Ezért ne egyél bele a nyers süteménytésztába

Ezért ne egyél bele a nyers süteménytésztába
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A tésztakóstolgatás a sütési folyamat természetes része, nem igaz? Na, csak óvatosan…

Az év vége közeledtével sokunk háztartásában megszaporodnak a konyhai teendők, és ilyenkor tepsiszámra sütjük a bejglit, a mézeskalácsot, ki mit. Naná, hogy bele is kóstolunk menet közben – hiszen különben honnan tudnánk, elég jó-e a tészta, kell-e még bele só és így tovább? Csakhogy nem árt tisztában lenni az ilyen művelet kockázataival.

Olvasd el ezt is!

Azt eddig is tudhattuk, hogy a nyers tojást tartalmazó tésztától inkább tartózkodni kell, de most arról érkezett jelentés, hogy a nyers liszt is tartalmazhat E. coli nevű fertőzésveszélyes baktériumot. Az Egyesült Államokban 2016-ban egy malomipari cégnek közel 500 tonna lisztet kellett visszahívnia, és jó néhány megbetegedésről is érkezett jelentés az országban, amelyek közül az egyik súlyos veseelégtelenségbe is torkollott. A hatóságok nyomozni kezdtek és kiderült, hogy a betegek jó része nyers tésztát evett, mielőtt roszul lett volna.

Kép
forrás: Getty Images

Szóval nemcsak a tojás, hanem a liszt is tartalmazhat veszélyes baktériumokat, amennyiben nyersen fogyasztjuk. Fokozottan érdemes figyelni arra, hogy kövessük a boltban kapható hozzávalók (például a készen kapható, de még sütés előtt álló tészták) használati utasításait, például hogy a megfelelő ideig és a leírásban szereplő hőfokon készítsük el az ételeket. Mossuk meg rendszeresen a kezünket, tisztítsuk le a konyhában azokat a felületeket, ahol előkészítettük az ételeket, és tartsuk külön azokat a hozzávalókat, amelyek nyersen is fogyaszthatók, azoktól, amelyek nem.


Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Ünnepelj bűntudat nélkül: 5 egészséges karácsonyi édesség

gizmodo.com

Tovább olvasok
Hallgass a szívedre! Meg a májadra, vesédre és a többi szervedre, ha ideális napirendre vágysz

Reggel vekker ébreszt, aztán rohansz, hogy odaérj munkakezdésre, délután az ovi zárórája határozza meg az iramot, így enni, pihenni csak össze-vissza van időd. De tudod-e, hogy a szervezetednek mikor mi esne jól? Utánajártunk, hogy a hagyományos kínai orvoslás szerint milyen napirendet kellene követned az egészséged érdekében.

Új életre kel egy oltárkép - döbbenetes videó

Azt eddig is tudtuk, hogy egy restaurátornak nemcsak jól képzettnek kell lennie, de nagyon türelmesnek is, hiszen a munkájával lehetetlen kapkodni...

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem