Áll a bál! Tömegeket húzott be a fogamzásgátló app, az eredmény: 37 nem kívánt terhesség

Borítókép: Áll a bál! Tömegeket húzott be a fogamzásgátló app, az eredmény: 37 nem kívánt terhesség
Túlságosan rábízzuk magunkat a technológiára?

Közel negyven, a Natural Cycles alkalmazást használó nő jelentkezett be abortuszra a svédországi Stockholm egyik kórházában a 2017 szeptemberétől decemberéig terjedő időszakban. A kórház azóta jelentette az esetet a svéd orvosi termékek forgalmazását felügyelő ügynökségnek.

A Natural Cycles fejlesztői „az egyetlen hivatalos fogamzásgátló alkalmazás”-ként népszerűsítették azt, és a felhasználók egy része azért kattant rá, mert a fogamzásgátló tablettákkal és a méhen belüli eszközökkel ellentétben az app-nak nincsenek mellékhatásai.

Az alkalmazást egy orvos házaspár tervezte, és azon az elven működik, hogy a test hőmérsékletét és más reakcióit menti el, és ennek alapján állapítja meg a peteérés időszakát. Az app figyelmezteti a párokat, amikor tartózkodniuk kell a szextől. Vagyis tulajdonképpen a naptármódszerre épülő szoftverről van szó, amely meglehetősen rizikós, és 25-ös Pearl-indexszel rendelkezik (a Pearl-index azt mutatja ki, hogy 100-ból hány párnál következik be terhesség, ha egy éven keresztül következetesen és kizárólag az adott módszert használják. A naptármódszer esetében 100-ból 25, vagyis minden negyedik nő teherbe esik, ha egy éven át csak ezzel védekezik.) Mindennek ellenére a készítők azt állítják, hogy egyértelműen kommunikálták a kockázati tényezőket a fogyasztókkal a felhasználási feltételekben, és kijelentették, hogy az alkalmazás 93 százalékos hatékonyságú.

Egyetlen fogamzásgátló eszköz sem 100 százalékosan hatékony, a nem kívánt terhesség minden módszernek a sajnálatos velejárója

– olvasható a közleményükben. A készítők azt is hangoztatták, hogy világszerte 700 ezren használják az appot, így a 37 nem is olyan nagy szám.

Persze egyetlen kórházban fordult elő ez a 37 eset, így könnyen lehet, hogy a világ más tájairól is felröppennek hasonlóan ellentmondásos hírek.

9 dolog, amit a férfiaknak tudniuk kell a fogamzásgátlókról: