Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen
Forrás: Getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen sohasem kellett nélkülöznöm, de az, hogy megvolt és megvan szinte mindenem, amire szükségem van, még nem jelenti azt, hogy pocsékolhatok is. Az élelmiszerpazarlás nem rólam vagy rólad szól. Az élelmiszerpazarlásnak a környezetünkről, a bolygónkról, a jövőnkről és minden emberről kell(ene) szólnia.

Minden kidobott ennivaló feleslegesen megvásárolt és előállított étel, ami a tökéletes megtestesítője a pénz-, idő- és energiapazarlásnak, aminek így semmi haszna. Csak óriási a környezetkárosító hatása. Ne gondold, hogy te nem tehetsz ez ellen semmit! Nyomaszt egyáltalán? Engem nagyon. Lelkiismeret-furdalás? Pipa!

A Földművelésügyi Minisztérium szerint Magyarországon évi 60-70 kilónyi élelmiszert dobunk ki fejenként! Ez a mennyiség közel 450 ezer rászoruló étkezésére lenne elegendő. A felmérések alapján az élelmiszerek 80 százaléka azért kerül a kukába, mert megromlik, ettől függetlenül ez még nem ment fel senkit a felelősség alól.

Jó, ha tudod, hogy hol kell visszavenni a fogyasztásból: a lista első helyén a pékáruk, a másodikon a gyümölcsök/zöldségek, majd a húsok, felvágottak, végül a tejtermékek és gyümölcslevek kapnak helyet.

Lehet tudatosabban élni és étkezni

Mint mondtam, igyekszem nem pazarolni, különösen, ha ételről van szó. A szívem szakadt meg, ha a korábbi munkahelyemen amiatt dobott ki valaki ételt, mert nem ízlett neki vagy mert nem akarta kétszer egymás után ugyanazt enni. Ha ez veled is előfordul, legközelebb add oda valakinek az ételt. Például annak, aki rászorul, de még az is jobb, ha egy kollégád háziállatának ajánlod fel a felesleges ételt, mintha a kukában végezné az ennivaló!

Kép
forrás: Getty images

NEM pazarolni nem is olyan nehéz, csak egy kicsit tudatosabbnak kell lenned a mindennapokban. Én a következőket tudom neked tanácsolni…

Tervezz előre

Jómagam legtöbbször szombat reggel egy kávé mellett végiggondolom, hogy milyen ételeket ennék a következő héten, s mi van otthon, amit fel kellene használnom. Összeírom, hogy ezekhez a receptekhez mit kell beszereznem, majd vászonzacskókkal felszerelkezve elmegyek a közeli piacra. Így tudom, mi az, amire valóban szükségem van, és nem kerülnek előre nem betervezett élelmiszerek a kosaramba. Maximum akkor, ha tényleg nagyon megéri megvenni valamit, és időben el tudom fogyasztani. Rövid lejáratú dátummal rendelkező akciós termékek kapcsán többször is érdemes meggondolnod, hogy megvedd-e és azokat még időben fel tudod-e használni. És még egy jó tanács ahhoz, hogy ne vegyél meg feleslegesen élelmiszereket: soha ne menj éhesen vásárolni!

Légy kreatív

Én szeretek kísérletezni, így mindig új receptek és trükkök után kutatok, mit, s hogyan tudok a lehető legjobban felhasználni. Anno pont így találtam rá egy reteklevélkrém-levesre, amit azóta is sokszor elkészítek, de ugyanígy felhasználom például levesekhez az újhagyma vagy a karalábé zöldjét, leveleit. A brokkoli szárát megpucolom és beleteszem az ételbe pont úgy, ahogyan a rózsáit. Ezek mind-mind ehetőek, ne dobd ki őket!

Ha legközelebb zöldséget pucolsz, a héjat rakd zacskóba és gyűjtögesd a mélyhűtőben, s tedd ugyanezt a csontokkal. Tudod, milyen finom alaplevet főzhetsz majd belőlük, ha összegyűlt egy nagyobb mennyiség? A megmaradt fél citrommal kisúrolhatod a mosdót, a kávézaccból készíthetsz magadnak bőrradírt. Apró dolgoknak tűnnek, de hidd el, nem azok.

Ne parázz

Sokan azért dobják ki az ételeket, mert már nem frissek. De soha ne keverd össze a lejárati dátumot a minőségmegőrzési idővel! Attól még, hogy veszít valami az élvezeti értékéből, s nemrég járt le a felhasználhatóság ideje, főzésre még lehet alkalmas akkor is, ha nyersen már nem biztos, hogy szívesen elfogyasztanád. Ahogyan a hétvégi sültből is készíthetsz még valami izgalmas fogást, esetleg a megmaradt krumplipüréből pogácsát, lángost vagy gnocchit, a száraz kenyérből meg krutont vagy kenyérmorzsát/zsemlemorzsát. Használd fel okosan a maradékokat, illetve fagyaszd le őket.

Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy az étel a pocakodban, s ne a kukában végezze!

Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Ez történik, ha nem eszel feldolgozott élelmiszereket
Tovább olvasok
Na, így diktálja a divatot egy 73 éves nő!

Ha a valódi, egyedi divat tartalmat keresel, akkor csak nézd meg Diane Keaton Instagram-fiókját! Frissítően hat a többi influenszer mellett, mert ötletes és csöppet sem szponzorált a tartalom. A sikerét mutatja több mint 950 000 követője, akik imádják.

Helikopterezéstől a hóekézésig: az 5 leggyakoribb nevelési hiba

Senki nem mondta, hogy gyereket nevelni könnyű. Vagy ha igen, akkor valószínűleg nem volt gyereke. Minden gyerek más, és más szükségletei vannak, de azért van egy pár közös pont. Összeszedtük az öt leggyakoribb szülői hibát, és arra is tanácsot adunk, hogy hogyan léphetsz a változás útjára már ma.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem