Te adsz borravalót a pincérnek? – egy családi ebéd margójára

Te adsz borravalót a pincérnek?  – egy családi ebéd margójára
Forrás: getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nemrég még kötelességtudóan csengettem ki a borravalót mindehol, aztán egyik nap beültem ebédelni egy helyre az apukámmal...

Apám igazi régivágású fazon a pénzügyek terén: csak a készpénzre esküszik, nincs bankszámlája, így kártyája sem. A helyzetet csak tetézi, hogy fiatal korában vagy 10 évig folyamatosan a vendéglátásban dolgozott. Kezdetben pincérkedett, aztán saját büfét is nyitott. De a lényeg, hogy van némi tapasztalata arról, hogy micsoda kemény, alázatos melót jelent mások kiszolgálása és ezen emlékek egész életében elkísérik. Elég ritkán fordul elő, hogy együtt étterembe menjünk, mert ő inkább az az otthon főzős típus – amit persze mi gyerekek nem is bánunk, mert nagyon jó szakács.

Nemrég azonban itthon volt a húgom Angliából és pont úgy jött ki a lépés, hogy pár napot együtt tölthettünk, s ezalatt közösen nyakunkba vettük a várost. Már első nap megfogalmazódott, hogy a tesóm és a párja ennének végre valami jó kis „magyaros” finomságot, így gyorsan ajánlottam egy éttermet, ahol szerintem kimondottan háziasan főznek.

Kép
forrás: getty images

Beültünk és megrendeltük a hatalmas adag gulyásleveseket, pörkölteket és desszerteket. Amikor a fizetésre került sor, feljött a téma a borravalóról, no meg persze a szervizdíjról, amin apa teljesen felszívta magát. Elmagyarázta, hogy ő márpedig nem eszik olyan helyen, ahol ez az „új módi” van divatban, hogy kötelező fizetni a szervizért, mert ő úgy gondolja, hogy csak akkor ad némi pluszt, ha valóban meg volt elégedve.

Ezen a ponton én igyekeztem tisztázni, hogy a két fogalom teljesen külön kategória, hiszen a szervizdíj nem választható, a borravalóról pedig mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy ad-e. Ez persze őt cseppet sem vigasztalta, unos-untalan oda kanyarodott vissza, hogy „miért kéne azért külön fizetni, hogy valaki kihozza az ételt vagy épp elmossa a tányérját, hiszen ez a munkája”. Ráadásul ezeket anno ő is megcsinálta plusz díj nélkül is.

Nem is vitatkoztam tovább, csak őszintén reméltem, hogy ezek után ennek az étteremnek a számláján nem figyel majd ott az elkülönítetten feltüntetett szervizdíj. Persze apukánk nem akarta engedni, hogy mi álljuk a cechet, így laza kézfeltartással jelezte a pincérnek, hogy kéri a számlát. A markában pedig ott lapultak a ropogós bankók, így mikor a pincér megérkezett, én már hiába is próbálkoztam, hogy bankkártyával fizetnék, mert apu egyértelmű jelzése felülírta a terveimet. Szerencsére a nem kívánt jelenet elmaradt, ugyanis nem volt szervízdíj, a pincér pedig megkapta a borravalót a kedves kiszolgálásért, bár igaz, a hegyes erős paprika kicsit lassan landolt az asztalon.

A magam részéről én rendben vagyok a szervízdíjjal és azon felül szoktam adni borravalót a felszolgálónak, miután megkérdeztem, hogy megkapja-e majd a munkáltatótól.

Te szoktál borravalót adni? És mit gondolsz a szervizdíjról? A joy.hu cikkében egyebek mellett arról is olvashatsz, hogy miként viszonyulnak a pincérek ehhez a kérdéshez, és sok érdekes titkot tudhatsz meg a témában. Olvasd el ezt is!

Vannak azonban országok, ahol nem divat – esetenként sértésnek számít –, ha borravalót akarunk adni, és vannak helyek, ahol kifejezetten elvárják a jattot.

Kép
forrás: getty images

Mi a helyzet a borravalóval külföldön?


Görögországban járva például azt tapasztalhatjuk, hogy soha sehol nem várják el a borravalót, mi több, még ők kedveskednek valami kis plusszal a vendégeknek. Azonban nem veszik zokon, ha honoráljuk a figyelmességüket.

Franciaországban, Olaszoroszágban, Németországban már jól működik a szervizdíj, de ezen felül is értékelik a borravalót, ám itt sem kötelező. A spanyolok azonban elvárják az extrát, itt 10 százalékot szokás adni.

Az USA-ban nagy kultúrája van a borravalónak, ugyanis sok helyen az a felszolgáló fizetése. Jellemzően 15-20 százalékot szokás otthagyni, ha csak kerekítünk vagy jóval kevesebbet adunk, azt úgy értelmezhetik, hogy elégedetlenek vagyunk.

Kínában és Japánban olyannyira nincs hagyománya a borravalónak, hogy sokszor az ember után szaladnak, ha az asztalon hagytuk a pénzt vagy nem vettük el a visszajárót. A japánoknál egy igen érdekes szokás is kialakult a vendéglátóhelyeken a borravaló helyettesítésére: a vendégek gyakran az evőpálcika papírját hajtogatják különböző alakzatokba és azt hagyják ott köszönetképpen. Ez utóbbiról érdekes írásunkat itt olvashatod.

Tovább olvasok
40-es évek retró: útmutató férfi főnököknek a női beosztottakhoz

Vegyes érzésekkel olvastuk ezeket a tanácsokat: talán kissé sztereotip módon állítják be a női alkalmazottakat, de várhatunk mást 70 évvel ezelőttről? Másfelől meg egy-két kitétel ma is érvényes.

Teregess gyerekrajzot, készíts pillekönnyű iskolai táblát!

A gyerekeid követhetetlen mennyiségben termelik a rajzokat és festményeket? Te pedig már nem tudod, hová tedd az alapanyagokat és a kész remekműveket? Akkor nézd meg velünk ezt a videót!

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem