Ezeket az ételeket jobb, ha messzire elkerülöd, ha asztmás vagy

asztma,allergia,allergének,tiltott ételek
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tudtad, hogy ha valaki asztmás megbetegedésben szenved, akkor nem csak a levegő minőségére vagy a gyakori takarításra kell odafigyelnie, de arra is, hogy mit eszik?

Az asztmások jól tudják, hogy a hideg levegő, a szmog, a levegőben szálló por és a penész egytől egyig előhozhatják az asztmás rohamokat, de azzal sokkal kevésbé vannak tisztában, hogy a sajt, a tojás vagy egy pohár bor is előidézheti a tüneteket.

Mivel az asztma nem az emésztőrendszert érinti, ezért sokaknak eszébe sem jut, hogy egy-egy étel milyen rosszat tehet nekik. Újdonsült asztmásként ez számomra is újdonság volt, amikor beleástam magam a témába. Ráadásul az orvosomtól sem kaptam, még csak érintőlegesen sem felvilágosítást erről. Vajon ennyire egyértelmű lenne, hogy mit ehetünk és mit nem?

Olvasd el ezt is!

Keresztallergia

A szervezet keresztallergia esetén bizonyos allergizáló fehérjéket azonosként ismer fel, így akkor is kiváltja az immunválaszt, vagyis ugyanolyan tünetekkel járhat, mint a maga a főallergén. Ide tartoznak a hisztamintartamú élelmiszerek, mint az alkohol, a penészes sajtok, füstölt ételek vagy akár a citrusfélék. A legtöbb panaszt általában a tengeri herkentyűk, a tejtermékek, a mogyorófélék és a tojás okozza az asztmás betegeknél. A súlyos esetekben még csak nem is kell ahhoz elfogyasztaniuk, hogy előjöjjenek a tüneteik, elég, ha megérzik ezeknek az ételeknek az illatát. Sajnos pontos lista vagy recept nincs arra mi az, amit érdemes messze elkerülnöd és mi az, amit nem, mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy mi az, amit tünetet okoz nála.

Figyelj a főbb keresztreakciókra!

Végeztess allergiavizsgálatot, amiből nagyon hasznos információkhoz juthatsz: abban az esetben például, ha allergiás vagy a parlakfűre nagy eséllyel az uborka vagy a görögdinnye is okozhat fulladásos tüneteket nálad. Ezekre érdemes a későbbiekben odafigyelned!

asztma,allergia,allergének,ételek,tiltott ételek
forrás: pinterest

Ételek, amik fokozhatják az asztmás tünetek súlyosságát

Főbb keresztreakciók


  • parlagfű – uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán
  • nyírfa – alma, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller, eper, málna, szeder, őszibarack, cseresznye, kivi
  • pázsitfüvek – rozs
  • őszibarack – sárgabarack, banán, szilva, guava
  • kesudió – kakaó, kávé
  • fekete üröm – kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi, kamilla, napraforgó, burgonya, fokhagyma, fahéj, petrezselyem
  • kapor – zeller, üröm, banán
  • hal – az összes egyéb halfajta, tenger gyümölcsei
  • diófélék – szezámmag, rozsliszt, pisztácia, napraforgómag, kivi
  • mogyoró – dió, mandula, az összes többi olajos mag
  • pázsitfű pollen – kukorica pollen, ananász, rozs, fűszerek, paradicsom, dinnye
  • poratka – rákfélék
  • latex – citrusfélék
  • alma – burgonya, sárgarépa, nyírpollen
  • fokhagyma – vöröshagyma, spárga
  • gabonafélék pollenjei – pázsitfüvek pollenjei
  • zöldborsó – hüvelyesek
  • sárgarépa – zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokadó, ananász
  • gabona – az összes többi gabona
  • tehéntej fehérje - marhahús
  • tojásfehérje – a szárnyasok (kacsa, liba, pulyka, csirke, fürj) tojása, de reakció lehet a szárnyas húsára, tollára is

forrás: BENU

Az elmúlt napokban én a borral kísérleteztem. Korábban soha nem kapcsoltam össze és gondoltam végig, hogy amikor szükségem volt este az inhalátoromra, akkor vajon a vacsora mellé elfogyasztott pohár bor lehetett-e a ludas, amiért nehezen kaptam levegőt. Aztán elkezdtem naplózni, melyik napokon vagyok rosszabbul és mit ettem-ittam aznap. Rövid idő alatt ki is derült számomra, hogy két pohár bor után már bizony előjönnek a tüneteim…

Ha tehát asztmás vagy, vagy a környezetedben van olyan személy, aki asztmás, mielőbb járjatok utána mely ételek okoznak panaszokat nálatok!

Tovább olvasok
Napi horoszkóp május 26.: a Szüzek a környezetük bizalmát élvezik, a Skorpiókra új kihívás vár

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod, mit üzentek neked a csillagok!

Az evés tanulható (és akár fogyáshoz is vezethet), állítja Tóth Balázs pszichológus, a Nemdiéta megalkotója

Tóth Balázs egész életében az ember kapcsolatát kutatta az étellel. Most a Semmelweis Egyetem doktoranduszaként folytatja ugyanezt, de közben saját, hamarosan nyíló stúdiójában is alakítja a hozzá fordulók életmódját. A legtöbben persze fogyni szeretnének, de Balázs módszere komplexebb, mint a kalóriaszámlálás.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem