Így segíthetsz valakinek az újrakezdésben – 1. rész: a múlt elengedése

Borítókép: Így segíthetsz valakinek az újrakezdésben – 1. rész: a múlt elengedése Forrás: Getty Images
A bajban is elkél a jóbarát és a külső segítség. Még ha valaki nem is mondja.

Előfordul, hogy csak te tudsz vagy akarsz segíteni valakinek, akinek nem jó kedvében van szüksége az „újratervezésre”. Mindegy is, hogy miért; hiszen ahány ember, annyi történet, annyi valóság. Egyedül maradt nők és férfiak, anyák és apák, családtagok, barátok. Tudom, ezek azok a dolgok, amelyekről kevesen szeretnek őszintén beszélni, annál többen tudnak azonban róluk jólesően csámcsogni és az érintettek háta mögött pletykálni.

A következő néhány tipp értelemszerűen nem hoz megoldást minden gondra, bajra, és az is igaz, hogy semmi nincs kőbe vésve. Inkább csak egy-két támpont, amelynek mentén elindulhatsz, ha tényleg megértően, támogatással szeretnél segíteni valakinek.

#Állítsd le a pletykákat a közös környezetetekben, és te se mesélj el semmit róla az engedélye nélkül senkinek.

Egy nehéz időszakban a bizalom felbecsülhetetlen érték.

#Biztosítsd arról, hogy rád mindig számíthat!

Legyél a támasza, de ne légy útban! Hagyd, hogy saját maga akarjon lépéseket tenni az új dolgok, a változás felé: kapkodással nem lehet hosszútávra alapozni.

Forrás: GettyImages

#Beszéltesd a lehetséges terveiről, elképzeléseiről!

Előbb-utóbb kénytelen lesz magának új jövőképet rajzolni. Segítsd ebben: ötleteljetek, vegyetek sorra minden lehetőséget és akadályt! Kezdetben a nehézségek, a sokk, a tagadás, az el nem fogadás miatt hajlamosak vagyunk mindent sötétnek látni és elzárni magunktól minden lehetséges megoldást. Idővel elkezd majd tisztulni a kép és ismét képesek leszünk az új befogadására. Kitartás!

#Tereld el a figyelmét a problémákról!

Segíts neki levezetni a dühét, a fájdalmát azzal, hogy olyan programokat szerveztek, amelyekkel garantáltan lekötheti magát, akár csak arra a pár órára. Hidd el, amikor valaki rossz passzban van, a legkisebb odafigyelés, magára fordított idő is óriási feltöltődésnek számít!

#Írj neki e-mailt vagy hagyj neki néhány kedves sort egy cetlin, amit azután odacsempészel az íróasztalára vagy kiteszel a hűtőjére.

Dicsérd a személyiségét, a számodra kedves tulajdonságait, tápláld az önbizalmát. Ez csak egy apró figyelmesség, de lehet, hogy neki éppen akkor mindennél többet jelent.

#Segíts neki, hogy át tudja keretezni a jelenlegi helyzetet!

Lehet, hogy valami véget ért, de ezzel együtt egy úgy élet veheti kezdetét. Az pedig csak rajta áll, hogyan alakítja. Ha van hozzá kedve és ismersz más, hasonló cipőben járókat, esetleg ismertesd őket össze egymással. Lehet, hogy a tapasztalatukkal hozzá tudnak járulni egymás előrelépéséhez.