Ideje lenne a vízforralód mélyére nézned
Érdemes időt szánni tehát a vízforraló tisztítására, ami néhány percnél többet nem is vesz igénybe, ráadásul speciális szerekre sem lesz szükséged hozzá.
Amire szükséged lesz:
- ecet
- víz
- kefe
- rongy
Így fogj hozzá
- Keverj össze 1:1 arányban vizet és ecetet, és öntsd a vízforralóba.
- Indítsd el a masinát, majd forrás után húzd ki és hagyd lehűlni. Addig érdemes kívülről megpucolni a gépet egy nedves ronggyal.
- Ezután óvatosan súrold át a belsejét.
- Öntsd ki belőle a vizet, majd öblítsd át folyó vízben.
- Forrald át egyszer-kétszer tiszta vízzel, így biztosan eltünteted belőle az ecetszagot.
Tudtad?
A forralás önmagában nagyon jó megoldás arra, hogy megtisztítsd a benne lévő baktériumoktól a csapvizet, nem véletlenül folyamodnak ehhez a módszerhez akkor, ha nem biztos, hogy megfelelő minőségű víz folyik a csapból. Első alkalommal a gőzzel együtt a fertőtlenítőszerek is elpárolognak, lehűlés után viszont egy részük (ásványi anyagokkal együtt) visszacsapódik. Julie Harrison szakértő szerint viszont a másodszor történő forralás emiatt már közel sem olyan jó ötlet! Ilyenkor ugyanis a második felmelegítés miatt a vízben lévő anyagok, mint például az arzén, a fluorid és a nitrátok egyre inkább aktiválódnak; ezek egyébként alapjáraton nem nagy mértékben találhatók meg benne.
A nitrátok nitrózaminokká alakulnak át, ha pedig azokat erős hőhatás éri (például kétszer), rákkeltő hatásuk felerősödik. Az ásványi anyagok, amelyek kis adagban pozitív hatással vannak ránk, mint például a kalciumsó, újraforralva már veszélyesebbé válik, és vesekövet is okozhat, ha pedig az arzén felhalmozódik, az többek között szívproblémákat és daganatot is okozhat. A túlzott fluorid-tartalom pedig a gyerekekre különösen veszélyes – írja a joy.hu.