Elhunyt a legendás magyar színésznő

Borítókép: Elhunyt a legendás magyar színésznő Forrás: flickr.com
Galériánkban felidézzük a gyönyörű színésznő legemlékezetesebb filmszerepeit.

Keddre virradó hajnalban elhunyt Bara Margit színésznő. 88 éves volt, jó évtizede súlyosan beteg.

Bara Margit az 50-es, 60-as években játszott emlékezetes szerepeket a színpadon és filmen egyaránt. Különlegesen szép arcához nagyon jól álltak a drámai szerepek. Alig néhány év alatt tört ki a teljes ismeretlenségből és lett korának első számú színésznője, és a pályája legalább ilyen hirtelen tört derékba egy filmdrámába illően gusztustalan pletykahadjárat miatt.

1955-ben életében először jött át szülővárosából, Kolozsvárról Magyarországra. Még aznap próbafelvételre hívták a filmgyárba – pusztán a fényképei alapján, amelyeket elmondása szerint egy kiváló kolozsvári fényképész készített róla –, a Szakadék című filmhez; Ranódy László rendező szerint pont úgy nézett ki, amilyennek a főszereplőt megálmodta.

Nagyon népszerű voltam, egy közönségkutatás szerint is én voltam az első számú kedvenc. Bűnbakot csináltak belőlem. Én itt tulajdonképpen idegen voltam, nem voltam rokona, se ismerőse senkinek, nem volt támaszom... Alkalmas voltam arra, hogy ilyesmivel felkeltsék [rám] a figyelmet. Szóval nem volt kár értem
idézi fel Bara Margit „ügyének” lehetséges hátterét, kiváltó okait.
Forrás: Kotnyek Antal / Fortepan

1964-ben Onódy Lajos, az Éttermi és Büfé Vállalat egykori igazgatója ellen indított a rendőrség nyomozást csalás és sikkasztás gyanúja miatt. Az ügy politikai „színezetet” kapott, és hogy még jobban korrumpálják a vádlottat, vadászházakban lezajlott orgiákról kezdtek pletykálni, amelynek központi figurái híres művésznők – köztük is elsősorban Bara Margit – lettek volna a híresztelések szerint. Mindebből semmi sem volt igaz, de az egész rágalomhadjárat elégnek bizonyult ahhoz, hogy Bara kiszoruljon a színházakból. „Az utcán utána kiabáltak, obszcén telefonokat, gyalázkodó névtelen leveleket kapott” – olvasható az MTI gyászhírében. A 70-es években még játszott egy-két filmben és színdarabban, de 1978-ban végképp elhagyta a pályát és többé semmilyen felkérést nem fogadott el. Az egész történetről a rendszerváltásig nem lehetett beszélni. Bara Margit szerint őt könnyű volt ilyen módon meghurcolni, mert egyedül (vagyis magyarországi férjével) jött át Erdélyből, nem volt családja, kapcsolatrendszere, viszont sok irigye volt.

2002-ben Kossuth-díjat kapott; a fent idézett interjúban azt mondta, hogy ezt nem tekinti elégtételnek, sem bocsánatkérésnek.

Második férjével, Gyarmati Dezső vízilabdaedzővel és lányukkal, Eszterrel egy darabig Kolumbiában éltek, ahol Gyarmati a válogatott edzője volt. Egy unokájuk van, Szilágyi Liliána sokszoros bajnok úszó.

Galériánkban felidézzük Bara Margit néhány emlékezetes filmszerepét.