3 könnyű süti recept, amivel várhatjuk a Mikulást
Amikor a gyerekek még kicsik voltak, a Mikulás és a krampuszai minden évben házhoz mentek Marton Adriékhoz. Ám most, hogy a fiúk már nagyobbak, nem látogat el hozzájuk személyesen a Télapó. A srácok általában december elsején levelet írnak neki, amiben elárulják, hogy mit szeretnének, mire vágynak és miután végeztek, borítékba teszik az irományt és feladják a postán.
„Imádom ezt az ünnepet, ilyenkor megint előtör belőlem a gyermeki énem. – kezdte mosolyogva az Adri’s Kitchen háziasszonya. – Szerintem a családban én vagyok a leglelkesebb. Mindig mondom a srácaimnak, hogy ki kell tisztítani a cipőtöket, és tegyünk ki kis kekszet és tejet a Mikulásnak, mert nagyon szomjas és éhes, hiszen messze, Lappföldről érkezik.”
Adriék asztaláról Mikuláskor sem maradhatnak el a különleges falatkák és a lelkes édesanya örömmel elkészít egy-két cukiságot.
„Mindig szeretek izgalmas recepteket felkutatni, amikkel feldobhatom a hétköznapokat és a kisebb-nagyobb ünnepeket.” – mondta el Adri, aki azt is elárulta, hogy melyek a kedvenc mikulásos finomságai.
Mézeskalács muffin
A muffin az egyik legjobb példa arra, hogy van, amit sokféleképpen el lehet készíteni, díszíteni és tálalni. Mikuláskor már egy kicsit összefonódnak az ünnepek, hiszen nemsokára itt a karácsony, így simán belefér, hogy mézeskalács muffinokkal lepjük meg a Mikulást és persze a szeretteinket.
Hozzávalók:
Muffin:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 15 dkg vaj
- 150 ml tej
- 2 ek méz
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
Krém:
- 10 dkg sűrített tej
- 1 kk fahéj
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl tejszín (hideg
Mézeskalács:
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 6 dkg porcukor
- 1 dl méz
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
A tojásokat felhabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd a tojásos masszánkhoz adjuk. A tésztát a muffin papírral bélelt formákba kanalazzuk, 15-20 perc alatt 180 fokon megsütjük.
Krém:
A mascarponéhoz keverjük a fahéjat és a sűrített tejet. A tejszínhabot habbá verjük és óvatosan egybe keverjük a mascarponés krémünkkel, habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük fel a kihűlt muffinokat.
Mézeskalács:
A mézet és a vajat megolvasztjuk, a száraz hozzávalókat összekeverjük, mint porcukor, liszt, szódabikarbóna, só, mézeskalács fűszerkeverék. Ezután a vajas-mézes masszát beleöntjük, hozzáadjuk a tojást és egybegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és egy órát a hűtőben pihenni hagyjuk, utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. A mézeskalácsokat díszítésként a krém tetejére rakjuk.
Mikulásos muffin
Ugyan az eper ilyenkor nem szezonális gyümölcs, tökéletes Mikulás sapkát készíthetünk belőle. Így válik tökéletessé a télapós muffinunk.
Hozzávalók:
- 100 g étcsoki
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 100 g vaj
- 80 g cukor
- 50 g kakaópor
- 80 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 100 g ricotta
- 12 db eper
- 350 ml tejszín (hideg)
- 200 g mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek vaj (kenéshez)
Elkészítés:
A csokit vízgőz felett megolvasztjuk. A tojást, a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a ricottát. Az olvasztott csokihoz keverjük a sót, a lisztet, a sütőport, és a kakaóport. Ezután a két masszát összeforgatjuk. A muffin sütőformát kivajazzuk és egyformán eloszlatjuk benne a tésztát. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült óvatosan kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba töltjük. A krémet a muffinok tetejére nyomjuk, majd a megtisztított epret ráhelyezzük. Az eper tetejére pedig még egy pici habot teszünk.
Forrócsoki-pillecukor hóemberrel
A forrócsoki elmaradhatatlan Mikuláskor és karácsonykor. Ezt a finom italt gyorsan és könnyedén feldobhatjuk egy hóember párral, és egy izgalmas történetet is kitalálhatunk hozzá. A kicsik biztosan szívesen hallgatják meg a mesét a forró csokiban jacuzzizó hóemberekről…
Hozzávalók:
Nutellás forrócsoki:
- 3 dl tej
- 150 g Nutella
- 2 dl tejszín
Egyéni hozzávalók:
- pillecukor
- sárgarépa pálcikák
- olvasztott étcsokoládé
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt, nutellával felforraljuk és 5 percig főzzük, majd az egészet egy szűrő segítségével egy pohárba szűrjük. Az egyéni hozzávalókból a pillecukrokat egy fogpiszkálóra húzzuk, és így összeállítjuk a hóemberünk alapját, sárgarépából orrot és karokat készítünk, az olvasztott csokoládéból pedig szemet, szájat, és gombokat.