4 évig gyűjtögette az eldobható holmikat, majd lefotózta őket

Borítókép: 4 évig gyűjtögette az eldobható holmikat, majd lefotózta őket Forrás: Antoine Repessé
Egy francia fotóművész, Antoine Repessé saját háztartásából csinált látványos fotóhelyszínt azáltal, hogy négy éven keresztül nem dobta ki a szemetet. Viszont kategorizálta a tárgyait, a vécépapír-gurigától a mosószeres flakonon át az újságokig.

A négyéves projekt során Antoine több mint 70 köbméternyi szemetet gyűjtött össze: 1600 tejesdobozt, 4800 vécépapír-gurigát, 800 kiló újságot és így tovább.

Szerettem volna, ha a munkafolyamat esztétikai jelleget is kap. A szétválogatott hulladék látványos hatást kelt. Olyan képeket akartam létrehozni, amik vonzzák a szemet, ugyanakkor van bennük valami felkavaró
magyarázza.

Antoine természetesen a globális felmelegedésre hívja fel a figyelmet a projektjével és arra, hogy milyen nagy fordulatra lenne szükség a hulladékfeldolgozásban, illetve abban, hogy milyen és mennyi szemetet termelünk a mindennapjainkban. „Gyakran hallunk arról, hogy milyen nagy mennyiségű szemetet hagyunk magunk után, de ha egyben látjuk azt, annak nagyobb hatása van, mint egy tonna szövegnek” – emlékeztet a fotóművész.