Gamervilág: szülő vs. gyerek – ezért jobb, ha nem tiltod a játékot, hanem tudatosan beépíted a mindennapokba

Borítókép: Gamervilág: szülő vs. gyerek – ezért jobb, ha nem tiltod a játékot, hanem tudatosan beépíted a mindennapokba Forrás: Getty Images
A videojátékozással akár szorosabbra is fűzheted a szülő-gyerek kapcsolatot.

„Már megint az Xboxot nyomkodja ez a kölök, kellett is nekem beadni a derekam, hogy megvegyük neki!” – ha a te szádból még nem is hangzott el eddig hasonló mondat, szinte egész biztos, hogy van olyan szülő ismerősöd, akitől már hallhattál ehhez hasonló panaszkodást. Pedig nem szabadna ennyire egyoldalúan állni a témához, hiszen a videojáték cseppet sem ördögtől való dolog, mindössze valamivel tudatosabban kell beépíteni a gyerek és a család mindennapjaiba.

Mindamellett, hogy a videojátékozás felettébb kikapcsoló és szórakoztató elfoglaltság, a gyerekeknek számos készségét is fejleszti: egyebek mellett jó hatással lehet a koordinációs, problémamegoldó készségre, a reflexre; fejlesztheti a gyerekek logikai, stratégiai gondolkodását; az aktív figyelemre való képességét, de nem utolsó eszköz akár a csapatmunka fejlesztésére, vagy a multitasking – azaz több dolog egy azon időben való végzésének –, elsajátítására is.

Láthatjuk tehát, hogy a játszás – mint minden játékos tevékenység általában –, túlnő a szórakoztató szerepkörén, és jóval több lehetőséget kínál a felhasználóknak. Kell-e azonban félnünk attól, hogy a gyermekünket túlzottan magával ragadja, mintegy „beszívja” a játék, szükséges-e a szigorú szabályozás vagy akár a tiltás? Hogyan lehet nem átesni a játékokkal a ló túloldalára?

Nos, a játék szeretete teljesen természetes a gyerekeknél – és a felnőttek körében is –, azonban mindennek érdemes megtalálni a megfelelő helyét és idejét. A tiltásról általánosságban elmondható, hogy nem működik, mi több, a leggyakrabban épp az ellenkezőjét érhetjük el vele: lázadást, túlzott ragaszkodást, engedetlenséget. Érdemes inkább a megfelelő egyensúlyra törekedni, aminek az alapja a jó szülő-gyerek kommunikáció lehet.

Ha szülőként úgy gondoljuk, hogy meglepjük a gyermekünket egy játékkal, akkor az nyilván azért történik, mert örömet akarunk neki szerezni, azt sugalljuk neki vele, hogy örülünk, ha jól érzi magát, hogy hagyjuk a saját érdeklődési körén belül kibontakozni, fejlődni. Az egyik legjobban működő rendszer talán az, ha közösen állapodunk meg a játék szabályaiban: körvonalazzuk a helyét, idejét, időtartamát, milyenségét. Amennyiben szülői oldalról is „egészségesen” közelítünk a játék szabályainak lefektetése kapcsán és tudatosan igyekszünk a gyermekünk ezen tevékenységét támogatni és persze kissé irányítani, abból komolyabb baja nem származhat sem a gyermekünknek, sem a köztünk lévő kapcsolatnak.

Ha a gyermeknek egyébként van erősebb kapcsolata a szülővel, akkor annak a kapocsnak semmilyen játék, így a videojáték sem tudja átvenni a helyét, szerepét. A szülő felelőssége, hogy ha megteremti a gyerek számára a játszás lehetőségét, akkor azt ne a közös program rovására, sem pedig az emberi kapcsolatok pótlására használja: kissé nyersen fogalmazva, ne hagyja, hogy a játék legyen a bébiszitterként funkcionáló villanypásztor, amivel a gyerek elütheti az idejét. Ha nem esik abba a hibába, hogy a játék megvásárlásával akarja megváltani a gyerek szeretetét, és az csak kiegészítő programlehetőségként van jelen a család életében, akkor minden rendben lesz
mondja el Küri Johanna gyermekpszichológus.

A szülők akár be is kapcsolódhat a gyermek játékába, még ha eleinte idegenkedik is a dologtól.

Az mindig jó, ha a szülő is kiveszi a részét a gyereke ezen szenvedélyéből, ha valódi érdeklődést mutat iránta: például, ha hétvégenként családi házibajnokságot szervez maguknak, ezzel is erősítve a köztük lévő kommunikációt, a szeretetteljes kapcsolatot. A gyerekeknek ugyanis alapvetően soha nem volt elég a játék megléte, a mi jelenlétünk, törődésünk, szeretetünk is elengedhetetlen a számukra ahhoz, hogy igazán kiegyensúlyozottak és egészségesek legyenek
teszi hozzá Küri Johanna.

A legtöbb családban van már a videojátékokkal kapcsolatban meghozott és működő szabályrendszer. Most családok mesélnek arról, náluk hogy is zajlik mindez.

Ha téged is foglalkoztat, hogy miként tudnád még inkább egyensúlyba hozni a gyerek játékkedvét és a családi programokat, akkor jó szívvel ajánljuk figyelmedbe a Chio Mozdulj Gamer Mozgalom aktivitásait, amelyek célja, hogy a számítógép előtt játszó fiatalokat kicsit átmozgassa és lehetőségeket kínáljon számukra a sportolásra. Legközelebb a budapesti PlayIT Show-n találkozhattok velük november 18-19-én a Hungexpon.