, ajánlatot tegyenek a munkáját végző bartendernek? Miért lenne oké, hogy fogdossák őt, ha kijön a pult mögül? Csak azért, mert férfi? Vigyázat, most olyan történet következik, amely nyomokban sem tartalmaz semmit abból a bizonyos női méltóságból.

bartender,sztorik,zaklatás
Forrás: Getty Images

Gátlások levetkőzve

„Bartendernek lenni, rendezvényeken dolgozni olyan munka, amelynek alapfeltétele a kedvesség, és nem árt a jó megjelenés sem. A vendégek azonban hajlamosak félreérteni ezt a kedvességet, és ebből sok kellemetlenség fakadhat. Az szinte teljesen mindennapos, hogy a vendég odacsúsztat egy telefonszámot. Arra már jól bevált rutinom van, hogy hogyan maradjak kedves az esemény hátralévő részében úgy, hogy ne adjak okot a további lépésekre. Hiszen ez vékony jég, és nekem akkor is kedvesnek és nyitottnak kell lennem, amikor épp megpróbálom lerázni magamról a fokozott érdeklődést. Fontos megjegyeznem, hogy nekem ez a munkám, és amikor ezek a dolgok történnek, én éppen dolgozom. Nagy kihívás, hogy profi vendéglátó maradjak a számomra kellemetlen helyzetekben.

Az is megszokott dolog, hogy a vendégek rám keresnek a Facebookon, és ott írogatnak. A nevem általában szerepel a blokkon, így semmiképp sem tudok anonim maradni. És persze az sem mellékes, hogy ahogy fogy az alkohol, a vendégek egyre jobban levetkőzik a gátlásaikat és egyre szókimondóbbak. 8–10 éve dolgozom ebben a szakmában, de néha még most is megdöbbenek, hogy felnőtt nők milyen elképesztő stílusban adják a tudtomra, hogy miket akarnak velem csinálni. Én pedig hiába utasítom őket vissza, persze kedvesen, senkit sem megbántva, ők közlik, hogy megvárnak, vagy megkérik, hogy adjam oda a kulcsomat, és majd az én otthonomban várnak rám, vagy felajánlják, hogy másnap munka előtt nálam kezdenek. Előfordult, hogy alig kezdődött el az este, már oda is lépett hozzám egy lány, és köszönés helyett csak annyit kérdezett, nincs-e kedvem megdugni őt a vécében, most azonnal.

Ahogy fogy az alkohol, a vendégek egyre jobban levetkőzik a gátlásaikat.
bartender,sztorik,zaklatás
Forrás: Getty Images

Nincs menekvés

Cifrábbnál cifrább ajánlatokat kapok nap mint nap. És ez nemcsak itthon van így. Sokat dolgozom külföldön, és azt tapasztalom, hogy az olaszok és a spanyolok nagyon kemények tudnak lenni, de az amerikaiakat sem kell félteni. Voltam olyan rendezvényen, ahol az elején külön szóltak, hogy 21 éves kor alatt senkit sem szabad alkohollal kiszolgálni, de nem telt el egy-két óra, és már jött is az újabb utasítás, hogy mehet minden, mindenkinek.

Ha már a fiatalabbaknál tartunk, itt jegyzem meg, hogy a 16–18 éves lányok a legdurvábbak. Nekik még alkohol sem kell, elég egy mosoly, és máris megvadulnak, a cicijüket mutogatják, hogy kapjanak egy ingyen italt. Nem akarok álszent lenni, nekem is volt olyan korszak az életemben, amikor előfordult, hogy kihasználtam az ilyen lehetőségeket, de csakis úgy, hogy ne menjen a munka rovására. És persze bárkivel megeshet, hogy megy az utcán, meglát egy kedves arcot, rámosolyog, visszafordul és halad tovább. Igen, jó dolog tetszeni másoknak, de az azért más, amikor megvan a kölcsönös szikra, és mindketten benne vannak a játékban. Azt azonban nem tudom értelmezni, hogy amikor állok a pultban, kapok egy ilyen jellegű megkeresést és éreztetem, hogy nem vagyok rá nyitott, miért nem hagyják mégsem abba?

A pult mögött kötött a helyem, nem tudok „menekülni”.

Nagyon gyakran előfordul, hogy odajönnek a pulthoz, beszélgetésbe elegyednek velem, majd egy percen belül már a méreteimet és egyéb paramétereimet kérdezgetik, és ha akkor csöppen bele a társalgásba egy új vendég, akkor az ilyen kérdések rám is nagyon rossz fényt vetnek. Tehetetlen vagyok.

Nyomul a főnök

A legkellemetlenebb persze az, amikor a megkeresés a megrendelőtől vagy a felettestől érkezik. Ilyenkor nincs jó válasz. Nem mondom, hogy ez mindennapos, de megtörtént már, és nagyon kínos. Volt például egy megrendelő, akivel többször is együtt dolgoztunk, és egy alkalommal Facebook-ismeretséget kötöttünk, mert így volt a legegyszerűbb átküldeni egymásnak az információt. A rendezvény után eltelt néhány nap, majd a hölgy rám írt egy szinte nevetséges ürüggyel, miszerint valami poharak nála maradtak, és a legjobb lesz, ha személyesen elmegyek értük a lakására. Nekem ez nagyon gyanús volt, nem is válaszoltam. Kisvártatva jött egy kicsit sejtelmes, kicsit homályos félmeztelen kép. Próbáltam nagyon finom lenni, és megírtam neki, hogy köszönöm, nagyon kedves, de nem biztos, hogy a barátnőm értékelné a képet, de majd megmutatom neki és megkérdezem róla. Zárójelben jegyzem meg, ilyenkor sokan azt írják vissza, hogy véletlen volt, és hogy a kép félrement, ez a hölgy azonban nem jött zavarba. Amikor legközelebb együtt dolgoztunk, ugyanolyan kedves volt, majd szép lassan elkezdett mindenféle kacér megjegyzéssel bombázni. A szünetemben utánam jött, végigtaperolt, és próbálta leoldani a kötényemet. Életem egyik legdurvább esete pedig az volt, amikor egy fiú, akinek az apja gazdag, befolyásos ember, utánam surrant a vécébe, és mire feleszméltem, már előttem térdelt. Őt azért nem éppen kedvesen utasítottam vissza. Ezután azzal próbálkozott, hogy akkor legalább drogozzak vele.

bartender,zaklatás
Forrás: Getty Images

Elszabadul a pokol

Megesett, hogy a Szigeten csináltunk egy rendezvényt, és teljesen elszabadult a pokol. Többen voltunk a pultban, és úgy özönlöttek a lányok, hogy biztonsági őrt kellett hívnunk. Dobálták a pénzt és a telefonszámukat a pultba, bejöttek, cicit villantottak, és végül kordonnal kellett elzárni a munkaterületünket.

Gyakran találkozom olyan „idősebb” hölgyekkel is, akik már családanyák, férjük és gyerekük van, és nagyon ritkán szabadulnak ki otthonról. Egyszer odajött hozzám egy ilyen anyuka, és egyes szám harmadik személyben arra célozgatott, hogy „általában egy bartender" ugye biztosan kapható egy kalandra egy férjes asszonnyal. Akik ritkán jönnek el otthonról, nagyon rámenősek tudnak lenni, mert úgy érzik, most van itt az alkalom, most akarnak mindent.

Egyszer külföldön, egy nagyon rangos sporteseményen a VIP-részlegen csináltuk a bárt, kimondottan válogatott közönségnek. Az ilyen helyeken lehet megdöbbenni csak igazán. Előfordult, hogy be kellett menekülnünk a raktárba, mert egyszerűen nem lehetett leállítani a nőket. Kiadtuk az első kör italt, megitták és megőrültek. Egyszerre akartak mindent, tépték az ingünket, és már egymással is versengtek.

Ezeket a történeteket jópofa elmesélni a barátoknak, és egy bizonyos szinten jól is esik az embernek, de vannak helyzetek, amelyek nagyon el tudnak durvulni. Nincsenek álmatlan éjszakáim és nem sírok a párnámba, hogy már megint három nő elkérte a számom, de azért legyen már egy kis tartás a nőkben. Hiszen ahogy az én történetem is mutatja, nincs vonzóbb, mint az elérhetetlenség.