Mézes-gyömbéres keksz
Hozzávalók:
•10 deka finomliszt
• fél kávéskanál szódabikarbóna
• 1 kávéskanál sütőpor
• 5 deka cukor
• 5 deka puha vaj
• 3 evőkanál méz
• 1 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
• fél kávéskanál őrölt fahéj
• 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
• 1 késhegynyi frissen őrölt bors
1. A sütőt melegítsd elő 190 fokra. Készítsd elő a fűszerkeveréket.
2. A liszthez keverd hozzá aszódabikarbónát, a sütőport, afűszerkeveréket és 1 kávéskanál kivételével acukrot.
3.Apró csipetekben add hozzá avajat, és kézzel jól morzsold össze. Kanalazd hozzá a mézet, majd határozott mozdulatokkal az egészet gyúrd meg.
4. A kész tésztából formálj 2-3 centi átmérőjű golyókat, tedd őket egymástól 5 centire a sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy pohár aljával lapogasd 1 centi vastag koronggá.
5. A tetejüket vékonyan szórd meg a félretett cukorral, és 8–12 perc alatt süsd meg. Figyelj rá oda közben, mert améz miatt a tészta könnyen megpirulhat!
6.Sütés után a tepsiben hagyd kihűlni. Dobozban sokáig frissen eláll.
Szöveg: Vargha Zsuzsa, fotó: Europress/Stockfood