A közkedvelt téli szokás rákot is okozhat: mutatjuk, mire figyelj!

Borítókép: A közkedvelt téli szokás rákot is okozhat: mutatjuk, mire figyelj! Forrás: Lisa Fotios/ Pexels
A téli időben nincs is jobb, mint egy jó forró tea elfogyasztása, mely testünket kívül-belül felmelegíti, átjárja. Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy bizony a túl forró italok igen károsak lehetnek az egészségre...

Nos, télen nagyon sokszor van szükségünk arra, hogy valami jó meleg ital segítségével próbáljunk meg felmelegedni, bekuckózni, kicsit felpezsdíteni a szürke hétköznapok monotonitását. Azonban nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy bizony a nagyon forró italok is meglehetősen károsak lehetnek a szervezetünkre, sőt akár komoly betegséget is okozhatnak.

Veszélyes forró italokat ételeket fogyasztani

Egy amerikai tanulmány szerint ugyanis nagyon sok kávézó, étterem még szinte forrás állapotában, tehát 93 Celsius-fokon szolgálja fel a forró italait, legyen szó kávéról vagy teáról. Ez természetesen már önmagában is veszélyes, hiszen könnyedén leforrázhatjuk magunkat egy ilyen magas hőmérsékletű itallal, illetve, ha netalán arra vetemednénk, hogy megkóstoljuk, a nyelvünket is megégethetjük vele. Azonban, mint a tanulmányból kiderült, abszolút nem csak ez a veszélye a forró italoknak.

Forrás: Edward Eyer/ Pexels

A tanulmány arra világított rá, hogy a túl forró ételek és italok, a lenyelést követően komoly problémát okozhatnak a nyelőcsőben. Ezentúl növelik a laphámrák – vagy ismertebb nevén nyelőcsőrák – kialakulásának kockázatát, mely a nyelőcső felső részén alakulhat ki. Ugyanis a forró italok, illetve ételek folyamatos fogyasztása, a lenyelést követően sérülést okozhat a nyelőcsőben, illetve fizikai sérüléseket is a nyálkahártyán, mely a szakemberek vélekedése szerint idővel akár rákká is alakulhat, különösen, hogy a sejtekre is hatással lehet.

Milyen tünetei vannak a nyelőcsőráknak?

A laphámrák tünetei közé tartozik a nehézkes nyelés állandó jellegű fennállása, továbbá a hányás, köhögés, fulladozás, illetve az ismeretlen eredetű mellkasi fertőzés is, sőt a rekedt hang is. Azonban az jó hír, hogy ez a fajta ráktípus általában már korai stádiumban felismerhető, és ekkor még viszonylag nagy eséllyel gyógyítható is.

A nyelőcsőrák kialakulási kockázatát egyébként a dohányzás, az elhízás, a genetikai hajlam és az alkohol fogyasztása is növelheti.

Annak ellenére, hogy jelenleg ez az egyik legritkább rákfajta, ugyanis 100 ezer emberből mindössze 5,5-öt diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, mégis nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy ne növeljük a kialakulásának esélyét azzal, hogy rongáljuk a nyelőcsövünket.

Forrás: Pixabay/ Pexels

Akkor soha többet ne igyunk forró italt?

Nem arról van szó, hogy teljesen le kell mondanod a meleg tea vagy kávé örömeiről, hanem arról, hogy mindig várj egy keveset, ameddig kihűl. A szakemberek azt javasolják, hogy várd meg, míg legalább 50 fokra lehűl az, amit fogyasztani szeretnél. Ezt nagyjából úgy tudod megállapítani, hogy már kellemes, kifejezetten iható/ehető kategóriában van az étel, és nem okoz kényelmetlenséget a lenyelése. Ugyanis amennyiben kellemetlen lenyelni, akkor bizonyosan olyan forró még, mely akár veszélyes is lehet a szervezetünkre.

Az alábbi galériában pedig 9 olyan ételt hoztunk, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát!