A dezodordilemma

A dezodordilemma

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dezodort többféle kiszerelésben lehet kapni: stiftes, golyós, pumpás… Vannak persze aeroszolos palackok is, de ezekről azt sejtjük, hogy károsítják a környezetet. Vajon ez még mindig így van?

Az aeroszolos palackot eredetileg nem a kozmetikai ipar számára fejlesztették ki. A második világháborúban a maláriát okozó szúnyogok ellen használták az amerikai katonák. Akkor még nagy, ormótlan tárgy volt, a menetfelszerelés egyik súlyos darabja. A háború után a találmány finomodott, és megjelentek a kisebb, háztartásban is használható változatok. Az ötvenes években a nők már aeroszolos palackból fújták magukra a parfümöt és a hajlakkot.

A készülék mai formájában elfér egy ridikülben is, de működési elve nem változott. A fémtartályban túlnyomás alatt tartott hajtógáz van. Ha megnyomjuk a szórófejet, a kisüvítő hajtógáz magával ragadja a folyadékot, amely aeroszolos permet formájában száll a levegőben – majd lecsapódik a megcélzott felületen. Így kerül a hajunkra a lakk, a bőrünkre a dezodor.

Az első kozmetikai célú aeroszolok klórtartalmú hajtógázzal működtek. A CFC vagy freon akkoriban ártalmatlan, az egészséget nem veszélyeztető vegyületnek tűnt, amelyet széles körben alkalmaztak hűtőberendezésekben is. Sherwood Rowland kémikus gondolta végig elsőként, mi történik ezekkel a gázokkal, ha kijutnak a légkörbe: a sztratoszférában a napsugárzás hatására szétbomlanak, alkotórészeik pedig reakcióba lépnek az ózonnal. Rowland felismerte, hogy ez több érdekes tudományos részletkérdésnél: az ózonpajzs sérülése veszélyt hoz az emberre és az élővilágra.

Az észrevétel 1974-ben szenzációt keltett a sajtóban, a közvélemény pedig érzékenyen reagált. Az amerikai vásárlók jelentős hányada kerülni kezdte az aeroszolos palackokat: amikor csak lehetett, másfajta kiszerelést választottak. A stiftes dezodor piaci részesedése hirtelen megugrott. Ezt látva az aeroszolgyártók is léptek: önként felhagytak a klórtartalmú hajtógázok használatával, átváltottak a hidrokarbonátokra. A montreali egyezmény 1987-ben nemzetközi szinten is szabályozta a kérdést: az aláíró országokban ma már egyáltalán nem kapni CFC-vel működő dezodort.

Az aeroszolos kiszerelésű dezodor továbbra is ott van a polcokon, de kisebbségbe szorult az egyéb lehetőségek mellett. A golyós dezodor például szellemes szerkezet, amely egy gördülő műanyag gömb segítségével viszi fel a folyadékot a bőrfelületre. Működési elvében a golyóstollra emlékeztet, ami nem véletlen: ez is Bíró László szabadalma. A magyar feltaláló az ötvenes években dobta piacra New Yorkban a golyós parfümöt. Sajnos az első szállítmányok gyártási hiba miatt folytak, így Bíró profit helyett csak kártérítési kötelezettséget látott. Ettől függetlenül ötletes, ráadásul viszonylag környezetbarát használati tárgyat hagyott a világra.

A ma használt spray dezodorok olyan hajtógázokkal működnek, amelyek nem károsítják az ózonréteget, mégis fokozzák az üvegházhatást. A kiürült fémpalack ráadásul veszélyes hulladék. Nem dobhatjuk egyenesen a szemétbe, hanem tartogatnunk kell addig, amíg a környékünkön veszélyeshulladék-gyűjtő akciót rendeznek. Ezért legjobb, ha elkerüljük az aeroszolos termékeket – a dezodorok esetében ez nem nehéz. A közismert változatokon kívül kipróbálhatjuk a kristálysó dezodorokat is, amelyeket használat előtt be kell nedvesíteni: nagy előnyük, hogy sokáig kitartanak, így nem kell mindig újat vásárolni.

Tovább olvasok
Kép
Hollywoodi színészek már saját magukon élcelődve posztolnak 2020-as Covid-naptárakat

Hát, legalább van humoruk, éspedig nem csak Reese Witherspoon, hanem Mark Ruffalo és Kerry Washington is kiadta a magáét.

Kép
Milyen körömforma illik hozzád?

Most biztosan a homlokodhoz csapsz mondván: nem elég, hogy végre kialakítottad a tökéletes ruhásszekrényt, kitaláltátok a fodrászoddal, hogy milyen frizura áll a legjobban, de még a körmödet is át kellene gondolnod? Ha javasolhatjuk fordíts erre pár percet, cserébe szebbek lehetnek a kacsóid, mint valaha.

Kép
8 világhírű film, amiben budapesti utcák szerepelnek

Ha jól figyelünk, számos Hollywoodi filmben felismerhetjük a magyar főváros utcáit. Te tudod milyen világhírű filmeket forgattak Budapesten?

Kép
Antonio Banderas hatvan éves, jaj, de öregek vagyunk

A focimániás spanyol tinédzser sikeres színpadi szerepek után Pedro Almodovar üdvöskéje lett, a kilencvenes években pedig meghódította Hollywoodot. Ki hinné, hogy Zorro, El Mariachi, és Csizmás Kandúr már 60 éves?

Kép
A nyár örök slágere a főtt kukorica, de ehetem, ha fogyni akarok?

Nyáron az egyik legegyszerűbb étel a főtt kukorica, a strandok megunhatatlan slágerkajája, ami ugyan zöldség, ám kalória és szénhidrát tartalmát tekintve nem árt vele óvatosan bánni. Ám van pár jótékony hatása, amik miatt megéri fogyasztani!

Kép
Hihetetlen, de igaz: a mosómedve is képes festeni

„Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!” A mosómedvékről elsősorban Bohumil Hrabal címbéli, kifordított aranyköpése juthat eszünkbe. (Vagy a Galaxis őrzői című Marvel film agresszív kis szereplője.) De mi van akkor, ha maga a mosómedve unatkozik? Hát, akkor fessen absztrakt képeket!

Kép
Napi horoszkóp augusztus 7.: a Szüzekre érzelmi cunami vár, a Halak fontos döntés előtt állnak

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz izgalmas dolgokat tudhatsz meg a csillagok állásából!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem