Sült paprikás kosárkák bazsalikomos olajjal

Borítókép: Sült paprikás kosárkák bazsalikomos olajjal
A muffin-sütőformát ezúttal sós tészta sütésére fogjuk használni. Seperc alatt megvagyunk vele!

Előkészítési idő: 30 perc + a hűtés
Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (4 személyre):
• 40 deka sült paprika (készen kapható)
• 5 bébimozzarella
• 10 deka liszt
• fél deci olívaolaj
• 1 kávéskanál só
• 5 deka reszelt parmezán

Abazsalikomos olajhoz:
• fél marék zsenge bazsalikomlevél
• fél deci extra szűz olívaolaj
• 1 gerezd szétnyomott fokhagyma
• 1 kávéskanál frissen reszelt citromhéj

1. Kavard össze a lisztet, a sót és a reszelt sajtot. Villával keverj bele fél deci olívaolajat és 2 evőkanál hideg vizet. Kézzel gyúrd össze. Ha összeállt, csavard fóliába és tedd ahűtőbe negyedórára.

2.Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Belisztezett deszkán nyújtsd ki atésztát 3 milliméteresre. Egy pohárral vágj ki belőle akkora köröket, hogy az átmérőjük 2 centivel legyen nagyobb a muffinsütő üregeinél.

3. Béleld ki atésztával asütőforma üregeit, és tedd a hűtőbe még 10 percre.

4.Kicsit nagyobb sütőpapír-körökkel takard le atésztát, töltsd meg szárazbabbal. 10percet így süsd, aztán vedd ki a papírt és a babot, és süsd még 5percig.

5. Abazsalikomos olajhoz keverd össze a hozzávalókat.

6.Töltsd meg atésztakosárkákat csíkokra vágott sült paprikával és szeletelt mozzarellával. Sózd, borsozd, öntözd meg abazsalikomos olajjal, díszítsd friss bazsalikomlevelekkel.

Tipp: Az olívaolaj a benne lévő egyszeresen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően csökkenti a „rossz” koleszterint és növeli a „jót”. Tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal, védi az érfalakat, gátolja a gyulladásokat. Főzéshez, sütéshez, pirításhoz remekül megfelel a sima szűz változat, salátákba, mártásokhoz viszont érdemes a drágább, de alacsonyabb savtartalmú extra szűz, hidegen sajtolt változatot használni.

Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: James Moffatt / ACPsyndication.com