#Metoo, #YoTambien, #MoiAussi – a hashtag, amely nem csak egy nyelven hódította meg a világot

Borítókép: #Metoo, #YoTambien, #MoiAussi – a hashtag, amely nem csak egy nyelven hódította meg a világot Forrás: Instagram
A Föld számos országában példa nélküli sebességgel terjed a #MeToo hashtag, méghozzá különböző nyelveken.

A Harvey Weinstein-botrány kirobbanása után a világ néhány hét leforgása alatt szembesült a tényekkel: a szexuális zaklatás olyan méreteket ölt, hogy szinte minden országban áldozatok milliói osztják meg napról napra a történetüket, nemre, korra, származásra való tekintet nélkül. És mivel az ilyesmit felvállalni továbbra sem könnyű, jó okunk van feltételezni, hogy a megtörtént esetek száma sokszorosa annak, mint amit már elmeséltek.

A Google kimutatásai szerint a #MeToo kulcsszó Svédországban, Kanadában, Norvégiában, Dániában és az Egyesült Államokban a legkeresettebb. Egyes országokban saját hashtag fejlődött ki erre a célra.

Franciaországban a #BalanceTonPorc, a "leplezd le a disznót" hashtag szólít fel arra, hogy az áldozatok ne csak meséljék el a történetüket vagy vállaljanak szolidaritást a többiek mellett, hanem nevezzék is meg az elkövetőt.

Kanada francia területein inkább a #MoiAussi (“én is”) kifejezést használják.

Spanyol nyelvterületen, Spanyolországban, Közép- és Dél-Amerikában a #YoTambién („én is”) hódít.

Olaszországban a #QuellaVoltaChe (“amikor”) biztatja a túlélőket arra, hogy meséljék el a történetüket.

„14 éves voltam, hazafelé az iskolából megálltam egy parkban, hogy segítsek egy férfinak faleveleket gyűjteni.
Leszorított a földre, lehúzta a nadrágomat és azt mondta, az egész az én hibám, miért álltam meg.
Azon felül, amit tett velem, még meg is vágott a lágyékomon egy papírvágó késsel, mondván, hogy ha bárkivel beszélek erről, sokkal rosszabb fog történni velem, mint egy vágás.
Amint hazaértem, bezárkóztam a fürdőszobába és sokáig mosakodtam.

A legjobb barátnőmnek is csak két évvel később mondtam el. Nem tettem feljelentést és ez a mulasztás, meg az ebből eredő lelkiismeret-furdalás a legnagyobb teher, amit viselnem kell.
Soha nem leszek olyan, mint azelőtt voltam
írja például egy olasz twitterező.

Izraelben a #גםא�ח�ו („mi is”) hashtag terjedt el. Maayan Keret modell, aki az Yves Saint-Laurent és Jean-Paul Gautier kifutóin is felbukkant már, a Facebookon ezzel a hashtaggel adott hírt arról, hogy „azt se tudja már, hányszor erőszakolták meg”.

Forrás: Facebook

Arab nyelvterületeken az أنا_كمان# (ana_kaman, “én is”) hashtag vált a legfelkapottabbá. Különösen Egyiptomban, ahol híresen rossz a nők helyzete.

Egyetlen női ismerősöm sincs Egyiptomban, aki ne lett volna szexuális zaklatás áldozata
írja egy aktivista, Mona Seif.

A #MeToo hashtag Alyssa Milano színésznőtől származik, aki a Twitteren biztatta az embereket, hogy használják a hashtaget, mert "ha minden nő, akit valaha szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak, kiírná, hogy 'Me too' /Engem is/, akkor talán rádöbbennének az emberek, hogy milyen mértékű ez a probléma". A kezdeményezés a Harvey Weinstein-botrány nyomán indult el, amelynek során október elején kiderült, hogy a világhírű producer nők tucatjait zaklatta, néhányukat meg is erőszakolta és a karrierjük is múlhatott azon, hogy igent mondtak-e. Azóta milliók álltak elő a saját történetükkel, és Magyarországon is ennek nyomán derült fény több hasonló történetre.

Ezt látnod kell! 6 grafika arról, hogy a férfiak és a nők világa mennyire más... Akkor is, ha ugyanaz!