Húsgombóckák tarka körettel | Elkészítési idő: 40 perc (+1 óra a hús pihentetésére), sütési idő: 20 perc Hozzávalók: - 4 szelet fehér kenyér héja nélkül - víz, 25 deka darált bárány - 25 deka darált sertéshús - 2 szál zöldhagyma - 1 tojás - 1 kávéskanál reszelt citromhéj - 1 kávéskanál őrölt kömény - csipetnyi szárított oregánó - só, frissen őrölt feketebors - liszt - olívaolaj A körethez: - 3 közepes paradicsom - 5-7 deka kimagozott zöld olajbogyó - 1 evőkanál olívaolaj - só, bors (kábé 48 gombóchoz) | |
1. Áztasd be a kenyeret annyi vízbe, hogy ellepje, és hagyd benne öt percig. Utána alaposan csavard ki.
2. Gyúrd össze a darált húsokat, az áztatott kenyeret, a finomra aprított hagymát, az enyhén felvert tojást, a citromhéjat és a fűszereket, ízesítőket egy tálban. Ha ügyes vagy, sima massza lesz az eredmény. Fedd le és pihentesd a hűtőben egy órácskát.
3. A körethez aprítsd fel a paradicsomot és az olajbogyót kicsi darabokra, keverd össze olajjal, sóval, borssal.
4. A húsmasszából nedves kézzel formálj kicsi gombócokat – úgy két kávéskanálnyit szánj egyre, így 48–50 gombócod lesz. Egy lapos tálban terítsd szét a sózott, borsozott lisztet és gondosan forgasd meg benne a húslabdákat.
5. Sekély serpenyőben forrósíts fel egy kis olajat, és adagonként süsd meg a gombócokat. Egy-egy adaggal úgy 8 perc alatt végzel, forgatni nem kell őket, csak néha megrázogatni a serpenyőt. Mikor már szép barnák, szedd őket papírtörlőre.
6. Tálaláskor rakj köré paradicsomos-olajbogyós keveréket, de a gombóckák tetejére is pakolhatsz néhány kanállal.
Tipp: Ha előre elkészíted, de csak később akarod feltálalni, nyugodtan tedd sütés után hűtőbe, és tálalás előtt száraz tepsiben dugd be a sütőbe. Ne adj hozzá több zsiradékot.