Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Borítókép: Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)
Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Fontos, hogy friss garnélát használjunk, és hogy ne főzzük túl a rákokat.

4 személyre, 88 kcal, gluténmentes, laktózmentes. Tápanyagtartalma: 4,5 g szénhidrát, 3 g cukor, 11 g fehérje, 2,5 g rost, 2,5 g zsír, 0,5 g telített zsír, 0,3 g só

Hozzávalók:

  • 600 ml zöldség- vagy csirkealaplé
  • ½ ek. olívaolaj
  • 1 közepes póréhagyma, hosszában félbevágva és kb. 5 mm-es félkarikára vágva
  • 3 közepes cukkini, hosszában félbevágva és kb. 5 mm-es félkarikára vágva
  • ½ tk. csilipehely (elhagyható)
  • ½ lime héja és leve
  • 20 g kapor, levelei lecsippentve és felaprítva
  • 175 g nyers garnéla, tisztítva
  • só és bors

Elkészítés:

Forraljuk fel az alaplét egy közepes nyeles lábosban.
Az olajat forrósítsuk fel egy másik nyeles lábosban, adjunk hozzá 1 ek. vizet, és pirítsuk a póréhagymát és a cukkinit körülbelül 4 percig – közben keverjük meg párszor.

Öntsük fel a forró alaplével, és főzzük még 5 percig.
Adjuk hozzá a csilipelyhet, valamint a lime levét és héját. A leves felét szedjük ki, és a kapor felével turmixoljuk selymes állagúra. Öntsük vissza a lábosba, adjuk hozzá a garnélát, és főzzük 3 percig (semmiképpen sem tovább), vagy amíg a rákok rózsaszínűek nem lesznek.

Közvetlenül tálalás előtt keverjük a leveshez a maradék kaprot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és tálaljuk azonnal.

Ez a leves nem fagyasztható!

További 300 kalória alatti levesek receptjét Kathryn Bruton Karcsústó levesek c. könyvében találsz.

Ára: 3800 Ft, kapható a nagyobb újságárusoknál és könyvesboltokban. Megrendelhető a Kossuth kiadó honlapján ITT.