Napi egy pohár vörösbor segíthet a memóriaproblémák elleni küzdelemben

vörösbor,memória,egészség,bor,tudomány Forrás: pxhere.com
Jó hírünk van azok számára, akik szeretnek felhajtani egy-egy pohár vörösbort. Texasi kutatók felfedeztek egy összetevőt, amely más élelmiszerekben is megtalálható, és amely segít megelőzni az időskorral járó memóriavesztés problémáit.

A vörösbor tartalmaz egy olyan összetevőt, amely javítja az emlékezőképességet idősebb korban, állítják amerikai kutatók. A 2015-ben történt felfedezés egy reszveratrol nevű összetevőnek komoly potenciált tulajdonít. A reszveratrol egy antioxidáns, amelyről már korábban is tudták, hogy hatékonyan felveszi a harcot a szívbetegségekkel. A texasi kutatók ezen felül még azt is kiderítették, hogy a reszveratrol pozitív hatást gyakorol a hippokampuszra, vagyis segít frissen tartani a memóriát. A kutatás alanyaiként szolgáló idősödő patkányok nem csak szép eredményeket mutattak fel az emlékezőtehetségük tekintetében, de jobb kedvről és fejlettebb tanulási készségekről is tettek tanúbizonyságot.

Az embereknek az állatokhoz hasonlóan a középkorukban hanyatlani kezdenek a kognitív képességeik. A kutatás azonban azt állítja, hogy a reszveratrol az Alzheimer-kórban és más súlyos neurodegeneratív betegségekben szenvedő embereken is sokat segíthet.

A reszveratrol igazi csodaszer

Mindennek a tetejébe ennek a nyilvánvalóan varázserővel rendelkező antioxidánsnak további jótékony hatásai is ismertek: gyulladáscsökkentő és rákmegelőző tulajdonságokkal is rendelkezik, csökkentheti a koleszterinszintet és segíti megelőzni a vérrögök kialakulását a szervezetben.

Persze minden mindennel összefügg: a gyulladáscsökkentő és véredény-növekedést elősegítő tulajdonságok a legfontosabb tényezők annak hátterében, hogy a reszveratrol hatékony küzdelmet folytat a memóriavesztés ellen. Ennek a kutatók szerint az az oka, hogy a hippokampuszban is keletkeznek gyulladások. Természetesen az egyre gyorsabban pusztuló agysejtek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az idő múlásával memóriaproblémáink keletkeznek.

A reszveratrolnak köszönhetően nem csak a vörösbor javítja a memóriát; olyan élelmiszerekben is megtalálható, mint a piros szőlő, az étcsokoládé, a mogyoró vagy az áfonya.

Vigyázz még jobban magadra - nézd meg ezt a galériát is, amiből kiderül, hogyan: