3 őszi sajtos recept, amiket az egész család imádni fog: 30 perc alatt el is készülnek

Borítókép: 3 őszi sajtos recept, amiket az egész család imádni fog: 30 perc alatt el is készülnek Forrás: pexels/Taryn Elliott
A sajt remekül passzol az őszhöz: ha hazaér a család egy falevél-gyűjtögetős kirándulásból vagy egy fárasztó iskolai nap után, jólesik leülni egy tál többsajtos finomság elé.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2014-es 10. lapszámában jelent meg először „Sajtra készen" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

ALMÁS-SAJTOS MUFFIN

ELKÉSZÍTÉS: 35 PERC

HOZZÁVALÓK (4–6 FŐRE):

  • 30 deka liszt • 1 teáskanál sütőpor • 12 deka porcukor • 5 deka zabpehely • 7 deka reszelt cheddar sajt • 1 teáskanál só • 1,2 deci olívaolaj • 1,5 deci tej • 2 tojás • 2 alma

1. Az egyik almát reszeld le, a másikat pedig szeleteld vékonyra.

2. Keverd el a tejet az olajjal, a reszelt almával és a felvert tojással.

3. Add hozzá a lisztet és a sütőport, majd keverd össze alaposan.

4. Oszd el a tésztát a papír muffinformákban és helyezz mindegyik tetejére pár szelet almát.

5. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kábé 20–25 perc alatt aranybarnára.

SÜLT RIKOTTA PARMEZÁNNAL

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC

HOZZÁVALÓK (2–4 FŐRE):

  • 30 deka rikotta • 1 teáskanál só • 1 tojás • 2 evőkanál liszt • 1 gerezd fokhagyma • 1 kis hagyma • fél kaliforniai paprika • 20 deka cukkini • 1 evőkanál olívaolaj • só • bors • 1 evőkanál zsemlemorzsa • 1 marék reszelt parmezán
Forrás: Éva Magazin/Studer-Tüske Veronika

1. Vágd apróra a paprikát és a cukkinit.

2. Hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat és futtasd meg rajta a hagymát, majd süsd meg a paprikát a cukkinivel.

3. A rikottát keverd el a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, liszttel és a felvert tojással, majd forgasd hozzá a sült zöldségeket és a parmezánt.

4. Olajozz ki és szórj meg zsemlemorzsával néhány kisebb formát (lehet akár muffinforma is), és oszd el bennük a masszát.

5. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kábé 15–20 perc alatt készre (ez a forma nagyságától változik, de akkor lesz jó, amikor a sült rikotta elválik a formától).

6. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni és fordítsd ki a formákból.

7. Tálald pirítóssal és salátával.

SAJTLEVES

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC

HOZZÁVALÓK (6 FŐRE):

  • 2 teáskanál margarin • 1 hagyma • 1,2 liter zöldségalaplé • 1 közepes burgonya • fél liter tejszín • egy marék mozzarella • egy marék parmezán • 5 deka taleggio sajt • fokhagymás pirítós

1. Olvaszd meg a margarint és futtasd meg rajta az apróra vágott hagymát.

2. Add hozzá a felkockázott burgonyát, öntsd fel alaplével és főzd puhára.

3. Pürésítsd, forrald fel a tejszínnel, majd olvaszd fel benne a reszelt sajtokat.

4. Sózd-borsozd ízlés szerint, és tálald fokhagymás pirítóssal.

Laktózérzékenységben szenvedsz? Galériánkban mutatjuk, mely sajtokat fogyaszthatod még így is!