Hamarosan húsvét: süss egészséges kalácsot az egész családnak!

húsvét,kalács Forrás: Getty Images
Nyakunkon a húsvét, és te már most izgulsz azon, hogy az ünnepi eszem-iszom után beleférsz -e a nyári ruháidba? Van egy szuper hírünk: egészséges és alakbarát finomságok is szerepelhetnek a húsvéti asztalon!

A klasszikus kalács nem a legjobb választás, ha figyelsz az étrendedre, és tervben van a fogyás, hiszen a cukor és a fehér liszt nem kifejezetten illenek sem az egészségs életmódba, sem a fogyókúrába. Viszont miért ne készíthetnél olyan kalácsot, ami finom, egészséges, és ehetsz belőle pár szeletet lelkifurdalás nélkül? Az Anyaként is Fitten bloggere, Farkas-Halász Évi receptjét mindenképp próbáld ki!

Elkészítési idő: 2 óra
4 személyre
Egészséges kalács húsvétra
Hozzávalók
  • 75 dkg tönkölyliszt
  • 3 dl tej (ha a tészta kívánja, mehet több is)
  • 10 dkg eritrit
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 1 egész élesztő
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája (az egyik elhagyható)

Mindig szívesen emlékszem vissza a gyermekkorom húsvétjaira! Annyi minden történt mindig, megvoltak a családunknak a bevett kis szokásai, amiket imádtunk. Szerettem a nagymamámmal templomba járni, tojást festeni, kalácsillatot érezni a konyhában, apukám frissen reszelt tormáját enni a főtt sonkával, és még sorolhatnám napestig. 

A következő kalácsreceptet anyukám fejlesztette tökélyre, amit már megsütöttünk rizs, illetve rozslisztből, de valahogy egyik sem volt az igazi. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot és készíthetjük laktózmentes tejjel is. Jöjjön a recept, amiből egy négytagú család napokig jóllakik!

1. lépés
A tejet meglangyosítjuk egy kislábasban, majd egy kiskanálnyi eritritet elveszünk a kimért mennyiségből, és belemorzsoljuk az élesztőt.
2. lépés
Amikor felfutott, az élesztős tejet hozzáadjuk a liszthez, és a robotgép dagasztóvillájának segítségével elkezdtük dagasztani a tésztát, és fokozatosan hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az eritritet, plusz egy tojás sárgáját, hogy még szebb legyen a tésztája.
3. lépés
Négy-ötpercnyi robotgépes dagasztás után egy kelesztő tálba rakjuk, és kelni hagyjuk a tésztát meleg helyen kb. egy órára.
4. lépés
Amikor letelt az egy óra, kivesszük a tálból a tésztát és egy kicsit eldolgozzuk, hogy ne maradjon levegős. Hat kis cipót formálunk belőle, és ezeket szépen hat egyenlő vastagságú rúddá nyújtjuk a kezünk segítségével, majd összefonjuk a rudakat.
5. lépés
Egy tepsit kikenünk vajjal, majd belehelyezzük a kalácstésztát. Végül a tetejét lekenjük egy tojás sárgájával. Előmelegített sütőben, 175 fokon, kb. 25-30 percig, tűpróbáig sütjük. Tipp: A fonáshoz anyukám egy YouTube videó segítségével tanulta meg a kalácsfonás csínját-bínját, rengeteg ilyen videót találtok már a neten segítségképp!