Mustár házilag
Házi mustár - Hozzávalók (20 dkg-hoz)
5 dkg mustármag, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl ételecet, 1 dl víz, 2 evőkanál méz, 1 mokkáskanál egész szegfűbors, csipetnyi őrölt fahéj és gyömbér
1. Keverjük össze a mustármagot, a fehérbort, az ecetet, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 3 órát.
2. Öntsük robot- vagy turmixgépbe, adjuk hozzá a vizet, mézet, szegfűborsot, fahéjat és a gyömbért. Addig kavarjuk, amíg sima pépet nem kapunk.
3. Ezután gőz felett, állandóan kevergetve főzzük 10-12 percig, illetve, amíg be nem sűrűsödik.
4. Tisztára mosott, előmelegített befőttesüvegbe töltsük, amikor kihűlt szorosan zárjuk le. Hűtőszekrényben akár egy évig is eláll.
Gondoltunk rá, hogy az se maradjon házi mustár nélkül, aki a csípős, fűszeres változatért rajong. Íme a recept:
Csípős házi mustár - Hozzávalók (2 dl-hez)
4 dkg mustármag, 1 csapott evőkanál őrölt mustármag, 1 dl almaecet, 2 dl barna sör, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, 5 dkg barna cukor, 1 csapott teáskanál só, fél teáskanál őrölt gyömbér, csipetnyi őrölt szegfűbors
1. Az egész és az őrölt mustármagot keverjük össze az ecettel. Fólia alatt, szobahőmérsékleten pihentessük 3 órát.
2. A megmaradt anyagokat tegyük kis lábosba, öntsük hozzá a mustár-ecet keverékét, közepes lángon forraljuk fel, majd kis hőfokon állandóan keverve főzzük még 5 percig.
3. A tűzről levéve töltsük tiszta befőttesüvegbe, zárjuk le, hagyjuk kihűlni. A hűtőszekrényben 1 hónapig tárolható. Kiváló hideg húsokhoz, szendvicsekhez.
Minden fotó innen: Getty/Europress
Tudj meg mindent a mustárról ide kattintva.