5 elhibázott fitnesz-célkitűzés – megmutatjuk, hogyan fordítsd őket pozitívra

Borítókép: 5 elhibázott fitnesz-célkitűzés – megmutatjuk, hogyan fordítsd őket pozitívra Forrás: Getty Images
Ha fogyni próbálsz, nem mindegy, milyen célokat állítasz magad elé.

Amikor fogyni próbálunk, illetve bármi hasonlóra törekszünk a testünkkel az egészségünkkel kapcsolatban, fontos, hogy legyenek minél konkrétabban, pontosabban megfogalmazott céljaink. Nélkülük csak úgy kalimpálunk bele a vakvilágba, nem igaz? Sajnos megdöbbentően gyakran fordul elő, hogy nem érjük el a célunkat, és idő előtt feladjuk. Most azt vizsgáljuk meg, hogy mely fitnesz-célkitűzések vannak eleve kudarcra ítélve, és mit határozzunk el helyettük, hogy a dolog olyan kihívást jelentsen, ami nem elérhetetlen.

1. Leadok 10 kilót

A mérleg becsapós és demotiváló lehet, rengeteg mindenen múlhat, hogy épp mennyit mutat. Ha csak a testtömegedet tűzöd ki célul, hamar kudarcként fogod megélni az eredményt, különösen akkor, ha túl gyakran méred magad. Inkább arra fókuszálj (vagy arra is, a testtömeged mellett), hogy miként érzed magad, mennyit javult az állóképességed, a rugalmasságod, az izomzatod, mennyivel futottál többet az elmúlt héten… És valami ilyesmi legyen a kitűzött célod is inkább. Mondjuk: “a következő másfél hónapban elérem, hogy 8 perc alatt fussak le egy kilométert”.

2. Lefutom a maratont

Ha kezdő futó vagy, esetleg még csak heti 1-2-szer 5-8 kilométereket futsz, akkor ilyen célt még nem érdemes kitűzni. Az ilyesmi nemcsak nehezen elérhető, hanem veszélyes is. Rövidebb távú és fenntartható célokra lesz szükséged, és ha ragaszkodsz a maratonhoz, adj magadnak minimum egy évet.

3. Úgy akarok kinézni, mint Jessica Alba

Soha, soha ne hasonlítsd magad másokhoz, legyenek ők bár szupersztárok, fitneszmodellek vagy a melletted kardiózó csaj. Ettől csak rosszabbul érzed majd magad, még akkor is, ha véletlenül te kerülsz ki “győztesen” az összehasonlításból. A testünk nem egyforma, ezért különbözőképpen reagál ugyanazokra a diétákra vagy edzésprogramokra. Inkább találj olyan mozgásformákat, amelyeket élvezel, hogy alig várd a következő edzést, és élvezd, hogy úgy mellesleg a tested is változik. Nem hiszed, hogy ez hatékony lenne? Tegyél egy próbát!

4. Lapos hasat akarok

Megértjük. Ugyanakkor ez sok faktoron múlik (itt van néhány), és ezek közül nem mindegyiket tudod tevőlegesen előidézni. Úgyhogy a célkitűzésed álljon konkrét lépésekből, olyanokból, amelyeket valóban meg tudsz tenni, s ne olyanokból, amelyeket majd egyszer valahogyan elérsz. Legyél operatív. Mondjuk: “mostantól lassan, odafigyelve eszem”. Ha lassan eszel, jobban élvezed az ízeket és pontosabban fogod tudni detektálni, mikor elég. Könnyebben és gyorsabban is emésztesz, ha jobban megrágod az ételt. Jobban választod meg, hogy mit eszel. Tehát egy ilyen egyszerű döntés révén máris közelebb leszel ahhoz, hogy vékonyabb legyen a derékvonalad.

5. Soha többet nem nassolok

Ahelyett, hogy elvágnád magad bármitől is, inkább vezess be szokásokat. Ha megtiltasz magadnak dolgokat, onnantól folyton azokra vágysz majd. Inkább engedd meg magadnak a nassolást, de bizonyos feltételek mellett. Például mindig nassolj gyümölcsöt vagy zöldséget. A célkitűzésed legyen inkább ez: “mindig viszek magammal előkészített, felaprított gyümölcsöt dobozban”.

10 perces, ám annál hatékonyabb tippek fogyni vágyóknak! Kattints a galériára!