Csodaszer, ami serkenti az agyat, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és a tüdőt is támogatja: mutatjuk, mi az!

Borítókép: Csodaszer, ami serkenti az agyat, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és a tüdőt is támogatja: mutatjuk, mi az! Forrás: PeopleImages/GETTY IMAGES
Az omega-3 zsírsav rendkívül jótékony hatással van a szervezetre, előnyei pedig rendkívül széles skálán mozognak, ugyanis segít az agy serkentésében, hozzájárul a szív egészségéhez és támogatja a tüdőt. Az alábbiakban nézzük is, mennyi mindenre jó, és milyen ételekben található meg.

Az omega-3 a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartozik. Az ilyen típusú zsírsavak nagyon fontosak a testi funkciók megtartásához, például a sejtmembránok felépítéséhez vagy a hormontermeléshez.

Az omega-3 zsírsavaknak alapvetően három nagy csoportja van, ezeket különböző ételekből, vagy esetleg étrend-kiegészítőkből nyerhetjük ki. A zsírsavaknak három formája van, ezek: az EPA (eikozapentaénsav), a DHA (dokozahexaénsav), ez leginkább a tengeri halakban található, illetve az ALA (alfa-linolénsav), amely például növényi olajokban, diófélékben található.

Pozitív hatással van az agyi tevékenységre

Számos tanulmány azt is bebizonyította, hogy az EPA-t és a DHA-t tartalmazó élelmiszerek vagy éppen étrend-kiegészítők fogyasztása hozzájárulhat a kognitív hanyatlás alacsonyabb kockázatához, beleértve a demencia és az Alzheimer-kór eseteit is.

Azonban több kutatás is arra enged következtetni, hogy élelmiszerek fogyasztásával sokkal inkább jár valódi jótékony hatásokkal, mintha étrend-kiegészítőket szednénk, melyek olykor nem érik el a várt hatást.

Forrás: Leohoho/Pexels
Az étrend-kiegészítők közel sincsenek olyan jótékony hatással a szervezetre, mintha természetes módon vinnénk be az adott zsírsavat.

Hozzájárul a szív egészségéhez

Ezentúl az omega-3 egyik legnagyobb előnye a szív egészségére gyakorolt hatása, kiváltképpen akkor, ha halak, esetleg tenger gyümölcsei formájában visszük be szervezetünkbe, melynek már csak abban az esetben is számos pozitív hozadéka van, ha egészségtelen ételek helyett ilyen fajta táplálékot viszünk be a szervezetünkbe. Azonban ez nem elég, ugyanis ezentúl, egy kutatás szerint, heti mindössze két adag hal, különösképpen az olajos változatok, képesek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

Azonban a kutatások ebben a tekintetben is arra jutottak, hogy az étrend-kiegészítők közel sincsenek olyan pozitív hatással, mint az ételekben lévő omega-3 zsírsav.

Támogatja a tüdő egészségét

Egyes közelmúltbeli kutatások eredményei szerint a tüdő egészségéhez is jelentősen hozzájárul az omega-3 zsírsav, és segít megelőzni az ilyen jellegű betegségeket.

Összegzésképpen mindenképpen érdemes növelnünk az omega-3 zsírsav bevitelét a szervezetünkbe, ugyanis számos rendkívül pozitív hatása van. Azonban, mint már említettük, érdemesebb természetes módon fogyasztani, erre pedig hoztunk is pár szuper alternatívát.

Ezekben az ételekben van a legtöbb omega-3 zsírsav!