Komolyabban vesszük a fiúk fájdalmát, mint a lányokét

kölyök,gyerek,fiú,lány,szülő,fájdalom Forrás: Unsplash/Kevin Gent
Egy friss kutatás szerint máshogy becsüljük meg a különböző nemű gyerekek fájdalmát. Nagyobbra becsüljük a fiúk fájdalmát a lányokéval szemben.

Nem először foglalkoznak a kutatók ezzel a témával, és korábban is azt állapították meg, hogy másként vélekedünk a különböző neműek fájdalmáról. Mivel azonban a gyerekekkel kapcsolatban még nem rendelkeztek kellő bizonyítékkal, így a mostani kutatásban direkt erre fókuszáltak.

A Yale Egyetem pszichológusai egy olyan vizsgálatot találtak ki, amelyben felnőtteknek mutattak meg egy videót, amelyben egy 5 éves gyermek ujjából vesznek vért. Ezt követően a felnőtt „nézőknek” értékelniük kellett, hogy szerintünk mennyire fájhatott a vérvétel a gyermeknek. Két csoportra osztották a nézőket, ám mindenki pontosan ugyanazt a videót látta. A különbség csupán az volt, hogy az egyik csoportnak azt mondták, hogy egy kisfiútól, Samueltől vesznek vért a videóban, míg a másik csoportban azt hitték, egy kislány, Samantha vérvételét látják.

A válaszokból egyértelműen az derült ki, hogy igencsak máshogyan ítélik meg a felnőttek a kisfiúk és a kislányok fájdalmát. Hajlamosabbak arra, hogy azt higgyék, a fiúk több/nagyobb fájdalmat éreznek. A kutatásban résztvevő felnőttek szerint ugyanis nagyobb fájdalmat élt át az általuk fiúnak gondolt gyermek.

A cikk további részét a Famiily magazin oldalán olvashatod!