Ezért ne egyél bele a nyers süteménytésztába

Ezért ne egyél bele a nyers süteménytésztába
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A tésztakóstolgatás a sütési folyamat természetes része, nem igaz? Na, csak óvatosan…

Az év vége közeledtével sokunk háztartásában megszaporodnak a konyhai teendők, és ilyenkor tepsiszámra sütjük a bejglit, a mézeskalácsot, ki mit. Naná, hogy bele is kóstolunk menet közben – hiszen különben honnan tudnánk, elég jó-e a tészta, kell-e még bele só és így tovább? Csakhogy nem árt tisztában lenni az ilyen művelet kockázataival.

Olvasd el ezt is!

Azt eddig is tudhattuk, hogy a nyers tojást tartalmazó tésztától inkább tartózkodni kell, de most arról érkezett jelentés, hogy a nyers liszt is tartalmazhat E. coli nevű fertőzésveszélyes baktériumot. Az Egyesült Államokban 2016-ban egy malomipari cégnek közel 500 tonna lisztet kellett visszahívnia, és jó néhány megbetegedésről is érkezett jelentés az országban, amelyek közül az egyik súlyos veseelégtelenségbe is torkollott. A hatóságok nyomozni kezdtek és kiderült, hogy a betegek jó része nyers tésztát evett, mielőtt roszul lett volna.

Kép
forrás: Getty Images

Szóval nemcsak a tojás, hanem a liszt is tartalmazhat veszélyes baktériumokat, amennyiben nyersen fogyasztjuk. Fokozottan érdemes figyelni arra, hogy kövessük a boltban kapható hozzávalók (például a készen kapható, de még sütés előtt álló tészták) használati utasításait, például hogy a megfelelő ideig és a leírásban szereplő hőfokon készítsük el az ételeket. Mossuk meg rendszeresen a kezünket, tisztítsuk le a konyhában azokat a felületeket, ahol előkészítettük az ételeket, és tartsuk külön azokat a hozzávalókat, amelyek nyersen is fogyaszthatók, azoktól, amelyek nem.


Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Ünnepelj bűntudat nélkül: 5 egészséges karácsonyi édesség

gizmodo.com

Tovább olvasok
Filmszerepek, amiket eljátszva megzakkantak a színészek

Adrian Brody vagy Isabelle Adjani: rangos díjakat kaptak ezekért a súlyos szerepekért, de aztán terápiára volt szükségük, hogy újra magukra találjanak. Vajon megérte?

Készítsd el Audrey Hepburn kedvenc spagettijét

Audrey Hepburn imádott enni, mégis szigorú szabályok mentén étkezett, hogy megtartsa légies karcsúságát. De az otthoni főzőcskézéssel kapcsolatban, nem ő jutna elsőre eszünkbe. Pedig…

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem