Vendéglátósok árulták el a legnagyobb titkokat a borravalóról
Mondhatnánk, hogy kétféle ember van: aki ad borravalót és aki nem, de akár lehetne ez a kétféle a volt már vendéglátós és a nem volt vendéglátós. Aki tapasztalta már, milyen étteremben, szállodában, bárban vagy szórakozóhelyen dolgozni, annak szinte biztosan eszébe jut a felszolgálók és pultosok számára egy kis extra juttatást adni a kedvességükért. A vendéglátásban dolgozók pedig nagyon örülnek neki, feltéve, ha megtarthatják. Mert bizony gyakran előfordul, hogy szó sincs ilyenről.
Eszti ugyanis a 10 év vendéglátózás során többféle borravalórendszerrel megismerkedett.
- Vannak olyan helyek, ahol a személyzetnek az a tagja teheti el a jattot, aki kapta.
- Vannak olyan helyek, ahol szétosztják az aznap dolgozók között.
- Olyan helyek is léteznek, ahol a hónap végén minden dolgozó között szétosztják az extra pénzeket.
- És persze van, ahol azt egy az egyben le kell adni.
A legidegesítőbb az volt, mikor annak ment a jatt, aki kapta, de ilyenkor vita alakult ki a személyzet tagjai között, hiszen többen erőszakosan "rárepültek a zsírosabb falatra", azaz azokra a vendégekre, akikről tudták, hogy sok borravalót adnak.
Azért a vendéglátósok élete sem csak játék és mese. Hallottál már a gonoszról, a csúf, mindent megfigyelő kameráról?
Ahol Tomi dolgozik, ott nem kerül elosztásra a borravaló, kizárólag azokon a napokon, amikor a forgalom egy bizonyos, megbeszélt összeg fölé megy. Ezt a főnökség motivációnak szánja, hogy a felszolgálók minél jobban teljesítsenek és ösztönözzék a nagy forgalmat. Persze, ők jobban örülnének, ha simán megtarthatnák a jattot.
Van, ahol nevelési célzattal nem elfogadható a borravaló:
A borravaló és a szervizdíj sem összekeverendő!