Mégsem olyan egészségesek a palackozott vizek? Egy új kutatás szerint veszélyesek is lehetnek

Borítókép: Mégsem olyan egészségesek a palackozott vizek? Egy új kutatás szerint veszélyesek is lehetnek Forrás: Pixabay/ Pexels
Ha eddig gyakran fogyasztottál palackozott vizet, akkor ezt a tanulmányt érdemes lesz elolvasnod...

Nemrégiben a Columbia Egyetem kutatóinak jelent meg egy tanulmánya, melyben a palackozott vízben lévő műanyag részecskéket kívánták kimutatni. A kutatás pedig azt is bizonyította, hogy sokkal jobban beszivárogtak a részecskék a vízbe, mint ahogyan azt az eddigiekben gondolták. Ugyanis a nanoműanyag-detektáló módszer segítségével 10-szer, sőt esetenként 100-szor több nanoműanyagot találtak a vízben, mint az eddigi mérésekben.

Aggodalomra adnak okot az eredmények

A mérések szerint márkánkként eltérő a vízben található nanoműanyag-részecskék száma, azonban arra nem tértek ki, hogy mely márkákat vizsgálták. Ezentúl arra is felhívták a figyelmet, hogy nem bizonyos, hogy a vízben található műanyag mennyiség egésze a palackból származik, ugyanis minimálisan akár a műszerből is kerülhetett a vízbe.

Ezentúl arra is kitértek a kutatók, hogy az ugyan egyelőre bizonytalan, hogy milyen kockázatokat hordoz magában a nanoműanyag-részecskék fogyasztása, ám az bizonyos, hogy aggodalomra adnak okot az eredmények. Az egyik szakértő, dr. Benedé szerint a műanyag részecskék szervezetbe jutása nem csupán kémiai veszélyt jelent, hanem hormonális változásokat is okozhat az emberi szervezetben, kiváltképpen negatív hatást okozva a fejlődési, szaporodási, idegrendszeri és immunológiai folyamatokra.

Forrás: Steve Johnson/ Pexels

Komoly egészségügyi problémához is vezethet

Egy másik szakértő, dr. Stapleton pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az eddigi kutatások szerint a sejtekbe jutva ezen nanorészecskék akár komoly egészségügyi problémához is vezethetnek. Fontos tudni, hogy miután ezen műanyag részecskék nem egyformák, így a hatásuk is más lehet. Azonban akár fizikai stresszt, programozott vagy nem programozott sejthalált, gyulladást, oxidatív stresszt és különböző immunválaszokat is kiválthatnak. Ezek pedig olyan súlyos betegségek kialakulásához is vezethetnek, mint például az anyagcserezavarok, a rák vagy éppen az idegrendszeri fejlődési rendellenségek.

Ez nem azt jelenti, hogy soha többet nem fogyaszthatunk palackozott vizet, hiszen a megfelelő hidratáltság létfontosságú, így amennyiben nem tudunk szűrt vízhez hozzájutni, nem megfelelő otthonunkban a vezetékes víz minősége, akkor fogyaszthatók a palackozott vizek is. Azonban az tény, hogy érdemes a használatukat jelentősen csökkenteni.

Persze nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy a magasan feldolgozott élelmiszerek és italok sokkal nagyobb valószínűségben tartalmaznak műanyag részecskéket. Így nem feltétlen a palackozott víz jelenti a legnagyobb kockázatot. Viszont érdemes tudatosan kerülni ezen termékeket, és inkább fémből vagy üvegből fogyasztani a vizet.

Az alábbi galériában pedig 15 érdekességet hoztunk a vízről!