20Q - Puskás Peti

nánási pál,puskás peti,mentor,énekes,popénekes,the biebers,x-faktor,rtl klub,rtl,tehetségkuta Forrás: PLAYBOY / Nánási Pál
Magabiztos mentor.

Puskás Peti, az X-Faktor mentora, a The Biebers zenekar frontembere egy kellemes vízipipázós helyen beszélgetett velünk önbizalomról, csajozásról, szakmai alázatról és a másnapos stúdiózás örömeiről.

1.

Mi ez a vonzalom a vízipipák iránt?

Egyszer Tunéziában kipróbáltam, és nagyon megtetszett. Sőt, van egy vállalkozásom is: rendezvényekre adunk bérbe vízipipát. Csak az elmúlt 2-3 évben eléggé inaktív, mert nincs időm foglalkozni vele.

2.

Mi a jó a vízipipában?

A kikapcsolódás maga. Hogy van egy órád, leülsz, pipázgatsz. Miközben azt gondolod, hogy nem egészségtelen. De persze nyilván az. Egyébként jól elzsibbad tőle az ember, és szerintem az néha kell.

3.

Igaz, hogy voltál bébiszitter?

Fél éven keresztül. Az első munkahelyem egy hotelben volt, ahol szuvenírboltban kezdtem, aztán délutánonként ugyanott egy hatéves kisfi úra vigyáztam. Kemény időszak volt, nehezen ment a bébiszitterkedés. 19 éves voltam amúgy, és talán a legfontosabb év volt az életemben. Gimnázium után nem vettek fel egyből egyetemre, és megtanultam, milyen az, amikor az embernek pénzt kell keresnie, és nem azt csinálja, amiről gyerekkorában álmodozott.

4.

Miről álmodoztál?

Hogy egyszer filmrendező leszek. Mondjuk klipeket és reklámokat rendeztem is már. De a leghasznosabb, ami ezzel kapcsolatos, hogy nagyon tudok menőzni a barátnőmnek azzal, hogy mennyi filmklasszikust láttam, és mennyi régi filmszínészt meg rendezőt ismerek.

5.

Star Wars, vagy Keresztapa?

Star Wars. Ráadásul én azok közé a Star Warsosok közé tartozom, akik imádják az előzményfi lmeket is. Például a Baljós árnyakat.

6.

Nem mondod...

Pedig imádom! A Sithek bosszúját meg végig tudom sírni.

7.

Az, hogy színészcsaládból származol, előny volt vagy hátrány?

Nem azért volt nehéz, mert a szüleim ismertek voltak, hanem az elfoglaltságuk miatt. Eszembe jutnak azok a pillanatok, amikor egész nap nincsenek otthon, aztán hazajönnek egy kicsit, és este fél hatkor megint elmennek otthonról, és csak éjszaka jönnek haza, amikor én már alszom. Nagyon hálás vagyok anyukámnak, hogy ezt éppen emiatt abbahagyta, amikor az öcsém megszületett. Másrészt viszont nagy előny is volt: hogy a szakmában fennmaradtam mint énekes, igenis számított, hogy az én szüleim ott voltak, és átlátták a helyzetemet.

8.

Apukád például erősen kritikus volt, ahogy olvastam.

Az nagyon hasznos volt, de korábban nagyon gyűlöltem a helyzetet. Emlékszem, egy produkcióm után apu keményen leírta pontról pontra a hibákat, amiket a színpadon vétettem. Fél óra alatt összehoztam 60 pontot. Dühös voltam rá hetekig, de most beláttam, hogy abszolút igaza volt. Kell a kontroll. Apám a mai napig pontoz, de mindig ő az, akinek elsőként megmutatjuk a klipet, az új dalt, és a koncertre meg a próbára is elhívjuk. Már nincs belőle sértődés vagy feszültség.

9.

Az igaz, hogy egy nőügy miatt kezdtél énekelni?

Hát… igen. Sokáig nem volt barátnőm – aztán 18 és fél évesen lett. Hét hónapig tartott, majd elhagyott. Teljesen belebetegedtem a dologba, és gondoltam, hogy egy szép szerenáddal visszahódítom. A kedvenc dalának „No sex” volt a címe, és dacból előadtam neki. Lehet, hogy jobb dalt is választhattam volna egyébként a visszahódítására. Végül nem jött vissza hozzám, de nagyon sokan megtapsoltak az utcában. Akkor gondoltam, lehet, foglalkoznom kéne ezzel.

10.

Mekkora önbizalommal vágtál bele a Megasztárba 2006ban?

Nem valami naggyal. Úgy indultam neki a dolognak, hogy a cikik közé talán nem kerülök, és ha továbbjutok, az már egyfajta siker. Aztán szerencsére jobban sikerült a dolog, de talán azért, mert Novák Péter ott volt. Bírt engem, és próbálta elkerültetni velem azokat a hibákat, amelyekbe tudta, hogy bele fogok esni. De ezt most újra átéltem a mentoráltjaimmal az X-faktorban: a srácokat nem könnyű megfogni, amikor hirtelen híresek lesznek, mert semmi máson nem jár az eszük, csak a csajokon. Én is így voltam vele: lementem az egyetemi buliba, és végre engem néznek a csajok! Nem kellett semmit se csinálnom, és felszedtek.
puskás peti,mentor,the biebers,rtl,rtl klub,x-faktor,megasztár,popénekes,énekes,popsztár,20 kérdés,interjú,playboy interjú
Forrás: PLAYBOY / Nánási Pál

11.

Legalább a komplexusaidat kikezelték.

Arra nagyon jó volt, tényleg. Ott azért behoztam jó pár évet.

12.

Az egyéb járulékos dolgokat hogyan lehet távol tartani?

Úgy, hogy heti hat edzésre járok. Olyan közegben mozgunk, ahol teljesen normális, hogy alkoholt fogyasztunk. De ott a drog is. Az ember nagyon hamar bele tud csúszni, ha nem vigyáz. Koncertezel, ide jársz, oda jársz, mindenki veled haverkodna, veled inna, mindenki meg akar hívni valamire. Én megpróbálom kerülni ezeket.

13.

Mit sportolsz?

Focizom meg futok. Ez utóbbi is a foci miatt van: szeretnék minél jobban teljesíteni a BLSZ IV-ben, és egész jól megy már.

14.

Onnan legalább nem lehet kiesni.

Igen, szerintem sem. Egyébként irányító középpályás vagyok – bármit is jelentsen ez. Nagyjából annyit, hogy rohanok a labda felé, és nagyon szeretem, ha nálam van.

15.

Mennyire más ma egy tehetségkutató, mint tíz éve, amikor te is indultál egy ilyenen?

Más a megítélése. És az, hogy én anno a nyolcadik helyemmel eljutottam odáig, hogy sikeres énekes legyek, és fenn tudjak maradni, ma már szinte ez lehetetlen. Ráadásul annyi minden kell még a sikerességhez, ami nem derül ki egy tehetségkutató alatt... Tavaly még leendő Kossuth-díjasokat kerestem, olyan arcokat, akik 50 év múlva is énekesek lesznek. Idénre viszont megértettem, hogy ez egy szórakoztató műsor. Nem az én felelősségem, hogy embereket sínre tegyünk. Az én felelősségem mentorként az, hogy szombat esténként 12 olyan versenyző ott legyen a színpadon, akiket imád a közönség. És lehet, hogy nem is tudnak olyan jól énekelni, de valamiért meg akarják őket nézni.

16.

Szóval akkor: menjen a show?

Szerintem az ritka – és mindig jó –, ha a tévében zene van. Ha – mondjuk – az RTL Klubon, főműsoridőben hallunk magyar számokat, új vagy érdekes dolgokat.

17.

Mi kell egyébként a sikerhez?

Például önkritika. Hogy az ember ne másba vetítse bele a sikertelensége okát. Ez az, amit magamban is mindig keresek, mindig kutatok, mindig próbálom fejleszteni: miért van az, ha valami nem stimmel? Meg hát az „elcsépelt” dolgok: az alázat meg a szorgalom. Emlékszem, amikor a Megasztár buszában ültünk, és mentünk vidéki fellépésekre, mindig megkérdezték, ki szeretne menni a helyi rádióba. Gyakorlatilag alig voltunk néhányan, akik feltették a kezüket. Egyszer el is hangzott a mondat az egyik versenyzőtől: „Minek nekem rádióba menni és interjút adni? Szeressenek minket az énekhangunkért!” Mikor ezt meghallottam, nem hittem a fülemnek.

18.

Amikor a The Biebers nevű zenekarod első számai befutottak, miért húzódtál a háttérbe? Miért nem akartad, hogy összekössék a bandát a neveddel?

Mert mindig nagy álmom volt olyan zenekart csinálni, amiről az emberek nem tudják, hogy kik zenélnek benne. Hogy csak hallgassák meg az emberek a számot, és azt mondják, hogy ez király. Ne az legyen, hogy „És most következik Puskás Petitől a Sorry című nóta...”, mire a hallgatók egy része elzárkózik előle, mondván: „Hú, Puskás Peti, utálom ezt a gyökeret.” Ettől vagy nem ettől, de a Sorry az egyik legnagyobb nyári sláger lett abban az évben.

19.

Mi neked a rock 'n roll?

Ha a rock and rollra gondolok, akkor a másnapos feléneklés jut eszembe. Akkor szeretek a legjobban stúdiózni, mikor másnapos vagyok. Az ember csak belesüpped, romokban van, de még benne vannak az éjszaka emlékei.

20.

Hogyan lazulsz?

A FIFA-val játszom meg vízipipázom. Ami újdonság az életemben: a kirándulás. Gyűlöltem korábban, mert nagyon untam, de amióta van kutyám, szeretem. Mert látom, hogy boldog attól, hogy szabadon rohangálhat. Meg persze igazi szuper program Angélával, a barátnőmmel. Már az is nagyszerű, amikor igazából csak sétálunk, és ha nincs is témánk, csak csendben lépegetünk egymás mellett. Már három éve együtt vagyunk; szuper társ. Ő is hasonló hozzám. Például benne is van egyfajta bizonyítási vágy. Mert én például az elmúlt 13 évben játszottam színházban, rengeteg mindent csináltam, de valahogy mindig másodiknak éreztem magam. Hogy mindig van előttem valaki, aki nálam sikeresebb színész vagy énekes. Ezt szerencsére szépen elengedtem. Ez az első év, amikor jól érzem magam. Nem azért csinálok bármit, mert bizonyítani akarok, hanem egyszerűen csak élvezem, hogy jól mennek a dolgok.