Ezért vágok bele immár másodszor a Száraz November kihívásba

száraz november,nők,alkohol
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

November 1-jétől 30-ig egy csepp alkoholt sem fogok inni. Nem, nem vagyok függő (remélem), csak szociális alkoholfogyasztó. Egyszer már végigcsináltam a Száraz November kihívást, és most újra nekikezdek. Elmesélem, miért.

Mikor telt el utoljára egy hét anélkül, hogy egy kortyot is ittam volna? – töprengtem, és amikor képtelen voltam felidézni a választ, akkor döntöttem: eljött az idő. Belevágok én is a Száraz Novemberbe, és meglátjuk, kibírom-e alkohol nélkül egy hónapig. Ha igen, akkor kíváncsi vagyok, mi történik a szervezetemmel a heti 2-3 pohár sör vagy pálinka nélkül. Ha nem – akkor baj van. Vagy mégsincs?

Világéletemben keveset ittam – egyszerre. Egy, maximum két pohárral. Nagyon gyorsan hat rám az alkohol, és mindig gyorsan becsípek tőle. Szeretem a bódultság kellemes érzését, de ha többet iszom, akkor rosszul leszek, ha pedig keverem az italokat, akkor másnapos. Hovatovább mindig büszke voltam arra, hogy milyen mértékletesen bánok az itallal: két pohár sör nálam már az „ereszd el a hajam” állapottal egyenértékű. Ráadásul ahogy öregszem, egyre kényesebb vagyok a minőségre, bort például nem is rendelek akármelyik étteremben, csak ahol tudom, hogy nagyon jó évjáratokat szolgálnak fel.

Egy szó mint száz, mindig is abban a hitben éltem, hogy én aztán vigyázok az alkohollal. Nem lépek túl egy bizonyos határt. Lassan iszom és sok vizet fogyasztok közben. Nade kibírnék-e egy hetet két-három pohár nélkül? És egy hónapot? Elég nyugtalanító volt a kérdés. Tényleg olyan mértéktartó vagyok? Vagy csak félek a rosszulléttől és így nincs is más választásom, mint hogy keveset igyak egyszerre, de két nap múlva, amikor már teljesen kitisztult a szervezetemből, újra a pohár után nyúlok? Nagyjából ilyen okokból kezdtem bele a Száraz Novemberbe.

Az első kábé tíz nap a megkönnyebbülés jegyében telt.

Végre egy kis pihenő. Az agyamnak nem kell újabb sokkhatásokat befogadnia. Az esti programnak nem kell az alkoholról szólnia. Éreztem, hogy tisztulok. A megvilágosodás határán lebegtem.

Aztán elkezdett hiányozni.

Nem nagyon, csak folyton ott birizgálta az agyamat, hogy jó lenne… csak egyetlen korty. Amitől kicsit kilazulok, elengedem a stresszt, kiengednek a csomók a vállamból. Ettől megrémültem. Az alkohol hirtelen egy nagy hatalmú, félelmetes démonként állt előttem. Pedig sosem tekintettem rá így. Mindig kordában tudtam tartani. Most valahogy mintha kiszabadult volna. De mivel sosem ittam sokat (egyszerre), ezért vissza tudtam terelni a ketrecébe. De akkor meg pont ez rémített meg, hogy van itt egy izé, aminek ketrecre van szüksége. Próbáltam nem gondolni rá. Igyekeztem meggyőzni magam, hogy hipochonder vagyok, nem pedig függő.

száraz november,alkohol,absztinencia,nők,szociális ivás
forrás: Getty Images
A Száraz November arra is jó, hogy szembesítsen minket azzal, milyen gyakori kísérőjelensége az életünknek az alkohol, akkor is, ha csak társaságban gurítunk le egy-egy pohárral.

„Dehát ez az egy korty nem árthat!”

Azzal sem volt könnyű szembesülni, hogy a társasági alkoholfogyasztás mennyi „tukmálással” jár. Erről már a tavalyi kihívás előtt is sokat olvastam: sokszor az ember nyomás hatására adja be a derekát, és iszik még egy és még egy pohárral. Ezért tavaly már meg se lepett, amikor megkérdezték, hogy „miért, terhes vagy?”, ami a korábbi beszámolók és felmérések szerint az egyetlen általánosan elfogadott ok az absztinenciára. Valahogy az emberek kevésbé fogékonyak arra a magyarázatra, hogy „Ma egyszerűen nem kívánom az alkoholt és kész.” Alkoholizálni kötelező, kérdés van?! De szerencsére egyre többen hallottak a Száraz Novemberről meg általában a kihívásokról, úgyhogy ők támogatóak voltak. Legalábbis szólogattak be vagy tartottak kiselőadást arról, hogy egy pohár bor miért egészséges. (Ami egyébként igaz a tudomány mai állása szerint.)

A 2018-as Száraz November a nők alkoholfogyasztási szokásaira fókuszál


A Száraz Novembert a Kék Pont Alapítvány kezdeményezte néhány évvel ezelőtt. A kihívás célja, hogy szembesítsük magunkat azzal, mennyire vagyunk mértékletesek valójában, mennyire ismerjük magunkat, a vágyainkat és kibírunk-e egy szombat estét alkohol nélkül. A Száraz November kihívása kifejezetten alkalmi fogyasztóknak szól; aki komoly alkoholproblémákkal küzd, annak a szervezők azt javasolják, hogy inkább forduljon az alapítványhoz az info@kekpont.hu emailcímen.

2018-ban a Száraz November a „Nők a pult előtt” alcímet viseli, mert az alapítvány az ELTE PPK kutatóival együttműködésben szeretné, ha nagyobb figyelem irányulna a figyelmet a nők alkoholfogyasztási szokásaira és az ezzel kapcsolatos társadalmi megítélésre.

A Száraz November 2018 Facebook-eseménye itt található.

Közben eltelt néhány újabb nap, és a hiányérzetet felváltotta valami más.

Megdöbbenve tapasztaltam, hogy délutánonként nem vág fejbe az álmosság, nincs az a furcsa nyomottságérzés. Ugyanakkor sokkal jobban, mélyebben, kiegyensúlyozottabban aludtam, mint valaha. Nem voltak furcsa álmaim, reggel kipihenten ébredtem. Kitisztult a bőröm, lement rólam két kiló. Egész más lett a közérzetem.

Szinte észre se vettem, hogy vége a novembernek. Arra meg végképp nem éreztem késztetést, hogy egy pohár minőségi vörösborral ünnepeljem meg a sikert, hogy egy egész hónapon át száraz maradtam. Sőt, úgy voltam vele, hogy akármeddig bírnám alkohol nélkül, igazából semmi szükségem a bódultságra.

Aztán persze jöttek az ünnepek. Persze akkor sem ittam sokat – mikor ittam én sokat? De egy-két pohár bor azért mindennap lecsúszott. Az újévben meg elkezdtem figyelni arra, hogy a korábbi heti 2-3 este helyett csak egyszer igyak egy héten, és csak egy pohárral. Ezt pár hónapon át tartani is tudtam... Most pedig úgy érzem, megint eljött az idő, hogy tisztán éljek egy hónapig. Kíváncsi vagyok, kibírom-e – most már alacsonyabban van a léc, amit át kell ugranom. De éppen ezért könnyű megbotlani benne.


igenis lehet élni nélküle – nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
Sztárok, akik alkoholisták voltak
Napi horoszkóp november 18.: a Skorpiók komoly elhatározásra jutnak, a Halaknak bátorságra van szükségük

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak számodra, ne hagyd ki tehát a horoszkópodat!

Miért nincsenek a klasszikus irodalomban független, erős nők?

Irodalmár vagyok, szerkesztő, költő. A napjaim jelentős részét szövegek és könyvek között töltöm, így a soknál egy picit többet olvasok. Napok óta foglalkoztat azonban egy kérdés, amire sehogy sem tudok megnyugtató választ találni. Olyan magyar és világirodalmi női karaktereket kerestem, akik egyedül élnek, nem folyton férfiakról beszélnek, és mindemellett köszönik szépen, igen jól vannak.

Napi horoszkóp november 17.: a Szüzek érdekes tapasztalatokat szerezhetnek, a Halak igazi csapatjátékosok

Hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Miért vinnéd haza a nejlont? 6 budapesti bolt, ahol kimérve és/vagy ökotudatosan szerezhetsz be bármit, ami az otthonodba kell

Manapság a csapból is a bolygónk ősellenségeinkről: a nejlonzacskókról, PET-palackokról és egyéb nem lebomló, a ránk és környezetünkre káros anyagokról olvashatunk. Azonban sajnos továbbra sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen rossz irányba halad a fogyasztói társadalom.

15 állítás, amitől felrobban az agyad (pedig egytől egyig igaz)

Elsőre nem fogod elhinni őket, de ha belegondolsz, mindegyikről ki fog derülni, hogy valójában igazak.

Napi horoszkóp november 16.: a Bikák váratlan helyzetbe kerülnek, a Rákoknak komoly ügyben kell állást foglalniuk

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Megjelent a decemberi Éva, nézz bele!

Nyáry Krisztián és lányai rendkívül figyelemre méltó interjút adtak nekünk, és ez még nem minden. A decemberi Éva már az újságárusoknál!

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Fuss Bátran! - Pécsi közösségi futás egy jó ügyért

Több pécsi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos futásra. November végén pedig közösségi eseményt szerveznek.

Tudjuk már kinek adnánk az Oscart! Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animáció – nálunk mindent visz!

November 15-től vetítik a mozik Milorad Krstić szlovén származású filmrendező Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét. Ott voltunk a sajtóvetítésen és most elmesélem, miért nem érdemes kihagyni ezt a lenyűgöző alkotást!

Lassan, de biztosan, avagy igenis le tudsz fogyni 5-7 kilót 2 hónap alatt (és meg is tudod tartani) - 5 tipp

Ez a két hónap akkor is eltelik, ha nem programozod be tudatosan az életmódodat – úgyhogy akár bele is vághatsz! Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg attól a néhány makacs, lerázhatatlannak tűnő kilónyi súlyfeleslegtől.

Napi horoszkóp november 15.: a Szüzek bátorságukat bizonyíthatják, a Bakokra rámosolyog a szerencse

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Mutatunk 16 aprócska házikót a nagyvilágból - ha szeretnéd egy tündérmesében érezni magad

A most következő házikókban bárki megszállhat, aki szeretné kipróbálni milyen lehet belecsöppenni egy tündérmesébe, vagy csak elmenekülne egy időre a világ elől.

Csak semmi cukormáz: 7 film szabálytalan anyákról

A nemrég bemutatott Egy nap ihletésére készítettünk egy összeállítást olyan filmekből, amelyekben nem hagyományos anya-karakterek szerepelnek.

Földalatti csodák - Lélegzetelállító vasútállomások a világ minden pontjáról

A metróállomásokról általában a megkopott falak, a piszok és a zsúfoltság jut elsőre eszünkbe, ennek ellenére jó pár olyan kivétel a világon, amelyek építészete, tisztasága egészen lenyűgöző.

Utazz velünk! – ezeket a belföldi úti célokat ajánlják szerkesztőink, 4. rész

Az Éva magazin szerkesztőségében imádunk utazni. A következő sorozatunkban megosztjuk veletek, hogy milyen belföldi helyszínekre látogatunk legszívesebben.

Napi horoszkóp november 14.: a Rákok túlzottan ragaszkodnak valakihez, az Oroszlánok megtalálják a sikerhez vezető utat

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

A borok kóstolási sorrendje

Amikor többféle bort kóstolunk – legyen az akár egy fesztiválon vagy egy baráti borozgatáson –, nem mindegy, hogy azt milyen sorrendben tesszük.

Unboxing: DIY Adventi koszorú box kibontása - VIDEÓ

Idén te magad készítenéd el az adventi koszorút? Valami egyedi és kreatív megoldásra vágysz? Örülnél, ha kapnál hozzá némi segítséget? Akkor nézd meg, mit tartalmaz az Éva magazin DIY adventi koszorú boxa!

15 dolog, amit nem tudtál az épp 70 éves Károly hercegről

November 14-én ünnepli 70. születésnapját Károly herceg. Élete eddigi 70 évéből 67-et a brit trón elsőszámú várományosaként töltött el, de biztosak vagyunk benne, hogy nem ez élete legnagyobb traumája. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes tudnivalót a brit királyi udvar egyik legviharosabb életű személyiségéről.

Kövess minket

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem