Soha nem sírok filmeken. Kivéve ezt az 5-öt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vannak filmek, amiken még a kőszikla is elérzékenyülne, hát még én.

5 éves koromig mindig sírtam, amikor vége lett egy filmnek – azért, mert vége lett. Azóta viszont majdnemhogy egyszer se. Még akkor sem, amikor körülöttem mindenkinek elmaszatolódott a szemfestéke (már akinek volt)és hangosan fújta az orrát. Akármilyen hősiesen süllyedt el a jégtáblák között Leonardo di Caprio, az én szemem szárazon maradt. Azért a nagy számok törvénye alapján kellett, hogy legyen néhány film, amelynek még engem is sikerült könnyekig meghatnia. Nincs belőlük sok, csak ez az öt:

1. Egy fiúról (2002)

A 12 éves Marcust csúfolják az iskolában, mert az anyukája által kötött sapkában jár, a frufruját is az anyukája vágja és folyton magában énekel. Véletlenül összeismerkedik Will-lel, egy harmincas férfival, aki gazdag, magányos, soha nem dolgozik és szereti, ha békén hagyják. Marcus nem hagyja békén és kettőjük közt furcsa és didaktikus barátság szövődik. Marcus anyukája, Fiona depressziós, egyszer öngyilkosságot is megkísérelt és Marcus fél, hogy újra megpróbálja, ezért úgy dönt, hogy fellép egy iskolai koncerten Fiona kedvenc dalával, noha tudja, hogy ezzel végérvényesen cikinek nyilvánítja magát az iskolatársai előtt. A pillanat, amikor belekezd a Killing Me Softly-ba a színpadon, volt az, amikor óvodáskorom óta először sírtam egy filmen. Kedves szülők, az egyéniség és kreativitás fantasztikus dolgok, de azért ne hagyjátok, hogy mindez elszigetelje a gyereketet a kortársaitól. Köszönöm a figyelmet.
Rendezte: Chris Weitz, Paul Weitz, főszereplők: Hugh Grant, Nicholas Hoult

2. Közelebb (2004)

Ezt nem szívesen vallom be, mert igazából nem is szeretem ezt a filmet. Modorosnak találom és egyébként is általában problémám van a legtöbb olyan a filmmel, aminek nem sikerült túllépne a színdarabon, ami eredetileg volt. Az érzelmi változások is túl meredekek: egyszer ebbe vagyok szerelmes, egyszer abba, egyszer fent, egyszer lent. De pont ez a hirtelenség eléggé élethű. A Közelebb fontos és ijesztő film arról, hogy mekkorát lehet változni öt perc alatt, amint magunkra hagy a számunkra legfontosabb ember.

Rendezte: Mike Nichols, főszereplők: Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen

3. Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

A technológia különös, fémes ízt ad a románcnak, de ettől még az nem lesz kevésbé románc – tudjuk meg az Egy makulátlan elméből, amely még a Facebook-éra előtt készült. Joel megdöbbenve értesül róla, hogy a szerelme egy új eljárás segítségével kitöröltette az agyából a róla, Joelról szóló emlékeket. Ezért maga is úgy dönt, hogy aláveti magát a procedúrának. Jim Carrey olyan meggyötört arccal játssza végig a filmet, hogy valószínűleg még egy kőszikla is elérzékenyülne tőle.

Rendezte: Michael Gondry, főszereplők: Jim Carrey, Kate Winslet

4. Vuk (1981)

A Vukon még a könyörtelen, bajszos tornatanár is sírt az iskolai vetítésen. Meg persze mindenki más is. Csak én nem. Egészen felnőttkoromig, amíg meg nem néztem újra gyerektársaságban. Csodálkoztam is, hogy mi ütött belém; azt hiszem, egyszerűen előjött egy csomó emlék a 80-as évekből. Pedig a nosztalgia még az elérzékenyülésnél is távolabb áll tőlem. De hát a jelenetet, amikor Vuk nem találja a családját, nos, azt egyszerűen nem lehet kibírni.

Rendezte: Dargay Attila, a főszereplők hangjai: Pogány Judit, Gyabronka József

5. Édes vízi élet (2004)

Sosem tudom eldönteni, melyik Wes Anderson-film a kedvencem; azt hiszem, az Édes vízi élet és a Holdfény királyság holtversenyben állnak nálam az első helyen. Az Anderson-filmek sokkal viccesebbek, mint meghatók és sokkal szebben vannak berendezve, mint amennyire romantikusak. De azért van bennük ez is, az is. Ami még az én könnycsatornáimnak is sok volt az Édes vízi életben, az a zene: az pedig nem más, mint egy sor David Bowie-dal, amelyeket a világ legszebb férfija, Seu Jorge ad elő a hajó árbockosarában ülve, portugál nyelven, egy szál gitár kíséretében.

Rendezte: Wes Anderson, főszereplők: Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett

Ti melyik filmeken sírtok? Írjátok meg emailben vagy kommentben.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft