Ünnepi sütemények a nagyvilágból: 4 recept, ha unod a bejglit és a zserbót

Borítókép: Ünnepi sütemények a nagyvilágból: 4 recept, ha unod a bejglit és a zserbót Forrás: Éva Magazin/Studer-Tüske Veronika
Az ünnepi gyümölcskenyereknek és aprósüteményeknek számtalan változata létezik. Mi most német és olasz, illetve görög és svéd példákat mutatunk.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2013-as Advent lapszámában jelent meg először „Sütik a világ körül " címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

STOLLEN (német karácsonyi kalács)

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 8 óra

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2,5 óra

HOZZÁVALÓK (2 KALÁCSHOZ): 25 deka mazsola és aszalt cseresznye • 10 deka kandírozott citrom • 1 deci víz • 20 deka kandírozott narancs • 15 deka szeletelt mandula • 0,7 deci rum • 60 deka liszt • 6 deka élesztő • 2,5 deci tej • 2,5 g cukor • 2 tojássárgája • 1,5 teáskanál só • fél teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék • 20 deka marcipán • 30 deka vaj • 15 deka porcukor • 1 csomag vaníliás cukor

1. Előző nap keverd össze a mazsolát, a cseresznyét, a citromot, a narancsot a rummal és 1 deci vízzel. Takard le és hagyd 8 órát pihenni.

2. Másnap a kovászhoz keverd össze az élesztőt 30 deka liszttel, 1,5 deci tejjel és a cukorral. Keverd össze és letakarva meleg helyen pihentesd, amíg a tészta a duplájára nő.

3. Ha megkelt a kovász, keverd hozzá a maradék tejet, a lisztet, a tojást, a sót, a fűszert, és dolgozd össze.

4. 20 deka vajat kockázz fel és kockánként gyúrd a tésztához.

5. A marcipánt vágd apróra és gyúrd a tésztához a beáztatott gyümölcsökkel együtt. Takard le és hagyd 20 percig pihenni.

6. Kilisztezett felületen oszd a tésztát kétfelé és még keleszd 20 percig. Formázz belőle két ovális formát úgy, hogy a teteje magas legyen. Ismét takard le és keleszd még 20 percet.

7. Süsd a kalácsot 160 fokos sütőben 45 percig, majd 150 fokon még 15 percig.

8. Kend meg a kalácsokat a maradék olvasztott vajjal és szórd meg alaposan porcukorral. Hagyd állni pár napot, mielőtt felszeleteled.

KOURABIEDES (görög keksz)

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 45 perc

HOZZÁVALÓK (25 ADAGHOZ): 12,5 deka margarin • 15 deka porcukor • 1 tojássárgája • 1 teáskanál ouzo + a kenéshez • 20 deka liszt • 1/4 teáskanál sütőpor • 5 deka mandulaliszt • 15 deka porcukor a megszóráshoz

1. A margarint a cukorral verd addig, amíg könnyű és habos lesz.

2. Keverd hozzá az ouzót, a sütőport, a tojássárgáját, a lisztet és a mandulalisztet.

3. Hagyd állni pár percig, majd formázz belőle gombócokat és tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

4. Süsd a kekszet 160 fokra előmelegített sütőben kábé 10 percig. Kend meg a tetejét kevés ouzóval és szórd meg porcukorral. Óvatosan dolgozz vele, mert törékeny.

Forrás: Éva Magazin/Studer-Tüske Veronika

PANFORTE (olasz gyümölcskenyér)

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 60 perc

HOZZÁVALÓK (20 CENTIS TORTÁHOZ): 10 deka mandula • 10 deka mogyoró • 9 deka aszalt szilva • 5 deka aszalt datolya • 5 deka kandírozott citrom és narancs vegyesen • 10 deka liszt • 2 evőkanál kakaó • 1 teáskanál fahéj • fél teáskanál mézeskalácsfűszerkeverék • 7,5 deka étcsoki (legalább 70 százalékos) • 1,25 deci méz • 5 deka porcukor • vaj a forma kikenéséhez

1. Kenj ki vajjal egy 20 centis csatos formát és fedd le az alját és az oldalát is sütőpapírral.

2. A mogyorót és a mandulát pirítsd meg szárazon és dörzsöld le a héját.

3. Vágd a szilvát és a datolyát apróra.

4. Egy tálban keverd össze a lisztet, a fűszereket, a kakaóport és a gyümölcsöket.

5. A csokit, a mézet és a cukrot melegítsd egy edényben, amíg eléri a 116 fokot. Akkor öntsd a gyümölcsökre és alaposan keverd össze.

6. Nyomkodd a masszát a formába, simítsd el a tetejét és süsd kábé 30 percig 160 fokra előmelegített sütőben.

7. Hagyd teljesen kihűlni, és szórd meg porcukorral.

SAFFRANSBULLAR (svéd csiga)

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2 óra 40 perc

HOZZÁVALÓK (KÁBÉ 25 DARAB): 1,5 g sáfrány • 5 deka élesztő • 20 deka cukor • 3 deci tej • 1 tojás • 20 deka vaj • 1 teáskanál só • 75 deka liszt • 10 deka mazsola

A KENÉSHEZ: fél deci tej • 1 tojássárgája

1. A sáfrányt oldd fel egy kevés tejben.

2. Az élesztőt futtasd fel a maradék langyos tejben a cukorral.

3. A lisztet keverd el a sóval, a tojással, a puha vajjal és öntsd hozzá a sáfrányt és a felfuttatott élesztőt.

4. Dagaszd addig a tésztát, amíg elválik az edénytől (kábé 10 perc), akkor add hozzá a mazsola nagy részét. Hagyj belőle annyit, amennyivel díszíted a kalácsot.

5. Fedd le az edényt és meleg helyen keleszd 30 percet.

6. Oszd a tésztát 25 részre és sodord hosszúkásra.

7. Takard le és pihentesd még 10 percet.

8. Sodord a tészta két végét vékonyabbra és tekerd be a két oldalt csigaszerűen, egymással szemben.

9. Nyomj a tekercsek közepébe egy mazsolát, takard le és még 1,5 órát pihentesd őket.

10. Kend meg a tetejét tejes tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára a kalácsokat.

Ha mégis a hagyományosnál maradnál, adunk 6 tippet ahhoz, hogy omlós és puha legyen a mézeskalács tésztája!

Már kapható az ÉVA ADVENT! Keresd az újságárusoknál vagy a képre kattintva!