Húsgombóckák tarka körettel

Borítókép: Húsgombóckák tarka körettel
Ki nem szeretné a gusztusos kis falatkákat, amiket ha csipegetsz, észre sem veszed, és már el is fogytak.
Húsgombóckák tarka körettel
Elkészítési idő: 40 perc (+1 óra a hús pihentetésére), sütési idő: 20 perc

Hozzávalók:
- 4 szelet fehér kenyér héja nélkül
- víz, 25 deka darált bárány
- 25 deka darált sertéshús
- 2 szál zöldhagyma
- 1 tojás
- 1 kávéskanál reszelt citromhéj
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- csipetnyi szárított oregánó
- só, frissen őrölt feketebors
- liszt
- olívaolaj

A körethez:

- 3 közepes paradicsom
- 5-7 deka kimagozott zöld olajbogyó
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors (kábé 48 gombóchoz)


1. Áztasd be a kenyeret annyi vízbe, hogy ellepje, és hagyd benne öt percig. Utána alaposan csavard ki.

2. Gyúrd össze a darált húsokat, az áztatott kenyeret, a finomra aprított hagymát, az enyhén felvert tojást, a citromhéjat és a fűszereket, ízesítőket egy tálban. Ha ügyes vagy, sima massza lesz az eredmény. Fedd le és pihentesd a hűtőben egy órácskát.

3. A körethez aprítsd fel a paradicsomot és az olajbogyót kicsi darabokra, keverd össze olajjal, sóval, borssal.

4. A húsmasszából nedves kézzel formálj kicsi gombócokat – úgy két kávéskanálnyit szánj egyre, így 48–50 gombócod lesz. Egy lapos tálban terítsd szét a sózott, borsozott lisztet és gondosan forgasd meg benne a húslabdákat.

5. Sekély serpenyőben forrósíts fel egy kis olajat, és adagonként süsd meg a gombócokat. Egy-egy adaggal úgy 8 perc alatt végzel, forgatni nem kell őket, csak néha megrázogatni a serpenyőt. Mikor már szép barnák, szedd őket papírtörlőre.

6. Tálaláskor rakj köré paradicsomos-olajbogyós keveréket, de a gombóckák tetejére is pakolhatsz néhány kanállal.

Tipp: Ha előre elkészíted, de csak később akarod feltálalni, nyugodtan tedd sütés után hűtőbe, és tálalás előtt száraz tepsiben dugd be a sütőbe. Ne adj hozzá több zsiradékot.