Több zsír=egészség? Úgy tűnik, igen
Ne dőljetek be azoknak a fogyókúráknak, amik teljesen kiiktatják étrendetekből a zsírokat! Tudtátok, hogy némely zsírsavaknak feltétlenül be kell jutnia a szervezetünkbe ahhoz, hogy egészségesek maradjunk? Persze most ne a zsírban tocsogó gyorséttermi sült krumplira gondoljatok, sokkal inkább az egészséges táplálkozáshoz egyébként is hozzátartozó halra, csirkére, tejtermékekre.
Fotó: Photl.com
A két alapzsírból az egyik az omega-3, a másik az omega-6 olajok családjába tartozik. Már évtizedek óta ismerjük jótékony hatásukat, de igazán fontos szerepüket csak napjainkban kezdik betölteni. A Grönlandon élő eszkimók táplálkozási szokásainak és a náluk előforduló betegségek megfigyelésének összefüggései irányították rájuk a figyelmet.
Összegyűjtöttük nektek, miért nélkülözhetetlen táplálékok:
1. A normális növekedés és az egészség alapfeltételei.
2. Természetes gyulladáscsökkentők.
3. Enyhítik a menstruációs görcsök, a migrénes fejfájás tüneteit.
4. Javítják a látást, a szem vérellátását.
5. Csökkentik a vérnyomást és a triglicerid szintet.
Fotó: Photl.com
6. Segítenek megakadályozni a depresszió kialakulását.
7. Javítják a test vérkeringését.
8. Csökkentik egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát.
9. Megelőzik a szívritmuszavar kialakulását.
10. Csökkentik a zöld hályog kialakulásának veszélyét.
10+1: Hiányuk okozhatja az érzékeny belek szindróma, a száraz bőr, az ekcéma kialakulását.
Iktassuk be bátran az étrendünkbe őket természetes formában: fogyasszunk több halat, szárnyast, lenmagot, tejet, tojást. A jutalmunk az egészségen túl a szebb haj, bőr és a kevesebb ízületi fájdalom.
Olaj vagy zsír? Vaj vagy margarin? Rengeteg kérdés, a választ megtalálni nem könnyű. Alaposan körbejártuk a transzzsírok bonyolult kérdését.