Végre itt a grillszezon! SOROZAT

Borítókép: Végre itt a grillszezon! SOROZAT
Hétvégére jó időt mond? Nincs is jobb időtöltés, mint amikor az ember a barátaival, a családjával kint ücsörög a szabadban, a teraszon, és legfeljebb azon gondolkodik: mit is egyen a társaság?

Jó időben nem kérdés: grillezünk!

Egy jó grillezés sok összetevős esemény: három alappillére a jó minőségű hús, a megfelelő fűszerek és az éhes társaság:) Kiváló alkalom társas összejövetelre, kerti partira is, a sütögetéstpedig egyre gyakrabban a férfiak vállalják – a nők legfeljebb előpácolnak. Az igazi grillezés már napokkal korábban elkezdődik, hiszen van egy csomó feladat: megtervezni a menüsort, beszerezni az ételeket, előkészíteni a grillkészletet ... ja meg izgalomba jönni.

Néhány jó tanács
Fontos az időzítés: ha kora délután kezdünk, idejében elkészülhetünk, és még marad idő a beszélgetésre. Ezt a programot persze a gyerekek is imádják:)
– A grillezőt állítsd szélvédett helyre.
– Csak szobahőmérsékletű alapanyagot tegyél a grillrácsra.
– Mindig legyen kéznél egy vödör víz – bármi történhet!
– Az alapanyag mindig legyen friss.
– A húst felszeletelve fűszerezd, olajozd, és fogóval, ne pedig villával forgasd.
Ne sózd meg a húst grillezés előtt – a só elvonja a nedvességet –, csak amikor készre sült.
– Az olyan húsdarabokat, amelyek szenesre sültek, azt távolítsd el.
– A színhúsokat mérsékelt parázs felett sütögesd.
– A gyerekeknek süssetek almát a parázsban, alufóliába csomagolva!

Izzó parazsat legkönnyebben ilyen izzító "kéményben" tudsz készíteni. Ez egy olyan fém cső, melynek a szélén lyukak vannak, illetve az alján egy kis rács, így égés közben bőségesen kap levegőtt a brikett vagy faszén. Ilyen kéményt a barkácsáruházakban árulnak pár ezer forintért. Örökéletű darab, megéri beruházni.

Tudnivalók az előkészületekhez
Akár a konyhai, akár a kerti grillsütőn grillezel, az ételeket tanácsos bepácolni és/vagy valamilyen grillmártással tálalni.
A grillpác különösen fontos szerepet játszik az előkészítésben, hiszen nem csupán ízesíti, hanem puhítja is a húst. Grillezni húsokat, halakat, zöldségeket egyaránt lehet.
A leggyakoribb módszer az, hogy az alapanyagokat olajjal bepácoljuk, különböző fűszerkeverékekkel bedörzsöljük, majd sülés közben olajjal locsolgatjuk. Mi, magyarok sajnos sokszor túlpácoljuk a húsokat, pedig a pácnak nem szabad túl olajosnak lennie, mert lángot kaphat.
A pácolás ideje sok mindentől függ. Általánosságban elmondható, hogy a szárnyasokat 4 óránál, a marha-sertés húsokat 6 óránál, a zöldségeket pedig fél óránál tovább nem ajánlott pácolni, nehogy elveszítsék alapízüket.
Pácrecept rengeteg létezik, mindenkinek más válik be, lehet bátran kísérletezni. A grillezett zöldségeket általában natúrformában vagy valami egyszerű szósszal tálaljuk, de grillezés előtt be is lehet pácolni őket – csak nem szabad túlzásba vinni, hiszen az íztelsősorban a grill (főleg a faszén) adja. A zöldségeket valójában elég közvetlenül grillezés előtt megkenni a páccal, majd sütögetés közben is mehet rájuk még egy-két réteg. Szóval itt az ideje, hogy elővedd a grillkészletet és bevállalj egy kerti partit!!

Grillezéssel kapcsolatos további cikkeinket és receptjeinket ITT találod.

Fotó: , Szöveg. Halmai Eszter, Halmai Judit a www.fuszerbar.blogspot.com szerzôi. www.eximpo.hu