Sütőtöktorta dióval
Előkészítési idő: 15 perc ,elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 12 szelethez:
•30–40 deka sütőtök
• 25 deka liszt
• másfél kávéskanál sütőpor
• 15 deka dió
• 2 kávéskanál őrölt fahéj
• 1 kávéskanál reszelt gyömbér
• 2 kávéskanál szódabikarbóna
• 2 és fél deci rizsolaj
• 3 tojás
• 25–30 deka lágy barna cukor
• 25 deka natúr krémsajt
• 5-6 deka vaj
• 25 deka porcukor
• 2 kávéskanál narancsvíz (vagy 1 kávéskanál narancsaroma, vagy 2 kávéskanál frissen reszelt narancshéj)
1. Melegítsd fel a sütőt 160 fokra, kenj ki és bélelj ki sütőpapírral egy négyszögletes sütőformát
2. A lereszelt tököt, az átszitált lisztet, a durvára vágott diót (az összes kétharmadát, a többit hagyd egészben), a fahéjat, a gyömbért és a szódabikarbónát keverd össze egy nagy tálban.
3. Egy másik tálban a villával enyhén felvert tojásokat alaposan dolgozd össze a barna cukorral és az olajjal. Öntsd rá a tökös keverékre, keverd össze jó alaposan, aztán kanalazd bele az előkészített tepsibe.
4. Süsd 45 percig, végezz tűpróbát, ha a közepe is megsült, vedd ki a sütőből, de hagyd a tepsiben még 15 percig. Ekkor borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
5. Közben készítsd el a mázat a tetejére: a szobahőmérsékletű krémsajtot és vajat keverd habosra az átszitált porcukorral, ízesítsd narancsaromával, aztán spatulával kend szét a torta tetején és ültesd bele az egészben hagyott diókat.
Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: Cath Muscat ACPsyndication. Ez a recept, az Éva magazin 2011. októberi számában jelent meg