6 isteni süteményrecept, ha nem számítanak a kalóriák

Borítókép: 6 isteni süteményrecept, ha nem számítanak a kalóriák Forrás: Mister Mister / Pexels
Igen, tudjuk, hogy közeledik a jó idő és a bikiniszezon, a fehér liszt, meg a finomított cukor egyébként sem egészséges… de vannak napok, amikor nem számít a fittség, csak a nassolás élvezete. Na, az ilyen napokra tökéletesek ezek a sütireceptek!

Sokáig nem voltam édesszájú, persze szerettem a finomságokat, de nem voltam az a gyerek, aki csokiért könyörgött a szüleinek a boltban, és otthon sem volt mindig dugi édességkészlet. Az anyasággal együtt azonban ez is megváltozott, mert a kialvatlanság miatt sokszor sóvárog a testem (és az agyam) a szénhidrátbomba nassolnivalók után. Persze sokszor igyekszem kicselezni diétás verziókkal, de van, amikor az épelméjűség (és a családi béke) megőrzésének érdekében inkább összedobok valami ellenállhatatlanul finom és laktató süteményt.

Forrás: Polina Tankilevitch / Pexels
Van, amiért megéri bevállalni plusz egy edzést a héten...

Amerikai fahéjas csiga

Újabban nagy kedvenc nálunk például az amerikai fahéjas csiga (cinnamon roll). Ez nem a klasszikus kakaós csiga fahéjas változata, mert az amúgy sem kalóriaszegény tekercseket nyakon kell önteni mascarponés vajas mázzal. Először külföldön találkoztam vele, mert sok országban külön pékség-hálózat (Cinnabon) árusítja ezt a mennyien omlós, szaftos finomságot, aztán felfedeztem, hogy otthon is könnyen el lehet készíteni. Nagyon kiadós, ezért egy laktató leves után akár második fogásként is megállja a helyét – a gyerekek (és férjek) biztos nem tiltakoznak majd a szokatlan vasárnapi menün.

Hozzávalók (16 darabhoz):

A tésztához:

- 600 g kenyérliszt (Fontos, hogy ne sima liszt legyen, mert akkor nem lesz olyan lágy.)

- 250 ml langyos tej

- 40 g friss élesztő

- 100 g porcukor

- 1 csipet só

- 100 g vaj (+ még a tepsi kikenéséhez, ha kell)

- 2 db tojás

A töltelékhez:

- 120 g olvasztott vaj

- 200 g barna cukor

- 3 evőkanál őrölt fahéj

A mázhoz:

- 200 g mascarpone

- 150 g olvasztott vaj

- 125 g porcukor

- ízlés szerint mehet bele vaníliás cukor vagy vanília aroma, vaníliarúd kikapart magja

Elkészítés:

A cukros tejben futtasd fel az élesztőt, majd a tészta hozzávalóit öntsd a robotgép üstjébe, és dagasztó módban keverd össze. (Persze lehet kézzel is, ha nincs géped hozzá.) Terítsd le egy nedves konyharuhával, és meleg helyen keleszd 1 órán keresztül, vagy addig, amíg a duplájára nem nő. Ha olyan sütőd van, ami rendelkezik kelesztő funkcióval, akkor általában 30-40 perc is elég neki.

Ezután fél centi vékonyra nyújtsd ki egy lisztezett nyújtódeszkán, és formázz belőle téglalapot.

Keverd össze a töltelék hozzávalóit, és kend rá a tésztára egyenletesen, hogy mindenhova jusson belőle, a szélekre is.

A téglalap hosszabbik oldalánál fogva tekerd fel a tésztát, és éles késsel vágd fel kb. 2,5 centi széles darabokra.

Tedd a csigákat a kivajazott tepsibe (ha tapadásmentes edényt használsz, akkor nem kell kivajazni), de ne túl szorosan, mert még egyszer keleszteni kell őket. Ismét takard le konyharuhával, és rakd meleg helyre fél órára.

Ha megnőttek, mehetnek a 170 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre, amíg aranybarnára sülnek.

Amíg sülnek, habverővel keverd össze a máz hozzávalóit, és amint kiveszed a csigákat a sütőből, öntsd rájuk, hogy rá tudjon olvadni.

Most jön a legnehezebb feladat: várni kell picit, amíg kihűl a finomság, aztán már lehet is enni!

Ha megjött a kedved a sütéshez és nassoláshoz, akkor az alábbi galériában még több finomságot találsz: