Felesleges tananyag, fáradt gyerekek, dühös szülők

felesleges tananyag,szülő,gyerek,iskola,lexikális tudás,számítógép,magolás,adat
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Számtalan gif és vicc kering az interneten arról, hogy mennyi felesleges dolgot magoltattak be velünk az iskolában, amit azóta sem használunk. Gondoljatok csak a kovalens kötésre!

Nos, vannak dolgok, amik sosem változnak, a suli is ilyen, ugyanis a mi gyerekeink is töménytelen mennyiségű felesleges információt kell, hogy megtanuljanak. De azért persze nagy különbség van iskolák és iskolák, tanárok és tanárok között is. A hülyeségek versenyében nálam dobogós helyen van a lányomék hon és népismeret tanára, aki dolgozatot íratott a gyerekekkel abból, hogy milyen tetőszerkezet típusok voltak régebben a vidéki házakon. Amikor odaadta nekem, hogy kérdezzem ki, akkor először nevetni kezdtem, majd amikor elhittem, hogy ez nem vicc, akkor megtagadtam a kikérdezést. Ugyanis szerintem ezt nem kell megtanulni, meg is mondtam a gyereknek, hogy nyugodtan kapjon belőle egyest, nem fog érdekelni.

Azt sem értem kristálytisztán, hogy lehet matekból feladni leckének olyasmit, amit még nem vettek. Aztán csodálkozik szegény tanárnő, hogy senki, azaz egyetlen gyerek sem csinálta meg a házit.

Egy kicsit örültem, ezek szerint még a szülők sem dobták be magukat…

Emlékszem, mi gimiben egyszer írtunk dolgozatot a hűtőgép működéséből. Alkatrészeket, meg egy csomó mindent kellett volna tudni hozzá, szerintem végül nemes egyszerűséggel kimásoltuk a könyvből, és még a témát is elfelejtettük azonnal. És azóta sem volt szükségem erre, szóval, azt hiszem jól csináltuk.

gif

Informatika? Így?

A lányoméknál az informatika totális csőd, már az alapokkal is baj van, ugyanis nincsenek megfelelő számítógépek. Egy terem tele van olyan elavult gépekkel, amit már lehet, hogy én magam sem tudnék használni, az órákon pedig nincs feladat, lehet játszani. Ahelyett, hogy megtanulnának egy ppt- t elkészíteni, a szövegformázás alapjait elsajátítanák, vagy egyáltalán, történne valami értelmes dolog az órán. Azért, hogy egy ősrégi számítógépen játszanak, nem érdemes órát tartani, úgyis csak a telefonjukat nyomkodják nyomorult kölkök, mert azon modernebb cuccok futnak. Arról már nem is beszélve, hogy a suliban nincs wi-fi, kikapcsolták, ugyanis arra jutottak, hogy totál felesleges a gyerekeknek. Ezt a mai napig nem tudom megemészteni.

Túlterheltek a gyerekek

Miközben a gyerekek a napjukat a suliban töltik, fáradtak és túlterheltek, állandóan nyavalyognak, mert tényleg elég nagy a nyomás rajtuk, akkor nem lehetne értelmesen szelektálni a megtanulandó dolgok között? Amikor egy gimnazistának 8-10 órája van egy nap és még utána hazamegy és órákon át leckét ír vagy tanul, akkor szerintem baj van, ugyanis a gyerekeknek is kell pihenniük. Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi pár évtizedben hatalmasat változott a világ, a lexikális tudás értéke egyre jobban csökken, hiszen a számítógép és az internet segítségével bárki rátalál az információkra pillanatok alatt.

Sokkal nagyobb szükség van arra, hogy a gyerekek tudjanak összefüggéseket átlátni, elemezni folyamatokat, csapatban gondolkodni és tervezni, kreatívnak lenni…

Egészen biztos vagyok abban, hogy a részletekben elveszve, hülye évszámokat bemagolva egyáltalán nem látnak át rendszereket, pedig az igen hasznos lenne. A történelem ugyanis nem egymástól elkülönülő események sorozata, hanem egymással szorosan összefüggő, egymásra épülő események lánca. Legalábbis szerintem. Mondjuk az vicces, amikor a fiam történelemdolgozatát nem tudom megoldani számítógép és tankönyv segítségével, majd a barátnőm és férje (mindketten gimis történelem tanárok) egy egész estét vacakolnak vele, hogy végre megszülessen a feladatok helyes megoldása. Néha nem tudom eldönteni, hogy ez humoros vagy inkább szomorú...

És ráadásul én még tényleg egy igen maradi és vaskalapos anyuka vagyok, mert szerintem igenis kell verset tanulni, igenis kell könyvet olvasni, nem baj, ha megtanul rendesen számolni a gyerek, és színházba járni sem ódivatú dolog. A világ minden kincséért sem gondolnám azt, hogy a műveltség ártalmas, vagy nem kell tanulni, vagy iskolába járni. Csak jó lenne egy kicsit korszerűbb módszerekkel, korszerűbb és használhatóbb tudásra szert tenni.

Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem