Így vegyél fel takarítónőt az otthonodba! - 9 tipp

Így vegyél fel takarítónőt az otthonodba! - 9 tipp
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem mindig könnyű megbarátkozni a gondolattal, hogy segítségre van szükségünk a takarításban! Azzal pedig végképp nem, hogy egy idegent engedjünk az otthonunkba...

Sok-sok éven át el sem tudja képzelni az ember, hogy ne saját maga csináljon mindent a háza táján. Aztán jönnek a gyerekek, a még több munka, a rengeteg program, és meglehet, hogy egyszerre ott találjuk magunkat ama helyzet közepén, hogy megfogalmazzuk: szükségünk van segítségre. Persze sokunknak már önmagában ez is igen nagy érvágás, és úgy érezhetjük, hogy nem tudunk helytállni, de jó esetben sikerül az eszünknek felülkerekednie a fene nagy öntudatunkon és érzelmeinken, és nekilátunk a megoldás keresésének.

Először talán apránként kezdjük, és mondjuk csak vasalásra bérlünk fel valakit. Aztán jó eséllyel ez a valaki beválik, megbízunk benne és egyre több mindent is hajlandók vagyunk rábízni. Igen, ez általában egy lassabb folyamat, nem megy úgy, mint a karikacsapás. De talán nem is baj, hiszen nem könnyű egy „vadidegen” embert egyik napról a másikra beinvitálni az otthonunkba és bizalmat szavazni neki, nem beszélve az elvárásokról.

Ha hosszútávban gondolkozol, akkor érdemes nagyon körültekintőnek lenned a kiválasztáskor, és aktívan segíteni a választottad beilleszkedését már rögtön az elején. Csak így lehetséges, hogy azt kapd, amit elvártál és hogy mindketten elégedettek legyetek. Íme néhány javaslat, amit a saját bőrünkön tapasztaltunk meg, és most már biztos, hogy csak így csinálnánk!

Kép
forrás: europress

1. Lehetőleg ajánlással!

Újdonsült segítődet lehetőleg próbáld meg ismerősökön keresztül „megszerezni”! Kérdezz meg olyan barátokat, családtagokat, ismerősöket, akiknél esetleg már jó ideje takarít valaki, és meg vannak elégedve a munkájával! Persze az sem baj, ha egy jónevű takarítócégtől bérelsz alkalmazottat, de ez esetben számolj vele, hogy talán még több energiát és időt kell beleölnöd az összeszokásba.

2. Ismerkedj, beszélgess, alakíts ki jó viszonyt!

Kezeld a takarítót egyenrangú partnerként, éreztesd vele, hogy ez ugyan egy szakmai kapcsolat, aminek meg vannak a maga szabályai, de bármikor megkereshet a kérdésével, és állj is a rendelkezésére! Beszélgetéssel érd el, hogy amikor pedig neked van szükséged változtatásra, segítségre, akkor azt a munkája részeként fogja fel, ne pedig kukacoskodásnak! Ne csak első alkalommal, hanem lehetőleg mindig biztosítsd számára, hogy munka előtt, vagy közben bármikor ihasson egy kávét, teát, üdítőt: esetleg készíts ki poharat a számára! Szép fokozatosan érdeklődj az ő dolgairól, persze csak annyira, amennyi szerinted belefér! Egy kis csacsogás még senkinek nem ártott meg, viszont nagyon is gyorsan lehet vele a beilleszkedést és a bizalmat erősíteni.

Kép
forrás: europress

3. Mutasd meg, mondd el, mozdítsd el!

Nagyon fontos, hogy a megbízás elején elmondd mit és hogyan szeretnél, mik a munkájával szembeni elvárásaid! Az pedig még fontosabb, hogy ne csak magyarázd, hanem mutasd is meg, mit hogyan szoktál, és mit hogyan szeretnél, ha megcsinálna! Ebbe tartozzon bele az is, hogy megmutatod, hogyan működnek az elektromos kütyük, nehogy ebből baj adódjon! Tudjuk, ez picit több energia, mit amit bele szerettél volna fektetni, de ha mindent megmutatsz és megvitatsz, akkor a későbbiekben lesz mihez viszonyítani a takarítónak is.

4. Tisztázd a szabályokat!

Ha megbeszéltétek mit szeretnél, és annak bemutatása is megtörtént, akkor itt az ideje, hogy lefektessétek a szabályokat! Ebbe tartozzon bele a munkabér pontos megvitatása: mikor, mennyi, hány óráért, stb. Egyeztessétek, hogy hogyan juthat be a lakásba, - kulcsot esetleg egy-két hónap után már biztosíthatsz a számára -, és hogy pontosan mikorra várod. Kérd meg, hogy mindig időben szóljon, ha esetleg késik, vagy nem tud jönni, hogy te is tudd úgy igazítani a további programodat, esetleg arra a napra gondoskodni a pótlásáról! Végtelenül fontos, hogy megbeszéljétek mi történik, ha véletlenül valamit tönkretesz, vagy összetör: legjobb megoldás talán nem az órabér megvonása, hanem a tárgy javítási költségének megtérítése, vagy egy új beszerzése. Tisztázzátok azt is, hogy egészen addig fogsz szólni változtatás miatt, amíg valami nem felel meg az elképzelésednek, ő pedig maradéktalanul elfogadja, hogy ez az általa nyújtott szolgáltatásról szól, nem pedig az ő személyéről!

Kép
forrás: europress

5. Legyél otthon!

Legalábbis az elején, vagy biztosítsd, hogy ne egyedül legyen a lakásban! Ez nem csak azért fontos, mert az ember az elején még picit mindenkivel bizalmatlan, hanem azért is, mert egy idegen lakásban te sem biztos, hogy gördülékenyen megtalálnál mindent. Annak ellenére, hogy a bemutatkozáskor mindent megmutattál és mindent elmondtál, - mit és milyen alaposan takarítson, milyen tisztítószerekkel, mit kell minden alkalommal elmozdítani, vagy feltekerni, - jó, ha biztosítod számára, hogy valakitől kérdezni tudjon, ha elakadna. Inkább állj rendelkezésre, mintsem csalódnod kellejen az eredményben!

6. Mondd el a speciális tudnivalókat!

Ilyenekre gondolunk például, hogy: mit tegyen akkor, ha megszólal a ház riasztója; amíg ott van kinyissa-e az ajtót, ha csöngetnek; felvegye-e a vezetékes telefont, ha csörög; átvegye-e a postát, ha levél érkezik; adjon-e a kutyának/cicának enni, ha láthatóan éhes; stb. Tisztázzátok, hogy mi az , ami neki belefér a munkakörébe, amit még szívességből is megcsinál, ha úgy adódik; vagy esetleg mi az, amibe szeretnéd, ha nem folyna bele. Az sem baj, ha ezekért esetleg plusz összeget kér, legalább egyeztetitek, hogy mi van ingyen és mi nincs!

Nézd meg ezt is!

Amit ne tegyél:

7. Nagyanyáink „jó praktikáját”, miszerint pénzt hagysz a pulton, vagy szórsz el a földön, nyugodtan elfelejtheted! Hogy miért? Mert rögtön azt fogod vele sugallni, hogy máris vizsgáztatod és előítéletekkel vagy felé, holott erre semmi okod. Reméljük nem lesz rá precedens, de hidd el, enélkül is ki tud bújni a szög a zsákból, nem kell tálcán kínálni a lehetőséget!

8. Soha ne legyél lenéző! Azontúl, hogy természetesen érzékelteted, hogy ez egy megbízó-szolgáltató viszony, ne kezeld úgy a takarítót, mintha neked alárendelt lenne! A cselédek kora már szerencsére lejárt, ne is érezze úgy magát senki, mintha folyamatosan „ugráltatnák”!

9. Ne ess át a ló túloldalára! Kezeld őt egyenrangú félként, de ne csinálj úgy, mintha a legjobb barátnőd lenne! Persze, érdeklődj felőle, csevegjetek, de próbáld meg megtalálni az arany középutat, mert ha nem így teszel, hamar félreértés, és sértődés lehet a vége! Csak annyit adj, amennyit vissza is kapsz, ne hagyd hogy visszaéljenek a vendégszereteteddel és a bizalmaddal!

Angelina Jolie találkozott Justin Trudeau-val – nézd meg a filmplakátra illő fotót!

A színésznő az ENSZ különmegbízottjaként nagyon keményen felszólalt egy vancouveri konferencián a nők elleni erőszak tárgyában, a kanadai miniszterelnök pedig figyelemre méltó fényképet posztolt kettőjükről.

A férjem és én már nem szexelünk – viszont közelebb vagyunk egymáshoz, mint valaha

A szerelem és a szex nem mindig jár kéz a kézben – meséli a 37 éves Nancy. Úgy sejtjük, sok hasonló példa lehet körülöttünk is, ezért döntöttünk úgy, hogy megosztjuk ezt a történetet.

Van egy látványos japán módszer, amellyel sokkal egyszerűbb megérteni a szorzást az iskolában – vagy mégsem japán és mégsem olyan egyszerű?

Két-, sőt háromjegyű számokat is könnyedén (és helyesen) összeszorozhatunk ezzel az eljárással. Egy matektanár ki is próbálta kérésünkre a tanítványaival, és aztán megkérdezte tőlük, milyen volt.

10 alkalom, amikor gyerekek túl sokat kotyogtak ki a szüleikről

Persze a legtöbb ártatlan kis félreszólás – vagy őszinteség.

4 szokás, ami meggátol benne, hogy többet tudj spórolni

Sok kicsi sokra megy, és ez sajnos a kiadásokkal is így van.

Két remek állásajánlatot is kaptál? Így dönts közöttük!

Választani is tudni kell, ha épp akad két vagy több jó ajánlat.

Ugye, milyen cukik ezek a teljesen egyforma klónozott kiskutyák?

Dél-Koreában "hozták létre" az afgán agarakat.

Így lehet könnyen, gyorsan, nagyon szépen ajándékot csomagolni – VIDEÓ!

Nézd meg videónkat, hogy te is ilyen szépen csomagolhasd be az ajándékodat!

Folyton elalszol a kanapén? Ezért változtass rajta! – 5 érv és 6 tipp

Hiretelen kidőlsz, aztán nyugtalanul alszol? Ez bizony nem túl jó!

Egy ausztrál házaspár elválik, ha bevezetik az országban a melegházasságot

Márpedig ez minden bizonnyal meg fog történni, miután egy felmérés során az ausztrálok többsége melegházasság-pártinak bizonyult.

10 idézet, ami még a legszűkebb látókörűeket is nyitottságra inspirálja

Addig érzem jó helyen magam, amíg képes vagyok egy dolgot több szemszögből is meglátni.

DIY gyerekkel: készüljön együtt a karácsonyfadísz!

Ezek lesznek a legkedvesebb és legegyedibb díszek a fán!

Olyan részletet vett észre egy rajongó a Reszkessetek betörőkben, ami az egész filmet megváltoztathatta volna

Gyerekkorunk óta nézzük a filmet, és ezt a részletet még sosem vettük észre!

Gamervilág: szülő vs. gyerek – ezért jobb, ha nem tiltod a játékot, hanem tudatosan beépíted a mindennapokba

A videojátékozással akár szorosabbra is fűzheted a szülő-gyerek kapcsolatot.

Sokszor kapod magad azon, hogy elkalandoztak a gondolataid? Íme, a tudományos magyarázat, hogy az álmodozás miért az intelligencia jele

Veled is előfordult már, hogy rád szólt a középiskolai magyartanárod, ne adjisten a meetingen a főnököd, hogy „az ábrándozás az élet megrontója!”? Nos, jó hírünk van: ez nem csak hogy nem igaz, hanem magas fokú intelligencia jele is, és mint ilyen, hasznunkra fordítható – már ha ügyesen csatornázzuk be a merengéssel töltött időt.

Megjelent az Éva decemberi száma! Főszerkesztőnk ajánlja:

Te szereted az életedet? Azt hozta, amit vártál? Ha nem, hogyan hozod ki belőle a legjobbat, legtöbbet? Decemberi számunk készítése közben többek között ezek a kérdések jártak a fejünkben.

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft