Asztma és refluxbetegség – együtt támad, együtt múlik?

Asztma és refluxbetegség – együtt támad, együtt múlik?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Annyiszor elmondták, mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni: az emberi testben minden mindennel összefügg.

Az egyik – mindegyik! – szerv működése hat a másikra. Akkor is, ha rosszul funkcionál. Hiszen a betegségek sem korlátozódnak egyetlen testrészre, sőt, a patológiás folyamatok erősíthetik, súlyosbíthatják egymást. A tüdőgyulladás megterheli a szívet és az érrendszert, a vesekővel járó étvágytalanság, hányás miatt kiszáradhatunk. Ha a szív koszorúerei meszesednek, nagy valószínűséggel károsodik a vérellátás más szervekben is, például az agy verőereiben, ahol ennek következménye akár sztrók, agyvérzés is lehet.
Azért akadnak furcsa, néha kifejezetten talányos egybeesések. A laikus közvélemény még csak most kezd rádöbbenni arra a szakmában több évtizede ismert tényre, hogy az emésztőrendszer egyik leggyakoribb megbetegedése, a GOR (gastrooesophagealis reflux), magyarítva: refluxbetegség, azaz a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása, kiválthatja vagy súlyosbíthatja az asztma tüneteit.
Hogy megértsük ezt a tudományosan máig sem teljes mértékben feltárt ok-okozati összefüggést, foglaljuk össze röviden, mit tudunk-e két betegségről.


Asztma
Ahhoz képest, hogy milyen gyakori, meglepően hiányosak az ismereteink a kórról. Pedig igazi népbetegség, hisz felmérések szerint a felnőtt amerikai lakosság 5 százaléka, a magyar gyerekeknek pedig 2,5 százaléka asztmás. A betegek száma világszerte nő, különösen a fejlett országokban, ahol egyre több az allergén, azaz az allergiás reakciót kiváltó anyag. Statisztikák szerint a gyermekkori asztmások száma tíz év alatt 50 százalékkal nőtt (ebben persze az is közrejátszhat, hogy egyre pontosabb a diagnózis, tehát egyre több beteg kerül orvoshoz, de az asztma terjedésének üteme így is ijesztő).
Jellemző, hogy még a betegség meghatározása körül is viták dúlnak, ami arra utal, hogy ennél a fulladással járó tüdőbetegségnél még most sem vagyunk teljesen tisztában a kiváltó kórélettani mechanizmussal. Abban azért szakmai konszenzus alakult ki, hogy az asztma krónikus gyulladásos kór, mely a hörgők fokozott légúti érzékenységéhez vezet. Ennek következménye a különböző mértékű légúti szűkület, a főleg éjszaka vagy kora hajnalban fellépő fulladás. A hörgők beszűkülését több kórélettani folyamat együtt váltja ki. Ezek, némileg leegyszerűsítve: a légutak nyálkahártyájának duzzanata, simaizmának görcsös összehúzódása, a sűrűbb nyák, valamint ezek együttes hatása.
Bár a betegség (ma még) nem gyógyítható meg, szerencsére a beteg tünet- és panaszmentessé tehető, mert kitűnő gyógyszereket, helyi hatású spray-ket, elnyújtott hatású tablettákat fejlesztettek ki. Azt is tudni kell, hogy ezek csak akkor hatásosak, ha folyamatosan szedik őket.

Reflux
A GOR még gyakoribb, mint az asztma. Magyarországon minden harmadik embernek, a precíz statisztikák hazájában, az Egyesült Államokban pedig a lakosság 35 százalékának volt már gyomorégése, amelyet az okozott, hogy gyomorsava visszaáramlott a nyelőcsőbe. A nyelőcső záróizma nem működik tökéletesen, a savas gyomornedv a nyelőcső alsó harmadába kerül, és irritálja, súlyosabb esetben kimarja az adott területet, amivel égő fájdalmat okoz.
A gyomorégés, a reflux, önmagában még nem betegség, hisz mindenkivel, még egészségeseknél is előfordul néha. Ám ha rendszeresen visszatér és más tünetek is kísérik – émelygés, savas büfögés, gyomortáji fájdalom, de akár megmagyarázhatatlan köhögés, mellkasi szorítóérzés, rekedtség stb. is –, akkor bizony komolyabban kell venni. Annál is inkább, mert ez a betegség (is) életre szóló kezelést, törődést igényel.
Tudjuk, hogy vannak hajlamosító tényezők: a panaszokat nemcsak a nehéz, bőséges gyomorsavtermelést beindító étkezés (többek között zsír, alkohol, csokoládé fogyasztása), de az elhízás, a terhesség, sőt még a túl szűk öltözet is súlyosbíthatja. Viszont jól gyógyítható: bázisterápiának gyomorsavképződést csökkentő, úgynevezett H2 blokkolókat adnak, de legalább ilyen fontos, hogy gyakran együnk keveset, és kerüljük a fűszeres, zsíros ételeket. Az éjjel ránk törő panaszokat mechanikusan is csökkenteni lehet – például nagyobb párnákkal, a fejrész megemelésével.

Asztma + reflux
És akkor térjünk rá az esetek 50–90 százalékában egyszerre fellépő két kórra, és arra, hogy a GOR hogyan befolyásolja az asztmát. Úgy tűnik, nem olyan egyszerűen, mint korábban gondolták. Logikus volna minden bajt a visszaáramló, majd apránként és hosszasan a légutakba kerülő gyomorsavra visszavezetni – a jelenséget orvosi kifejezéssel mikroaspirációnak nevezik –, amely erősíti az asztma gyulladásos folyamatait, fokozza a hörgők görcskészségét, és ezzel súlyosbítja nehézlégzést. Ám a képlet nem ilyen egyszerű.
Számos állatkísérlet bizonyította, hogy asztmásoknál a GOR a teljes immunrendszerre is hat. Egy bizonyos Dr. Shu Lin, az amerikai Duke Egyetem sebészeti és immunológus adjunktusa egerek tüdejét mesterségesen allergizálta, asztmássá tette őket. A szerencsétlen kísérleti állatok tüdejébe aztán – a kontrollcsoportként szolgáló egészséges rágcsálókkal egyetemben – kis mennyiségű gyomorsavat lélegeztetett be, méghozzá folyamatosan, két hónapon keresztül. Azaz még „GOR-ossá” is tette az állatokat. Kiderült, hogy a tüdőbeteg csoportban markáns immunválasz is fellépett (megnőtt az úgynevezett 2-es típusú T-helper immunsejtek száma), a kontrollcsoport példányaiban viszont nem. Azaz a GOR nemcsak mechanikusan hat az asztmások légútjaira, de súlyosabb immunreakciót is beindít. Ám maguk a kutatók is óvatosságra intettek. Csak annyit mondtak, hogy egereknél a GOR súlyosbíthatja a tüdőbetegséget. Az információ azonban megerősítette azt a nézetet – és pozitív gyakorlati tapasztalatot –, hogy ha jól gyógyítjuk a GOR-t, az asztma is javulni fog!

Mit mond a gyerekgyógyász?
Dr. Uhereczky Gábor gyermek-tüdőgyógyász főorvos ennél is tovább megy. Azt hangsúlyozza, hogy maga a jól megválasztott GOR elleni kezelés, az úgynevezett antireflux-terápia megerősítheti (vagy éppen elvetheti) a diagnózist és a két kórkép kapcsolatát. Ehhez tudni kell, hogy kisgyerekeknél normálisan is előfordul egy kevés gyomortartalom-visszaáramlás, amit ruminációnak neveznek. Ez még nem GOR. Ha azonban egy fulladós gyereknek a GOR elleni kezelés jelentősen csökkenti a légúti panaszait, és hatására ritkábban, enyhébb formában lép fel nehézlégzés, az perdöntő lehet, és megerősíti azt a nézetet, hogy ilyenkor nemcsak a tüdőre, de az emésztőrendszerre is ható szerekkel érdemes gyógyítani az asztmát.

Persze az asztmát egyébként is illik optimálisan, személyre szabottan gyógyítani, illetve a gyógyszereket individuálisan megválasztani. Ha ugyanis figyelmetlenül, rosszul kezeljük a nehézlégzést, az a GOR-ra, a refluxbetegségre is visszahat, mert fokozza a visszaáramlásos panaszokat. Ennek fő oka az, hogy a fulladás ellen használt szerek egy része nemcsak a hörgők simaizmát ernyeszti el, de óhatatlanul ellazítja a nyelőcső záróizmait is. Minél gyakrabban szorulunk erre a típusú gyógyszerre az asztmás roham kezelésénél, annál gyakrabban kerül(het) gyomorsav a nyelőcsőbe. Ezzel szemben ha jól állítottuk be az asztmát megelőzni képes gyógyszereket, akkor ritkábban lesz szükség a nehézlégzést azonnal csökkentő – de a GOR-os panaszokat fokozó – asztmaellenes gyógyszerekre.
Ugye milyen dialektikusan összefügg minden mindennel? Ezért szép és nehéz feladat a gyógyítás. Sohasem egy szervet, még csak nem is egy betegséget – hanem az egész embert gyógyítjuk. Ha kell, gyomorsavcsökkentő szerekkel az asztmát.


Szöveg: Dr. Nemes János. Éva, 2008. november. Minden jog fenntartva.

Tovább olvasok
Kép
Zaklatták egy munkatársamat, elmondom, mit léptem

„Sokat olvastam a meetoo-ról, mélyen együtt érzek minden színházban vagy filmforgatáson zaklatott színésszel, színésznővel. Azt azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy olyan helyzetbe kerülök, ahol egy ilyen előre nem látható (?) helyzetet nekem kell megoldanom, és a feldolgozásán egyelőre nem is jutottam túl.” Bori története.

Kép
Bolognai spagetti hús nélkül

Ez az intenzív ízű, gazdag bolognai mártás vörösborral készül, és tele van zöldségekkel: hagymával, fokhagymával, sárgarépával, gombával és persze az elmaradhatatlan paradicsommal - így a húsevők is imádni fogják.

Kép
Miért létezik egyáltalán írói álnév? Íme hét klasszikus példa

Miért használ egy szerző álnevet? Talán mert ki akarja próbálni, sikeres-e úgy is, ha a kutya nem ismeri fel. Talán mert más-más műfajokban szeretné kipróbálni magát. Talán mert hidegen hagyja a reflektorfény.

Kép
Egyszerű smink trükkök, amikért nagyon hálás leszel

Azt hitted már ismered a szépítkezés összes csínját-bínját? Ezek az apró tippek még neked is tetszeni fognak!

Kép
Napi tízezer lépés – ne vedd szentírásnak!

A fitnesz appok segítenek a céljaid elérésében – de fontos, hogy ezeket az egyéni egészségügyi állapotodhoz igazítsd, ne egy teljesen önkényes számhoz!

Kép
A legfrissebb Éva magazin témája: kinek akarsz megfelelni?

A férjednek? A gyerekeidnek? A legjobb barátodnak? Erről beszélgetünk többek közt Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal. De megszólal a lapban Stahl Judit, Palya Bea, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt is. A címlapon pedig Lugosi Dóri, az @elegjoanya bloggere látható, aki el is meséli, milyen érzés két kisfiú mellett (akik közül az egyik Down-szindrómával él) egy harmadik babát várni.

Kép
A 6 legrémesebb bóknak álcázott sértés

Van, hogy néha pont a kedvesnek szánt mondatok bántanak meg valakit.

Kép
Fogérzékenységet okozó ételek

Ugyan a mai társadalom már nagyon egészségtudatos, mégis van a csontozatunknak egy olyan része, amelyről gyakran elfelejtkezünk: a fogaink.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem