Tepsis fajitas, ha csak 5 perced van összedobni az ebédet
A fajitas mexikói étel, tulajdonképpen bármilyen grillezett húsból készülhet – leginább csirkéből vagy marhából, de gyakran sütik zöldégekből is –, amit aztán taco-n vagy tortilla lapokon szolgálnak fel. A húst gyakran hagymával és kaliforniai paprikával sütik együtt, aztán amikor elkészült, pakolnak még mellé például fejes salátát, kockákra aprított paradicsomot, babot, tejfölt, guacamolét és salsát.
Bár a húst legtöbbször serpenyőben grillezik, mi most egy egyszerűbb változatot ajánlunk, amihez nem kell ott álllnod a tűzhely mellett: 5 perc alatt felaprítod a hozzávalókat, elhelyezel mindent egy tepsin, amit betolsz a sütőbe, és amíg a hús sül, bármi mással foglalkozhatsz.
Tepsis fajitas
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kiló csirkemellfilé
- 3 nagy kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld)
- 1 nagy fej édes fehérhagyma vagy lila hagyma
- 1 lime
- 1 csokor koriander vagy petrezselyem
- 1-1,5 teáskanál mexikói fűszerkeverék
- 5-6 evőkanál extra szűz olívaolaj
- kukoricás tortilla lapok
- tejföl
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A csirkemellfilét mosd meg, szárítsd le, vágd félbe.
2. Az olívalajat keverd el a fűszerkeverékkel, a kétharmad részével dörzsöld be a csirkemelleket és helyezd egy tepsire. Süsd letakarva 20 percig, hogy átsüljön.
3. Amíg sül a csirke, csíkozd fel a paprikákat és karikázd fel a hagymát.
4. Amikor a csirkemell átsült, állítsd 200 fokra a sütőt, helyezd el a tepsin a zöldségeket, a húst kend be a maradék fűszeres olajjal és 15–20 perc alatt grillezz mindent szép barnáspirosra.
5. Tálalás előtt szeleteld apróra a csirkemelleket, forgasd át a fűszeres zöldségekkel, szórd meg a felaprított korianderrel.
6. Tálald lime-gerezdekkel, tejföllel és előmelegített tortillalapokkal.
Házilag is készíthetsz fűszerkeveréket a csirkéhez.
Hozzávalók:
- 2-2 teáskanál csilipor
- őrölt édespaprika
- só
- 1-1 teáskanál őrölt római kömény
- fokhagymapor
- vöröshagymapor
- fél teáskanál szárított oregánó
- negyed teáskanál cayenne-i bors
Elkészítés:
Keverj össze minden hozzávalót egy jól zárható üvegben. Ízlés szerint adhatsz hozzá több vagy kevesebb csiliport, hogy a megfelelő erősségű legyen a fűszerkeveréked.