A szemünk előtt zajlik a történelem: még sosem versenyzett ennyi női rendező a legjobb idegen nyelvű film Oscarjáért (köztük Enyedi Ildikó is)

Borítókép: A szemünk előtt zajlik a történelem: még sosem versenyzett ennyi női rendező a legjobb idegen nyelvű film Oscarjáért (köztük Enyedi Ildikó is) Forrás: Getty Images
A Testről és lélekről rendezője szerint Magyarországon nehezebb nőként filmet rendezni, mint bárhol másutt.

Update: azóta a Testről és lélekről is bekerült a legjobb idegen nyelvű film jelöltjei közé, és ebben a kategóriában ez az egyetlen film, amit nő rendezett.

92 film esélyes arra, hogy bejusson a legjobb idegen nyelvű film jelöltjei közé a 2018-as Oscaron; ennyi ország jelölt egy-egy filmet a maga terméséből. Magyarországot Enyedi Ildikó ünnepelt és sokszorosan díjazott filmje, a Testről és lélekről képviseli, s a jelölés még szeptemberben történt. Na mármost a 92 filmből 27-et nő rendezett; ez rekordszám, soha még a filmtörténetben nem szerepelt ennyi női rendező a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Olyan országok is adtak női rendezők által készített filmet, mint Afganisztán, Palesztina vagy Kambodzsa – na jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy az utóbbi ország által jelölt film rendezőjét Angelina Jolie-nak hívják.

A Variety megkeresett néhányat a rendezőnők közül, köztük Enyedi Ildikót is, aki elmesélte többek között, hogy a film legeslegelső nyilvános vetítése a Berlinálén volt 2017 márciusában.

Dermedten ültem a hatalmas moziterem sötétjében. Aztán meghallottam az első nevetéseket, az első jelentőségteljes feszült csendet, éppen ott, ahol szerettük volna, és úgy, ahogyan szerettük volna, és a jégtömb, amely annyi éven át nőtt a bensőmben, lassan felolvadt. A filmünk annak rendje és módja szerint kommunikált ezekkel az idegenekkel. Átéltem ennek a találkozásnak a teljességét és egyszerűen mélyen, felszabadultan boldog voltam

mondta Enyedi Ildikó a Varietynek, hozzátéve, hogy „Magyarországon nehezebb nőként filmet rendezni, mint bárhol máshol a világon”.

A 27 női rendező közt olyan művészek is szerepelnek, mint Anahit Abad (Örményország), akinek Yewa című filmje indul a szoborért (a főszereplőnő férje halála után a nagyvárosból egy kis faluba menekül az őt zaklató rokonok elől); Agnieszka Holland (Lengyelország), akinek már több filmjét láthattuk itthon is, és aki most a Pokol című krimivel indul; vagy Petra Volpe (Svájc), aki a női választójogi mozgalomról rendezett komédiát – mint ismert, a nők csak 1971 óta szavazhatnak Svájcban. A nőkért című filmjét december 7-től nálunk is játsszák a mozik.

Az Oscar-díj átadására 2018. március 4-én kerül sor; az legjobb idegen nyelvű film kategóriájának öt döntősét – a többi jelölttel együtt – 2018. január 23-án hirdetik ki.

Idén jó néhány figyelemre méltó magyar film jött ki – segítünk válogatni közülük: