Gyerekkel utazni, biztonságosan: 9 tipp, hogy nyugodtan induljatok útnak

Borítókép: Gyerekkel utazni, biztonságosan: 9 tipp, hogy nyugodtan induljatok útnak
Utazás előtt érdemes végiggondolni a lehetséges forgatókönyveket és felkészülni a váratlan helyzetekre – ezekből különösen sok adódhat, ha kiskorú útitársaink vannak. Összegyűjtöttük, mire figyeljünk, hogy a gyerekek ép bőrrel, mi pedig ép idegekkel térjünk haza.

Testi épség

Autó:
1. Természetesen ilyenkor is a legfontosabb a megfelelő gyermekülés és annak helyes rögzítése. Mielőtt autóval indulunk nyaralni, ellenőrizzük, hogy nem nőtte-e ki még a gyerek az ülését, nem kell-e nagyobb méretűt vásárolnunk vagy ülésmagasítóra váltanunk. Ha az autónk a hátsó ülésbe épített gyermeküléssel rendelkezik, akkor erre nem lesz gondunk. Utazás közben sűrűn ellenőrizzük a visszapillantó tükörben, hogy mi történik hátul: ha a gyerek szó nélkül kibújt az övből és/vagy előredől, az első ülés hátuljának támaszkodik, azonnal szóljunk rá. Lehet, hogy unalmas sokáig bekötve, hátradőlve ülni, de léteznek az életben ennél sokkal borzalmasabb dolgok is, ezt jobb, ha megértetjük vele.


2. A gyereket mindig kössük be, ha csak a szomszéd utcába ugrunk el vacsorázni a szállásunkról, akkor is: a közúti balesetek jelentős része az indulás utáni vagy az érkezés előtti pár száz méteren belül következik be, amikor a sofőr még vagy már nem száz százalékban koncentrál a vezetésre.

3. Ne felejtsük el, hogy ha repülővel külföldre utazunk és ott autót bérlünk, gyermekülést vagy ülésmagasítót ott is használnunk kell. Bérelhetünk az autókölcsönző cégtől is, egy gyermekülés napidíja azonban akár magasabb is lehet, mint magáé az autóé, de vannak helyek, ahol fix összeget kell fizetnünk a bérlés időtartamától függetlenül (mi ezt az oldalt ajánljuk: travelsupermarket.com). Természetesen vihetünk magunkkal sajátot is: az ülésmagasítók beleférnek akár a kézipoggyászba is (ha nem merev falú táskába pakolunk), a gyermekülést pedig feladhatjuk poggyászként (külön díj ellenében). Létezik felfújható ülés és ülésmagasító is, ezek kisebb helyet foglalnak és könnyebben hordozhatók.

Hajó:
4. Adjunk a gyerekre olyan cipőt, amely jól tartja a lábát, hiszen a hajón a különböző rámpákon, hidakon, lépcsőkön egy botlás a horzsolásnál súlyosabb következményekkel járhat. Figyelmeztessük, hogy mindenhol kapaszkodjon a korlátba, ahol van, de sehol ne másszon fel rá… Ha komppal utazunk, az autóból kiszállva csak a kijelölt útvonalon közelítsük meg a fedélzetet – először mi szálljunk ki, és csak aztán a gyerekek.

Repülő:
5. Amikor a légikísérő a biztonsági bemutatót tartja, figyeljünk oda és jegyezzük meg az elmondottakat. Ha a kicsi 2 évnél fiatalabb és az ölünkben utazik, a személyzettől kapunk külön biztonsági övet a számára. Ha saját jeggyel, külön ülésben utazik, akkor ne a folyosó mellé foglaljunk neki helyet, hogy ne tudjon kontrollálatlanul kijutni oda.

Vonat:
6. Ha tehetjük, gyerekkel ne csúcsidőben utazzunk, hogy elkerüljük a tömeget.

7. Váltsunk helyjegyet vagy érkezzünk időben a vonatunkhoz, hogy biztosan ülve, kényelmesen tudjunk utazni.

8. A pályaudvaron ne engedjük közel a sínekhez a gyereket, és tartsuk mindig magunk mellett.

Autóbusz:
9. Ha a buszon van biztonsági öv és a gyerekünk elmúlt 3 éves, akkor használjuk az övet az utazás alatt.

"Szólj a néninek!"