Hízás hasra, fenékre, combra: az, hogy hova szaladnak fel rád a plusz kilók, az egészségedről is árulkodik

Borítókép: Hízás hasra, fenékre, combra: az, hogy hova szaladnak fel rád a plusz kilók, az egészségedről is árulkodik Forrás: getty images
Neked melyik testrészed a legproblémásabb, ha a hízásról van szó? Nem mindegy, hogy a hasadra vagy a combodra rakódnak a fölös kilók, ez ugyanis sokat elárulhat az egészségi állapotodról. A Runner's World cikkéből kiderül, mit jelent az, hogy hova hízol.

Szakértők szerint ugyanis a hasra hízás növeli az esélyedet a szívbetegség, cukorbetegség, sőt akár a daganatok kialakulására is. Ezzel szemben a combnál és fenéknél kerekedő embereknek nem kell ilyen egészségügyi problémákkal számolniuk.

hízás hasra, combra fenékre: mitől függ, hol rakódik le a zsír?

Az anyagcsere és a hormonok következtében mindenki máshova hízik, a nemek között azonban van különbség. Míg a férfiak a hasi területen raktározzák el a zsírt, a nők a csípő és a lábak környékén. Persze ebben a genetikának is nagy szerepe van.

Ha például karra, hátra, hasra és combra hízol, azért egyértelműen a genetika a felelős. A hormonok közül pedig a teszoszteron és ösztorgén tehető felelőssé, ezek játszanak fontos szerepet a zsír elosztásában. Mivel a férfiaknak magasabb a tesztoszteronszintjük és kevesebb a szervezetükben az ösztrogén, a testzsírjuk a hasuk környékén oszlik el, míg a nők nagyobb eséllyel híznak combra, fenékre.

Mik a veszélyei a hasra hízásnak?

Ha a karodra, arcodra hízol, az kevésbé van rossz hatással az egészségedre, mintha a hasadra híznál. Kutatások szerint a hasi zsír szerepet játszik a diabétesz és a szívbetegség kialakulásában is, mivel gyulladást okoz a szervezetben, ami egyik belső szervedre sincs jó hatással. A férfiaknak pedig a hasra hízás miatt csökken a tesztoszteronszintjük, ami lassítja a zsírégetést, de libidócsökkenést is okozhat.

A cikk folytatásáért kattints ide!

Olvasnál még a témában?