Felesleges tananyag, fáradt gyerekek, dühös szülők

felesleges tananyag,szülő,gyerek,iskola,lexikális tudás,számítógép,magolás,adat
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Számtalan gif és vicc kering az interneten arról, hogy mennyi felesleges dolgot magoltattak be velünk az iskolában, amit azóta sem használunk. Gondoljatok csak a kovalens kötésre!

Nos, vannak dolgok, amik sosem változnak, a suli is ilyen, ugyanis a mi gyerekeink is töménytelen mennyiségű felesleges információt kell, hogy megtanuljanak. De azért persze nagy különbség van iskolák és iskolák, tanárok és tanárok között is. A hülyeségek versenyében nálam dobogós helyen van a lányomék hon és népismeret tanára, aki dolgozatot íratott a gyerekekkel abból, hogy milyen tetőszerkezet típusok voltak régebben a vidéki házakon. Amikor odaadta nekem, hogy kérdezzem ki, akkor először nevetni kezdtem, majd amikor elhittem, hogy ez nem vicc, akkor megtagadtam a kikérdezést. Ugyanis szerintem ezt nem kell megtanulni, meg is mondtam a gyereknek, hogy nyugodtan kapjon belőle egyest, nem fog érdekelni.

Azt sem értem kristálytisztán, hogy lehet matekból feladni leckének olyasmit, amit még nem vettek. Aztán csodálkozik szegény tanárnő, hogy senki, azaz egyetlen gyerek sem csinálta meg a házit.

Egy kicsit örültem, ezek szerint még a szülők sem dobták be magukat…

Emlékszem, mi gimiben egyszer írtunk dolgozatot a hűtőgép működéséből. Alkatrészeket, meg egy csomó mindent kellett volna tudni hozzá, szerintem végül nemes egyszerűséggel kimásoltuk a könyvből, és még a témát is elfelejtettük azonnal. És azóta sem volt szükségem erre, szóval, azt hiszem jól csináltuk.

gif

Informatika? Így?

A lányoméknál az informatika totális csőd, már az alapokkal is baj van, ugyanis nincsenek megfelelő számítógépek. Egy terem tele van olyan elavult gépekkel, amit már lehet, hogy én magam sem tudnék használni, az órákon pedig nincs feladat, lehet játszani. Ahelyett, hogy megtanulnának egy ppt- t elkészíteni, a szövegformázás alapjait elsajátítanák, vagy egyáltalán, történne valami értelmes dolog az órán. Azért, hogy egy ősrégi számítógépen játszanak, nem érdemes órát tartani, úgyis csak a telefonjukat nyomkodják nyomorult kölkök, mert azon modernebb cuccok futnak. Arról már nem is beszélve, hogy a suliban nincs wi-fi, kikapcsolták, ugyanis arra jutottak, hogy totál felesleges a gyerekeknek. Ezt a mai napig nem tudom megemészteni.

Túlterheltek a gyerekek

Miközben a gyerekek a napjukat a suliban töltik, fáradtak és túlterheltek, állandóan nyavalyognak, mert tényleg elég nagy a nyomás rajtuk, akkor nem lehetne értelmesen szelektálni a megtanulandó dolgok között? Amikor egy gimnazistának 8-10 órája van egy nap és még utána hazamegy és órákon át leckét ír vagy tanul, akkor szerintem baj van, ugyanis a gyerekeknek is kell pihenniük. Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi pár évtizedben hatalmasat változott a világ, a lexikális tudás értéke egyre jobban csökken, hiszen a számítógép és az internet segítségével bárki rátalál az információkra pillanatok alatt.

Sokkal nagyobb szükség van arra, hogy a gyerekek tudjanak összefüggéseket átlátni, elemezni folyamatokat, csapatban gondolkodni és tervezni, kreatívnak lenni…

Egészen biztos vagyok abban, hogy a részletekben elveszve, hülye évszámokat bemagolva egyáltalán nem látnak át rendszereket, pedig az igen hasznos lenne. A történelem ugyanis nem egymástól elkülönülő események sorozata, hanem egymással szorosan összefüggő, egymásra épülő események lánca. Legalábbis szerintem. Mondjuk az vicces, amikor a fiam történelemdolgozatát nem tudom megoldani számítógép és tankönyv segítségével, majd a barátnőm és férje (mindketten gimis történelem tanárok) egy egész estét vacakolnak vele, hogy végre megszülessen a feladatok helyes megoldása. Néha nem tudom eldönteni, hogy ez humoros vagy inkább szomorú...

És ráadásul én még tényleg egy igen maradi és vaskalapos anyuka vagyok, mert szerintem igenis kell verset tanulni, igenis kell könyvet olvasni, nem baj, ha megtanul rendesen számolni a gyerek, és színházba járni sem ódivatú dolog. A világ minden kincséért sem gondolnám azt, hogy a műveltség ártalmas, vagy nem kell tanulni, vagy iskolába járni. Csak jó lenne egy kicsit korszerűbb módszerekkel, korszerűbb és használhatóbb tudásra szert tenni.

Tovább olvasok
9 színész azelőtt és azután, hogy Marvel szereplő lett belőle

Úgy látszik, a szuperhősszerep elég motivációt jelentett számukra ahhoz, hogy elvonszolják magukat az edzőterembe.

7 tó európai nyaraláshoz, amik vetekszenek a tengerrel

Ha nem (csak) a tengerparti heverészést tudjátok elképzelni a nyaralás fő céljaként, válasszatok egy kristálytiszta vizű csodálatos tavat Európában. Általában kisebb a tömeg, és a legmelegebb hónapokban is elviselhető a hőség, a víz viszont elég kellemes egy kis úszáshoz.

Híres emberek egészen ritka testi hibákkal

A hírességekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tökéletesek, boldogok és mindenük megvan. Ez majdnem igaz is, hiszen van, amiből több van egyesek sztároknak, például lábujjból vagy mellbimbóból.

Híres emberek, akik eltitkolták rákos diagnózisukat

Senki sem szereti mások orrára kötni, hogyha valamilyen problémája adódik az életben, főként, ha az ember egészségéről van szó. Ezért nem lepődünk meg, amikor egy-egy hírességről kiderül: eltitkolták, hogy rákkal diagnosztizálták őket.

Hogyan nyaraltak régen az emberek?

A nyaralás a 20. század elején még egész nyáron át tartott. Hogy csinálták?!

Kávés-csokicsipszes keksz, amitől rendesen felébredsz

Csokoládé és kávé porhanyós kekszbe zárva, de úgy is mondhatnánk cukor és koffein, ami ad egy kis lendületet kora reggel vagy akár ebéd után.

Napi horoszkóp július 20.: a Szüzek nem bíznak semmit a véletlenre, a Vízöntőknél az őszinteség alapfeltétel

Hétvégén is érdemes elolvasnod a csillagok üzeneteit, mert izgalmas részleteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Csókmágnes nyári rúzsok

Nyári hőségben és strandolás közben sem szeretnél lemondani a csábító szájfényekről, rúzsokról? Megmutatjuk a legjobb fényvédős termékeket!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem