5 ital étkezések utánra, melyek serkentik ez emésztést: ezeket pedig mindenképp kerüld!

Borítókép: 5 ital étkezések utánra, melyek serkentik ez emésztést: ezeket pedig mindenképp kerüld! Forrás: Farhad Ibrahimzade / Unsplash
Ha szeretnéd megúszni a teltségérzetet, a puffadást és persze a pluszkilókat, nemcsak az számít, mit eszel, hanem az is ugyanolyan fontos, mi kerül a poharadba. Mutatjuk, milyen italok vannak jó hatással az emésztésre, és mik azok, amiket nem ajánlott étkezés után kortyolni!

Ha az egészséges (vagy éppen fogyókúrás) táplálkozásról van szó, a legtöbben az ételekre fókuszálnak, pedig az is rengeteget számít, mit és mikor iszunk. Mert például hiába eszel kalóriaszegény salátát vacsorára, ha utána szénsavas üdítővel vagy koktéllal kíséred le. Mindkettő tele van hozzáadott cukorral, utóbbi pedig alkoholtartalmánál fogva is lassítja az anyagcserét. A cukormentes kóla sem ideális választás, hiszen akkor is ott van a szénsav, ami puffaszt. De ugyanígy megnehezíti az emésztési folyamatokat, ha tejes turmixot fogyasztasz ebéd vagy vacsora után.

Forrás: Jep Gambardella / Pexels
Az alkoholos italok közül a száraz vörösbor a legjobb választás étkezések után, mert a benne található polifenolok táplálják a jótékony bélbaktériumokat. Ez valamelyest kompenzálja az alkohol negatív hatásait.

Milyen hatással van a kávé az emésztésre?

Az étkezés utáni kávézás sokaknál bevett szokás, de arról a mai napig vitatkoznak az orvosok, hogy az anyagcserének jót tesz-e, vagy sem. Tény, hogy a kávé két olyan hormon termelődését is serkenti, amelyek fokozzák az emésztést, de ezek leginkább a bélrendszer mozgására vannak hatással, nem magára az anyagcserére és a tápanyagok hasznosulására. Ha valakinek például érzékeny a gyomra, az ebéd utáni kávézástól hányingere, refluxos tünetei is lehetnek.

A tiltólista után végül lássuk, mi az, amit nyugodtan ihatsz evés után: