Karácsonyi kókuszos pavlova Stahl Judittól

Borítókép: Karácsonyi kókuszos pavlova Stahl Judittól Forrás: Körmendi Imre
Az ünnepi asztal dísze. Mintha nem is mentes lenne...

Nálatok mit kell száműzni a desszertek hozzávalói közül? A lisztet? A tejet, a tejszínt, a túrót? Vagy épp a tojást? Stahl Judit Mentes édességek könyvéből válogattunk néhány csodás finomságot, egyik-másik a karácsonyi menüben is sikert arathat. Mai ajánlatunk:

KARÁCSONYI KÓKUSZOS PAVLOVA

Gluténmentes, tejmentes.

Az ünnepi asztal dísze. Fehér, zöld, piros színei ellenállhatatlanul vonzzák a tekintetet. Előre elkészíthető, elég a tálalásnál összeállítani. A zöldes habcsókot matcha színezi, amely antioxidánsokban gazdag, porrá őrölt zöld tea. És egy fontos technikai megjegyzés: a tojásfehérjék szoba-hőmérsékletűek legyenek, akkor könnyebben felverődnek.

A habcsókhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • ¼ teáskanál só
  • 25 dkg nádcukor
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál almaecet
  • 3 dkg natúr kókuszreszelék
  • 1 teáskanál matcha

A kókuszos krémhez:

  • 1 db 400 ml-es kókusztejkonzerv
  • 1 vaníliarúd
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg nádcukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 biozöldcitrom reszelt héja
  • 1 evőkanál kókuszlikőr

A díszítéshez:

  • ½ gránátalma magjai
  • 2 dkg pirított kókuszchips
  1. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Sütőpapírt fektetünk egy 30×40 cm-es lapos tepsire.
  2. A tojásfehérjékből és a sóból robotgéppel habot verünk, majd nagyon apránként hozzászórjuk a nádcukrot, és addig verjük, amíg kemény hab lesz. Ekkor rászórjuk a keményítőt, pár másodperc alatt belevegyítjük a géppel, majd ráöntjük az almaecetet, és ezt is belekeverjük.
  3. A habot sima csöves habzsákba töltjük, és a tepsire kupacokat nyomunk ki belőle egymás mellé úgy, hogy végül egy 22 cm átmérőjű, kb. 5 cm magas koszorúformát kapjunk. Az egészet alaposan megszórjuk a kókusszal, aztán minden második kupacra rászitálunk egy kis matchát.
  4. A habcsókkoszorút betesszük a sütőbe, és a sütő hőmérsékletét azonnal lejjebb vesszük 110 fokra. Így sütjük 2 óráig, majd lekapcsoljuk a sütőt, és a habcsókot benne hagyjuk kihűlni.
  5. A krémhez a kókusztejet összemelegítjük a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal, majd lefedve félretesszük 30 percre. A tojássárgájákat, a nádcukrot és az étkezési keményítőt kézi habverővel elkeverjük egy kis edényben, aztán továbbra is kézi habverőt használva, apránként hozzávegyítjük a kókusztejet egy szűrőn át. Takaréklángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük.
  6. A krémet levesszük a tűzről, és ízesítjük a zöldcitrom reszelt héjával meg a likőrrel. Kihűtjük.
  7. Tálalásnál keresünk egy tálat, amely beleillik a habcsókkoszorú közepére. A tálba beletöltjük a krémet, majd átültetjük a habcsókkoszorúba. Az édességet feldíszítjük gránátalmamagokkal és pirított kókuszchipsszel.

6–8 adag lesz belőle.

Még több glutén- laktóz és húsmentes recept az Éva Mentes Receptjei digitális kiadványában.

Egy magazin tele receptekkel – gluténmentestől a vegánig – és tartalmas gondolatokkal azoknak, akik tudatosan étkeznek, de azoknak is, akik számára a "mentesség" már életforma.

Éva Mentes magazin (digitális verzió)

Éva Mentes magazin (digitális verzió)

 

 

 

745 Ft

995 Ft