Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Borítókép: Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny
Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

A múltkor megírtuk, hogy az Oscar-díjak legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 92 jelölt indult – mindegyiket egy-egy ország jelölte. Érdekes volt megfigyelni, hogy még sosem szerepelt ennyi női rendező a kategória várományosai között: a filmek több mint negyedét, 27-et nő rendezte. Ezek közül egyedül Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről jutott be a kilenc filmből álló szűkített listába, amely a következő alkotásokból áll:

Enyedi Ildikó filmjének szereplése azért is meglepetés, mert az Oscar-előfutárnak tartott Golden Globe jelöltjei között nem találtuk meg a Testről és lélekrőlt; Angelina Jolie filmjét, a First They Killed My Fathert viszont igen, amely a fenti kilences listáról maradt le (a film Kambodzsa színeiben indult).

A Testről és lélekről már eddig is számtalan rangos díjat elhozott, többek között a berlini Arany Medvét márciusban, illetve Borbély Alexandra nemrég söpörte be a legjobb színésznő díját az Európai Filmdíj berlini gáláján.

A Testről és lélekről diadalmenete különösen nagy eseménynek számít azután, hogy az utóbbi években két magyar film is Oscart kapott: 2016-ban Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia, 2017-ben pedig a Mindenki a legjobb rövidfilmek kategóriájában.